dore okulları
Malatya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2477.9
  • BIST
    9530.47
  • BTC
    61591.62$

9 proje için 8,5 milyon TL hibe hedefleniyor


9 proje için 8,5 milyon TL hibe hedefleniyor
13. çağrı döneminde hibe almaya hak kazanan yatırımcılarla hibe sözleşmesi imza töreni düzenledi.
Narin

TKDK Malatya İl Koordinatörlüğü 13. çağrı döneminde hibe almaya hak kazanan yatırımcılarla hibe sözleşmesi imza töreni düzenledi.
Törende konuşan TKDK Malatya İl Koordinatörü Mehmet Hanifi Dere, “13. çağrı döneminde 9 projenin sözleşmelerini imzalıyoruz. Toplam yatırım tutarı 17 milyon TL olan bu 9 proje için yine yaklaşık 8,5 milyon TL hibe sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

13. çağrı döneminde hibe almaya hak kazanan yatırımcılar Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörlüğü'nde sözleşme imzaladı. İmza töreni öncesi bir konuşma yapan TKDK Malatya İl Koordinatörü Mehmet Hanifi Dere, projeler ve yatırım tutarları hakkında önemli bilgiler verdi.

Mehmet Hanifi Dere, “Faaliyette olduğumuz kısa zaman diliminde TKDK, tarım ve hayvancılık sektörünün önemli bir aktörü haline gelmiştir. Sektörde önemli yatırımlara sağladığı hibelerle hayat verdi. Çok geniş bir yelpazede verdiği destekler neticesinde bugün TKDK'nın adı yatırımlarla eş anlamlı hale geldi.

Bugün 13. çağrı dönemi çerçevesinde incelenmesi tamamlanmış ve sözleşme imzalamaya hak kazanmış 9 projenin sözleşmelerini imzalıyoruz. Toplam yatırım tutarı 17 milyon TL olan bu 9 proje için yine yaklaşık 8,5 milyon TL hibe sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“100 KİŞİYE İSTİHDAM FIRSATI SUNACAK”

Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak olan Süt İşletme Tesisi Projesi hakkında bilgiler veren Dere, “Bu tesis, günlük 70 ton süt işleme kapasitesine sahiptir. Çiftçiden aldığı sütü, yoğurt, beyaz peynir ve kaşar peyniri olarak piyasa sunacak işletmenin kurulum maliyeti yaklaşık olarak 8,5 milyon civarındadır. Bu proje için TKDK'nın sağlayacağı hibe katkısı ise 3,8 milyon TL olarak belirlenmiştir. Proje ilimiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.

Yatırım tamamlandığında yaklaşık 100 kişiye istihdam fırsatı sunacaktır. Proje süt sektörünün gelişi için de önemli bir katkı sağlayacaktır. Ülkemiz şartlan düşünüldüğünde günlük bir adet süt ineğinin 20 kg süt verdiği kabul edilirse, projenin tamamlanmasıyla ilimizde 3 bin 500 baş süt ineğinin üreteceği sütü satın alabilecek bir kapasite ile yeni bir işletme tesisi kurulmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kırmızı et sektörüne yönelik projelerden de bahseden İl Koordinatörü Mehmet Hanifi Dere, “Kırmızı et sektörü hali hazırda ilimizde geliştirilmesi gereken alanlardan biri olarak dikkat çekmektedir. İmzalanan sözleşme ile birlikte AB standartlarında et işlemesi gerçekleşecektir.

Hem işleme tesisinin içinde kurulacak soğuk hava depolarıyla hem de hibe kapsamında alınacak, Frigorifik Araçlar ile soğuk zincir kurulacaktır. Et işleme sektöründe diğer bir projemiz ise, Özsan Sanayi Sitesi'nde mevcut bir işleme tesisinin modernizasyonuna yönelik toplam 700 bin TL tutarında makine ekipman alımı projesidir” sözlerini kaydetti.

Türkiye'de yaş meyve ve sebzelerin hasadından sonra önemli kayıpların yaşandığını kaydeden Dere, bu kayıpları en aza indirmek için hava depolarının kurulmasının desteklendiğini ifade etti. Dere, “Modifiye atmosferli soğuk hava depolan ise aynı anda birden çok ürünü depolamaya imkan sağlamaktadır. Bu çerçevede toplam yatırım tutarı yaklaşık 4 milyon TL olan ve kurumumuzdan yaklaşık 2 milyon TL hibe alması öngörülen bu proje bir tarım kemi olan Malatya için önemli gelişme olacaktır” ifadelerine yer verdi.

“4 PROJEMİZ DESTEKLEMEK İÇİN UYGUN GÖRÜLDÜ”

“Kurumumuz ve uygulamakta olduğumuz IPARD programı bir taraftan tarım ve hayvansal ürünlerin üretimine, diğer yandan bu ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması destek vererek sektörün tüm paydaşlarına çözümler sunarken, diğer taraftan kırsal alandaki faaliyetleri çeşitlendirerek, bu alanlardaki ekonomik faaliyetlere destek vermeye çalışmaktadır. Bu amaçla kırsal alanlardaki turistik faaliyetler, restaurantlar, kafeler, hobi bahçeleri, yüzme havuzları gibi birçok yatırım desteklenmektedir.

13. çağrı dönemi için, Kale, Doğanşehir, Darende ve Yeşilyurt ilçelerinde birer adet olmak üzere 4 projemiz desteklemek için uygun görülmüştür” bilgisini veren Hanifi Dere, şunları kaydetti:
“IPARD programında kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi amacıyla desteklenen bir diğer sektör ise yerel ürünlerin işlenmesidir. Bu kapsamda her il için yerel ürünler listesi belirlenmiş olup, bu ürünlere yönelik yatırımlar destek kapsamına alınmıştır.

Toplam hibe tutarı yaklaşık 1,2 milyon TL olan ve kurumumuzdan yarım milyon civarında hibe hak kazanan bu proje Yeşilyurt ilçesinde gerçekleştirilecektir. Bu sektördeki proje sayısının diğer sektörlere göre az olması nedeniyle bu projenin örnek olarak yeni başvuruların olmasında etkili olacağına inanıyoruz.”

Konuşmalardan sonra hibe almaya hak kazanan yatırımcılarla sözleşme imzalandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!