dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2324.6
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70740.58$

Ağız Kokusu İçin Öneriler


Ağız Kokusu İçin Öneriler
Tüm gün süren açlık ve sıvı tüketiminin azlığı nedeniyle yaşanan ağız kokusunu yenmenin çözümü yiyeceklere dikkat edilmesinden geçiyor.
Narin

Gözde Akademi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Serhat Öcal, ağız kokusunun sadece Ramazan'a özel olmadığını ve önlenebileceğini ifade etti. Öcal, ağız kokularının genellikle mide rahatsızlıklarından meydana geldiğini belirterek, "Ağız kokusu genellikle mide hastalarında olur.Gastrit, özellikle reflü hastalarında mide asidinin yukarı doğru çıkması ve o bölgenin zarar görmesiyle oluşan bir olaydır. Onun dışında geniz akıntısı ve diş hastalıkları da ağız kokusunu meydana getiren en önemli sebeplerdir .Bizde dahiliyeyle en çok ilgili olan reflü hastalığıdır" diye konuştu.

Özellikle Ramazan Ayı'nda ağız kokusunun daha fazla olduğunu dile getiren Öcal, "Gün boyu aç kaldığımız için, dişlerimizi gün boyu fırçalayamadığımız için, sıvı tüketemediğimiz için ağız kokusu daha fazla oluyor. Bu nedenlerden dolayı ağız kokuları ramazan ayında daha fazla artar" şeklinde konuştu.

Ağız kokusunun önlenebilir olduğunu söyleyen Öcal şunları söyledi:

"Ramazan ayında özellikle yemekten sonra diş fırçalamak çok önemli. Çünkü sahur sonrasında her hangi bir gıda ve sıvı tüketimi olmadığı düşünülürse, sahur ve iftar arasında da uzun bir süre var. Bu süre içerisinde bakteriler ağızda kolayca çoğalma imkanı bulabilirler. Diş çürükleri artar daha sonra ağızda daha fazla koku olur. Mutlaka yemekten sonra dişimizi fırçalayalım. Ağız gargarası kullanabiliriz. Birde eğer midede çok fala reflü varsa mide şikayetleri varsa özellikle sahurda mide ilacı mutlaka kullanılmalı. Gün içerisinde midenin de rahat etmesi için buna dikkat edilmeli. Eğer geniz akıntımız varsa antibiyotiğimizi kullanıp o şekilde ağız kokularını önleyebiliriz"

Öcal, reflü gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerin iftar ve özellikle sahurda yediklerine çok dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekerek, "Bu arada reflü nedeniyle çay kahve ve baharatlı yiyeceklerin tüketimini azaltmamız ağız kokusu için önemlidir. Sahurda tükettiğimiz gıdalara dikkat etmeliyiz. Çünkü hem reflü için hem de bazı gıdalar ağız kuruluğuna neden olur ağız kokusunun oluşmasına sebep olur. Çünkü gün içerisinde zaten fazla sıvı alamıyoruz. Mesela taze sıkılmış meyve suyu meyve sebze ve tahıllı besinler tükürük bezinin çalışmasını hızlandırır. Lifli besinler özellikle tükürüğü fazlalaştırdığı için ağız içi temizliği bakımından önemli. Bol bol su içeceğiz. Gazlı ve tatlı içeceklerin dişlere zarar verdiğinden bunların tüketimini azaltmalıyız. Çünkü belirli bir dönem aç kalıyoruz. Sahurdan iftara kadar. Diş çürüklerini arttırırız bu da ağız kokusuna sebep olur. Yani gazlı ve tatlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak veya azaltmak lazım. Yemeklerden sonra içtiğimiz bir bardak su bile dişlerimizin temizlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle bol su tüketmek çok önemli. Bu arada yumurta süt ve peynir ağız kokusunu arttırır. Özellikle bu tür koku yapan yemeklerden sonra diş fırçalamayı asla unutmamalıyız" ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!