dore okulları
Malatya
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2239.3
  • BIST
    8873.62
  • BTC
    63096.78$

50 milyon TL 'bazılarının' iştahını kabarttı...


50 milyon TL 'bazılarının' iştahını kabarttı...
MEHMET AYHAN YAZDI...
Narin

Temmuz 2014'te kolları sıvadı. İlk sezonunda, 2. Lig Beyaz Grup'ta zirvedeydi. İkinci yılında, “Küme düşer.” denilen EYMS, TFF Birinci Lig'e sarıldı, play-off potasının kıyısından döndü. Üçüncü senesinde Spor Toto Süper Lig'in başkanları arasında yer aldı. Evkur Yeni Malatyaspor'un bir numaralı ismi Adil Gevrek'ten bahsediyoruz. Onun yönetiminde Doğunun Kaplanları, 31 yıllık tarihinde ilk kez Süper Lig'e çıktı. 14 Mayıs 2006'da bu kategoriye veda eden Malatya futbolunun 11 senelik hasreti aynı tarihte, 14 Mayıs'taki 1-1'lik Boluspor beraberliğiyle dindi.  

Ahmet Çakır ile kulübün adı da çehresi de değişti 

Adil Gevrek'in döşediği Süper Lig taşlarının Malatya'ya getirilişi ise 29 Mart 2009'da, Ahmet Çakır'ın Ak Parti'den Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle oldu. Çakır, o zamanki adıyla Malatya Belediyespor'un çehresini değiştirdi. Malatya Belediyespor adıyla 1986'da kurulan kulüp, 2010'daki olağanüstü genel kurulda Yeni Malatyaspor adını aldı. Düzenlenen çeşitli etkinliklerle spor, siyaset ve iş dünyası, aynı çatı altında buluştu. Çakır da kenetlenmeyi sağlamlaştırmak adına sivil yönetimi yeğledi.  

Temmuz 2014: İlk sivil yönetim 

Adil Gevrek, Temmuz 2014'te, halihazırda Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olan Ertan Mumcu'dan görevi devraldı. 2. Lig Beyaz Grup'ta başladığı serüvendeki ilk icraatı, herkesi tribüne çekmek oldu. Teknik Direktör Mustafa Uğur beklentileri karşılamayınca Ocak 2015'te Feyyaz Uçar'la anlaştı. 2014-15'te TFF 2. Lig Beyaz Grubu en tepede tamamlayan Yeni Malatyaspor, mazisinde ilk defa TFF Birinci Lig'de boy gösterme fırsatına erişti. Uçar'ın ayrılığıyla sözleşme imzalanan Yücel İldiz'le kanlar uyuşmadı. 

Dönüm noktası: 11 Ekim 2015 

Yeni Malatyaspor için 11 Ekim 2015, dönüm noktasıydı. İldiz'in yerine İrfan Buz ile anlaşıldı. Zorlu maraton 11. basamakta bitirildi. Ligde kalınması dahi birçoklarına göre mucizeydi! O vakitler yutkundu Adil Başkan. Şimdi bolca konuşma sırası onda; ama o yine mütevazılıktan yana. Gevrek'in kurmaylarının, İrfan hoca ve ekibinin, futbolcuların, seyircinin, camiadaki her bir çalışanın, Süper Lig yolculuğundaki payı da yadsınamaz. Elbette Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin taraftar fanatikliğindeki desteğine değinmeden olmaz. 

Ayak yorgana göre uzatıldı 

EYMS'de, halihazırda ortada ciddi bir kazanım duruyor. 2016-17 için azami 22 milyon 500 bin liranın harcanacaktı. Transferlere aktarılan meblağ, devre arasındaki Togolu yıldız forvet Jonathan Ayite de dahil, 19-20 milyon TL olarak, yani tahminlerin altında gerçekleşti. Ama iki katı bütçeye sahip olanların arasından Evkur Yeni Malatyaspor sıyrıldı. Adil Başkan'ın tabiriyle ayak, yorgana göre uzatıldı.  

İmkânsız biraz zaman alır! 

