dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2433.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    63815.84$

Akıncı'ya bombardıman emri iptal!


Akıncı'ya bombardıman emri iptal!
Eski Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Tayfun Tuna, 15 Temmuz gecesi Malatya'da 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yaşananları anlattı. Tuna, 16 Temmuz'da darbecilerin ele geçirdiği Akıncılar Üssünü bombalamak için görevlendirildiklerini ancak tüm hazırlıklara rağmen görevin iptal edildiğini öne sürdü.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATTYA

15 Temmuz gecesi Malatya'da 7. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli eski Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Tayfun Tuna, Malatya'daki davada savunma yaptı. 16 Temmuz'da darbecilerin ele geçirdiği Akıncılar Üssünü bombalamak için görevlendirildiklerini belirten Tuna, tüm hazırlıklara rağmen görevin iptal edildiğini iddia etti. Savunmasının büyük bölümünü kendisi hakkında savcılığa verilen ifadelere ayıran Tuna, "Diyarbakır'dan izinsiz kalkan ve içerisinde Semih Terzi'nin bulunduğu kargo uçağının pilotunun Malatya'daki kule ile irtibata geçtiğini ve Etimesgut Havaalanı ile ilgili bilgi istedik. Kontrolsüz, izinsiz ve darbeci ekibin kontrolünde olduğunu düşündüğüm için bilgi verilmemesini söyledim" dedi.

TERÖRLE ETKİN MÜCADELE ETTİK
Tayfun Tuna savunmasında, terörle mücadelede etkin görev aldıklarını ve görevli bulunduğu dönem sürecinde terör unsurlarına 700 uçakla 4 bin bomba atıldığını söyledi. 15 Temmuz günü saat 19.30 sıralarında üsse gelip komutanın odasında beklediği esnada PKK'nın Tunceli'de bir karakola saldırı düzenlendiği haberini televizyondan izlediklerini ancak kendilerine yönelik resmi bir görevlendirme olmaması nedeniyle eve döndüklerini söyleyen Tuna, daha sonra üs komutanı Emin Ayık ile yeniden üsse döndüklerini dile getirdi.

4 F4 UÇAĞINI HAZIRLAYIN
Tayfun Tuna savunmasını şöyle sürdürdü: "03.40 civarında üs komutanımız Birleşik Hava Hareket Merkezi'nin (BHHM) 4 F4 uçağının silahsız hazırlanmasını istediğini söyledi. Uçakların bomba yüklü olmaması içimizi rahatlattı, tersi olsa emri sorgulardık. BHHM daha sonra uçakları kaldırmayın dediği aktarıldı. Filo Komutanı ile görüştük, bu 4 uçaktan birinde bulunuyordu. BHHM'de darbeci ve darbeci olmayan iki grup olduğunu, benden izin almadan kalkış yapmamalarını istedim. BHHM'yi aradım, cevap vermediler. BHHM'den bizzat görüşme yapana kadar kalkış yapmamalarını istedim. BHHM'yi 6 kez aradım kimse telefonlarıma cevap vermedi. Filo Komutanıyla görüştüm. Kalış yapmayın emrinin en az riskli yol olduğunu ve park yerlerine dönmelerini söyledim."

AKINCI ÜSSÜ BOMBALANACAK!
Tutuklu sanık Tuna, darbenin hemen ertesi günü 16 Temmuz'da sabah 10.00'da Birleşik Hava Hareket Merkezi'nden (BHHM) Ankara'daki Akıncı Üssü meydanının bombalanacağı yönünde bir emir geldiğini ve tüm hazırlıkların yapıldığını belirterek, "Ancak BHHM ile Malatya Valiliği arasında koordine kurulamadığı için bu görev iptal edildi" iddiasında bulundu.

