dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2326.3
  • BIST
    9117.07
  • BTC
    70104.96$

Â'Beyni Okyanus ÖtesindekilerÂ'in Yeni İcraatı!..


Â'Beyni Okyanus ÖtesindekilerÂ'in Yeni İcraatı!..
Â'Beyni Okyanus ÖtesindekilerÂ'in Yeni İcraatı!..
Narin

Geçtiğimiz 30 Mart günü ülke geneli için milli iradenin zaferiyle sonuçlanmış bir gün olarak tarihteki yerini almıştır. Ülke genelinde olduğu gibi Malatya'da da durum aynıdır. Ancak 30 Mart'ın Malatya için bir başka önemi daha vardır. Bahsettiğimiz olumlu sonucun yanı sıra Malatyalı kayısı üreticilerinin kara günüdür 30 Mart. Çünkü o gün yaşanan don felaketi; özelde kayısı üreticisini, genel de ise Dünyanın yüzde 80'lik kayısı üretimini vurmuştur. Uzman tahminlerine göre Malatya'da yüzde 90'lık bir üretim kaybı yaşanacaktır. İncir, nar, elma, üzüm ve kiraz gibi başka ürünlerin de yetiştirildiği bu bereketli toprakların insanlarının en önemli geçim kaynağı olan kayısı, yüzde 90 oranında bir kayıp yaşamıştır.

Malatya ekonomisi için büyük bir kayıp demek olan kayısıdaki don felaketi, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de gündeme geldi. Ak Parti Malatya Milletvekillerinin konuyla ilgili yaptıkları üreticinin borçlarının ertelenmesiyle alakalı konuşmalarının yanı sıra, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa, “Erteleme yetmez, destek verilsin” tarzında bir konuşma yapmıştı. Bu sözlere ekleyecek pek fazla söz de kalmamıştır.

MALATYA EKONOMİSİ KAN AĞLIYOR

Bilindiği gibi ülkemizin hemen her yerinde olduğu gibi çiftçimizin ödeme günü hasat zamanıdır. Ürününü toplayıp satan çiftçi aldığı borcu hasat zamanı öder. Dolayısıyla o ilin ekonomisi hangi ürünle dönüyorsa, ödemeler o ürünün hasadına göre ayarlanmıştır. Malatyamız da kayısı üretimi sebebiyle her şeyini kayısının hasat zamanına göre ayarlar. Beyaz eşya, ev, araba hatta günlük ev ihtiyaçları bile kayısı hasadıyla birlikte ödenir. Velhasıl-ı kelam don felaketi sebebiyle üreticinin beklentilerinin çok çok aşağıda olması, alışverişleri de olumsuz yönde etkiledi. İnsanlar günlük ihtiyaçlarının haricinde herhangi bir eşyayı alamaz oldu. Malatya'da ekonomi durma noktasına geldi.

MALATYA'NIN 2013 VERGİ RAKAMLARI...

İşbaşına geldiği günden beri büyük oranda olumlu icraatlarıyla andığımız mevcut hükümet, geçmişte yaşanmış buna benzer felaketlerde önemli adımlar atmıştı. Nitekim 2010 yılında yaşanan don felaketiyle ilgili 90 milyon liralık bir destekleme verildi. Böylesine büyük bir rakam Malatya ekonomisini o günlerde hayli rahatlatmıştı. Bu desteklemenin verilmesinde hem sivil toplum örgütlerinin hem de siyasilerin büyük katkısı olmuştu. Sözün burasında Malatya'nın 2013 vergi rakamlarını da hatırlatmak isteriz. Vergi Dairesi Başkanı Cemil Müsevitoğlu'nun basın mensuplarına geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklama vardı. Mesevitoğlu 2013 yılı için, "Tahakkuk toplamımız 1 milyar 142 milyon TL, tahsilat toplamımız 795 milyon TL'dir. Tahsilat oranımız yüzde 69,63'dür. Bir önceki yıla göre bütçe gelirlerindeki tahakkuk artışımız yüzde 16.50, geçen yıla göre bütçe gelirlerindeki tahsilat oranı ise yüzde 17.05'dir. Vergi gelirleri olarak 2013 yılı sonu itibariyle tahakkuk toplamımız 910 milyon 661 bin TL'dir. Tahsilat toplamımız 729 milyon 685 bin TL'dir. Tahsilatın tahakkuka oranı yüzde 80.12'dir. Geçen yıla göre vergi gelirlerindeki tahakuk artışı oranı yüzde 15,72 iken, tahsilat oranımız yüzde 17,41 olarak gerçekleşmiştir" demişti. Gerçekten de büyük bir rakamdan bahsediyor. Don felaketi sebebiyle destekleme yapılacaksa toplanan verginin de göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.