Norveçli bilim adamı Fridtjof Nansen, “Zoru hemen yaparız, imkânsız ise biraz zaman alır.” der. Bu düşünceden hareketle, EYMS çetin bir süreci geride bıraktı. Fakat asıl güçlükler kapıda, gelecekte. Teknik heyetin raporu doğrultusunda, teşekkür edilecek ve eli sıkılacak oyuncular süzgeçten geçirilecek. Kadro planlamasında, yerinde takviyeler gerekli.  

Birçok yıldızın mukavelesi bitiyor 

Kaptan Sedat Ağçay'ın yanı sıra kaleci Ertaç Özbir, Nijeryalı Austin Amutu, Mehmet Sak, Murat Akça, Murat Yıldırım, Osman Fırat, Sadık Çiftpınar, Vedat Kapurtu ve Yiğitcan Erdoğan gibi yeteneklerin mukaveleleri sona eriyor. “Tamam mı, devam mı?” sorusunun cevabını, söz konusu isimlerin sergiledikleri performansı ve beklentiler verecek.  

‘Sil baştan' diyenlerden ders alınmalı 

Gelinen aşamada kuşkusuz, handikaplara da parantez açılmalı. Bunların başında ‘Güç zehirlenmesi!' geliyor. Başkan Adil Gevrek'in, Türk futbolunda birçok sefer şahit olunan bu olumsuzluğu, aklı selim tavrıyla bertaraf etmesi kuvvetle muhtemel. Süper Lig kulvarına girince gidilen ‘sil baştan' uygulaması, bugüne dek devlerin çöküşünden başka bir işe yaramadı. Dolayısıyla Teknik Direktör İrfan Buz'un, 31 Mayıs 2017'de dolacak kontratının uzatılması, sürdürülebilir başarının da anahtarı.  

Artık fitnecilere yer yok 

Gevrek'in, yakın geçmişteki, “Dışarıdan fitne sokmak isteyenler var.” beyanatı da hâlâ zihinlerde. Ocak 2017'de Rıza Ataş, Ednan Çoban, Ahmet Güler, Seyit Doğan ve Ahmet Bağdat'ın istifalarını anımsatmak gerek. Benzer krizlerle boğuşmama adına yönetim kurulunun kuvvetlendirilmesi zaruri. Başkan Adil Gevrek'in vurgulu ifadesiyle; Yeni Malatyaspor, 2,5 milyon Malatyalının takımı. 

50 milyon TL iştah kabartıyor! 

“Fazla mal göz çıkarmaz.” fikrini barındıranların iştahını, 50 milyon TL'lik Süper Lig'e ayakbastı parası kabartıyor. Kasaya, 24 Haziran'da 35 milyon TL girecek, kalanı yıl içerisinde taksitlerle alınacak. Naklen yayın, İddaa, Spor Toto-Loto ve reklam gelirlerinden gelecek rakamlar da hatırı sayılır miktarda olacak. Ama har vurup harman savurmanın zamanı değil. UEFA'nın Malî Fair-Play kriterlerini göz ardı eden birçok Süper Lig temsilcisinin uğradığı yaptırımlar asla unutulmamalı. 

Başkan kararlı duruşunu korumalı 

Özellikle TFF 1. Lig'in 31. haftasında, deplasmandaki 5-0'lık Bandırmaspor mağlubiyetinin akabinde cereyan eden hadiseler can sıkıcıydı. Krize hemen el koyan, karışıklık meraklılarına pabuç bırakmayan Adil Başkan kararlı tutumunu aynıyla sürdürmeli. Bu duruş, nihai hedefi olan, Süper Lig'de kalıcılık için de önemli. Gevrek'in hayali ise kendi cümleleriyle ‘çok güzel bir tesis'in inşası.  1970'te hizmete giren Malatya İnönü Stadı, Boluspor müsabakasıyla veda etti. Dört gözle açılışına kilitlenilen Malatya Arena, Evkur Yeni Malatyaspor'un, Süper Lig macerasındaki en büyük artısı.  

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!