dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63891.729$

Anız takılması üretimi bitirir


Anız takılması üretimi bitirir
Toprağın ilk 30 santimlik kısmında yaşayan mikroorganizmaların belli sıcaklık derecesinde yaşadığını belirten İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Durak, 'Eğer anız yakılırsa buradaki mikroorganizmalar ölür. Bu da bitkisel üretimde bir gerilemeye yol açmaktadır' dedi.
Narin

HABER MERKEZİ- MALATYA

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Durak, toprağın ilk 30 santimlik kısmında yaşayan mikroorganizmaların belli sıcaklık derecelerinde yaşamlarını sürdürdüğünü ifade ederek, "Eğer anız yakılırsa buradaki mikroorganizmalar ölür. Bu da bitkisel üretimde bir gerilemeye yol açmaktadır" dedi.

TOPRAĞI FAZLA İŞLEMEYİN
Prof. Dr. Alper Durak, toprağın verimli kullanımı hakkında açıklamalarda bulunarak, toprağın fazla işlenmesinin toprağın yapısını ve özelliklerini kaybetmesine yol açacağını söyledi. Durak, "Ama bizim çiftçimiz 'Ne kadar çok işlersem o kadar iyi olur' diye düşünür. Oysaki toprağı mümkün oldukça az işlememiz gerekir. Çünkü toprağın birleştirici özelliği ve yapısını bozmamamız gerekir" ifadelerini kullandı.

ORGANİK MADDELER VERİMİ ARTIRIR
Günümüzde organik gübrelemenin ön plana çıktığını dile getiren Durak, "Bunun nedeni organik madde toprakta ne kadar fazlaysa toprağın sağlık derecesi de o kadar fazladır. Kimyasal gübrelerin olumsuz yanı tuz olmasıdır. Toprak giderek tuzlu toprağın PH değeri değişmektedir ve besin elementlerinin bitkilere yarayışı azalmaktadır. O yüzden toprağın organik maddesinin artırılmalı organik gübreye teşvik edilmesi gerekir. Organik gübreleme toprağın yapısı ve özellikleri açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ BİLMEDEN TOPRAĞI BOZUYOR
Durak, çiftçinin kendi arazisinde uyguladığı işlemlerin birçoğunun toprağın bozulmasına, tuzluluk oranın artmasına ve verimsiz hale gelmesine neden olduğunu belirterek, çiftçinin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerektiğini kaydetti. Çiftçilere uyarılarda bulunan Durak, toprağın ilk 30 santimlik kısmının canlı olduğunu ve orada yaşayan mikroorganizmaların belli sıcaklık derecelerinde yaşamlarını sürdürdüğünü ifade ederek, "Eğer anız yakılırsa buradaki mikroorganizmalar ölür. Bu da bitkisel üretimde bir gerilemeye yol açmaktadır. Bu nedenle anızın yakılması çok yanlış bir işlemdir" ifadelerini kullandı.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!