BU KADAR DA OLMAZ…

Bugün de aynen 2010 yılına benzer bir durum söz konusudur. Biz geçmişte yaşanan desteklemenin bugün de olacağı ümidini yaşarken, bazı kesimler işin altında başka şeylerden nemalanmaya çalışıyor. Malatya esnafının kan ağladığı bir dönemde, böylesine büyük bir felaketi kendi çıkarlarına tevil etmeye yeltenenler ortaya çıktı. Kaset savaşlarının yaşandığı, yolsuzluk iddialarının ortalığa saçıldığı ve Okyanus ötesinden gelen emirlerle operasyonların yapıldığı bir dönemde; yapılan seçimin galibi Ak Parti'yi çekemeyenler, akla hayale gelmedik sözler yaymaya başladılar. Geçtiğimiz günlerde bir dost meclisinde kulağımıza çalınan söz; “bu kadar da olmaz” dedirtecek cinstendi.

“Ak Parti'ye çok yüksek oranda rey veren Malatya, Gadab-ı ilahiyi celp etti. Bu sebepten dolayı Malatya böyle bir felakete duçar oldu." Tarzındaki bu sözü duyunca ne diyeceğimizi şaşırdık. Ancak yine de pek ehemmiyet vermedik. “Bir iki kendini bilmezin sözüdür” diye düşünürken benzer cümleleri çok değişik kanallardan da işittik.

Komplolarla, kasetlerle, videolarla ve şer ittifaklarıyla yıkılmayan Ak Parti'yi, böyle dini terminolojiyi kullanarak yıpratmaya çalışmanın adının ne konacağını siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.

ACİZLİKLERİNİN NİŞANESİ…

“Beyni Okyanus Ötesindekiler”in, yaşanan don felaketini, Ak Parti'ye verilen oy oranına bağlaması ve "Gadab-ı ilahiyi celp etti" tarzındaki sözleri halk nezdindeki acizliklerinin nişanesi olmuştur.
Bugüne kadar dini, diyaneti kullanarak, bazı duygusal kelimeler ve birkaç damla gözyaşıyla insanları uyutmaya çalışanlara en güzel cevabı verme gayretinde olduğumuzu belirterek şu mealdeki Ayet-i Kerime'yi hatırlatmak istiyoruz. "Nice kerih (Nahoş) gördüğünüz şeyler sizin için hayırdır ve nice hayır gördüğünüz şeyler sizin için şerdir.” Bize düşen kadere rıza ile birlikte İrade-i İlahiye'ye teslim olmaktır.

Don felaketinin “Gadab-ı ilahi” mi? ya da “Merhamet-i ilahi” mi? olduğunu zaman gösterecektir. Ancak yine de 2010 yılındakine benzer bir uygulamayı hükümetin yapacağına inancımız tamdır.

MİLLETVEKİLLERİMİZE ÇAĞRI

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi milletvekillerimizin don felaketini Meclis kürsüsünden dillendirdiklerini gördük. Hatta konunun sayın Başbakan'a da iletildiğini biliyoruz. Ancak milletvekillerimizin daha çok ısrarcı olmaları gerekmektedir. Özellikle CHP Milletvekili Veli Ağbaba'nın teklifi de düşünülmeli ve Başbakan'a bu konunun dikkatli bir şekilde arz edilmesi gerekmektedir.

EN GÜZEL CEVABI BAŞBAKAN VERECEK…

Türkiye'de Ak Parti'ye oy verme oranı olarak (Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için % 62.88 olarak açıklanmıştı. Ayrıca Malatya'nın mevcut 14 ilçesinin 12'sini Ak Parti kazanmıştır) ilk üçe giren Malatya'ya teşekkür etmek isteyen Başbakan, AK Parti Gençlik Kolları'nın geleneksel olarak düzenlediği “Gençlik Şölenini” bu sene Malatya'da yapacak. 2010 yılındaki 90 milyon liralık desteklemenin bir benzerinin bugün de olma ihtimali yüksektir. Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığımız “Bakanımız(!) Malatya'ya neyle gelecek?” başlıklı yazıda, Başbakanımızın Malatya'ya yapacağı ziyarette kendisinden beklentilerimizi sıralamıştık. Büyük ilgi gören bu yazıdaki beklentilerimize bir ilavemiz olacak: Saygıdeğer Başbakanım, “Beyni okyanus ötesindekiler”e en güzel cevabı siz vereceksiniz. Yaşanan bu felaket “Gadab-ı ilahi” mi? yoksa “Merhamet-i ilahi” mi?

İşte bu sorunun cevabı ve bu sırrın anahtarı sizde…

 Murad Çetin

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!