TÜM UÇAKLARIN BATARYALARI SÖKÜLDÜ
Darbe gecesi pistlerin kapatılması emrini de verdiğini ileri süren Tuna, 17 Temmuz günü ise Hava Kuvvetleri Komutanlığından gelen emir doğrultusunda tüm uçakların bataryalarının söküldüğünü ve uçamaz hale getirildiğini söyledi. 7. Ana Jet Üs Komutanlığındaki uçakların alçak uçuş yapamayacağını öne süren Tuna, kendileri hakkındaki dosyaların kabartıldığı iddiasında bulundu. Darbeci ilan edildiğini ifade eden Tuna, "Darbeci olsam üssümüzde 14 adet bomba yüklü uçak vardı, gelir gelmez daha darbe haberi yayılmadan bu uçakları hazırlayıp kaldırırdık" iddiasında bulundu.


ÜSSE GELMELERİ İSTENDİ
7. Ana Jet Üssü 171. Filo Komutanlığında Binbaşı rütbesi ile görev yapan Metin Çivilibal ise savunmasında, evde bulunduğu esnada Hareket Komutanı Tayfun Tuna'nın kendisini aradığını ve 4 uçak pilotunu ayarlayarak üsse gelmesini istediğini anlattı. Emir üzerine üsse geldikten sonra filoda beklerken televizyondan darbe haberlerini şaşkınlıkla izlediklerini öne süren Çivilibal, bu sırada çok tedirgin olduklarını ifade etti. Gece yarısı 03.40 sıralarında BHHM'den gelen emirle 4 adet F4 savaş uçağının yüksüz olarak havalanması ve görevin havada verileceğinin kendilerine iletildiğini ifade eden Çivilibal, "Havalanacak uçaklarda bomba olmaması nedeniyle görevin terörle mücadele yada darbe karşıtı bir görev olacağını düşündük. Pist başı yapınca piste inen kargo uçaklarını gördük. Kuleden izin istedik. Kargo uçakları ile aradaki mesafeyi korumak için kuleye çıktık. O an ana piste gidip kalkma imkanımız vardı, henüz hiçbir araç piste yoktu" iddiasında bulundu.

KOMUTANIMIZIN EMRİ İLE GERİ DÖNDÜK
Bu sırada amiri olan komutanı Tayfun Tuna'yı cep telefonu ile aradığını ifade eden Çivilibal, "Durumu netleştirmesini istedim. Yanlış bir şey yapmamak için bana emir vermeye yetkisi olmayanların emrini dinlememeye karar verdim. Komutanımla sonuncu görüşmede bize geri dönmemizi istedi" dedi. Darbe girişimi gecesi kimin neye hizmet ettiğinin bilinmesinin güç olduğunu savunan Çivilibal, "Uçaklarımızın nakliye uçakları arasında kaldığı doğrudur ancak sıkışması söz konusu değildir. O sırada bize kalkış emri verilseydi ana piste gidip kalkış yapabilecektik. Kargo uçakları da pist başındaki araçta engel değildi" diye konuştu.

UYGULAMALI GÖSTEREBİLİRİZ
Mahkemenin gerekli izni vermesi durumunda bunu pist başında da uygulamalı olarak gösterebileceklerini kaydeden Çivilibal, "Uçakla geri dönmemiz emrini o gece bana komutanlarımız verdi. Başka hiç kimseden emir almadım. Bir asker olarak kanuna aykırı olmamak şartıyla emirleri yerine getirdim" ifadelerine yer verdi.

DARBE GÖREVİ VERİLSEYDİ GERİ DÖNERDİM
Sanık Çivilibal, "Darbe gecesi F4 savaş uçağı ile kalkış yapmış olsaydım ve havada verilen emrin darbe teşebbüsüne destek olması yönünde bir emir olması halinde görevi icra etmeden üsse dönecektim. Havada verilen emir darbecileri önlemeye yönelik bir emir olsaydı eğer görevi icra eder üsse o şekilde geri dönerdim" iddiasında bulundu. Bugüne kadar 55 sanığın savunması alınırken mahkeme, duruşmaya bir günlük ara verilmesi ve Perşembe günü sabah 09.00'da yeniden başlaması kararı verdi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!