dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.6
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70358.76$

Artık mazeret yok!..


Artık mazeret yok!..
Usta kalem Adem İnsanoğlu, beklenen yazısını yazdı...
Narin

1 Kasım seçimlerinden önce ve daha öncesinde, Malatya ile ilgili bir konu konuşulduğunda laf gelir; “bir bakanımız olsa” diye nihayete erdirilirdi. Siyasetçiler bunu açık açık dile getirmeseler de halk arasında bu konu oldukça önemli bir yer tutuyordu. Siyasetçilerin, “bakanımız olsa da bu çok şey değiştirmez” demelerine rağmen; bakanlık sahibi illerin genel bütçeden almış oldukları bütçe oranı ve yatırım imkânları, bunun hiçte böyle olmadığını bize gösteriyordu. Bu sebeple her il gibi İlimiz Malatya'da hükümet nezdinde bir bakan ile temsil edilmek istiyordu. Bu durum Ak Partili bütün iktidarlar için geçerli bir durumdu. İlk seçiminden son seçimine kadar; bütün seçimlerde Ak Partiye sınırsız destek veren bu şehrin insanları, bunun bir hak olduğuna inanıyorlardı. Hatta bazen bu istekleriyle çelişecek şekilde, “bizde bakan olacak kim var ki?” gibi açıklanması zor davranışlarda da bulunabiliyorlardı. Bu şartlar altında girdiğimiz Kasım/2015 seçimlerinden önce ve sonra, bakanlık isteği biraz daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Özellikle Malatya'nın devasa Sivil Toplum Örgütleri, her platformda bu taleplerini ilettiler.

Kasım/2015 seçimlerinde Ak Partiye % 68'e yakın bir desteğin çıkması, “Malatya'ya bir bakanlık verilecek/verilir/verilmeli” şeklinde bir algı doğurduysa da ben şahsen buna inanmayanlardandım. Benim tahminim, Malatya'dan Taha Özhan'a bir komisyon başkanlığı verileceği yönündeydi. Bu tahminim tuttu fakat üzerine birde bir bakanlık verildi Malatya'ya! Malatya'ya bakanlık verilmesi üzerimde biraz şok etkisi yapsa da asıl şok etkisi bakan olarak Bülent Tüfenkçi'nin isminin zikredilmesi oldu. Hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi icracı ve çok önemli bir bakanlık! Bütün Malatyalılar gibi, benim içinde bakanlığa en uzak isim Sayın Tüfenkçiydi. Hani “olmaz ama olursa; Taha Özhan veya Öznur Çalık olur” gibi bir düşünceye sahiptim.

Bülent Tüfenkçi'nin adının zikredildiği andan yazımı yazdığım ana kadarki; bütün yorumları takip etmeye çalıştım. Bunun sonucunda vardığım kanı; en isabetli kararın verildiği yönde. Herkesin bunun için bir sebebi olabilir. Fakat herkesin ortak noktası Sayın Tüfenkçi'nin şahsı ile ilgili olumsuz tek bir sözün söylenmemesi. Hakkında şahsı ile ilgili olarak söylenen tek bir olumsuz kelime duymadım. Pasif, çalışkan değil, beceremez vs. gibi laflar işittim ama şahsı ile ilgili kimseden olumsuz tek bir kelime duymadım. Tam tersine; birleştirici, hoşgörülü, anlayışlı, mütevazi, mütebessim vs. gibi onlarca övücü ifadeye denk geldim. Genel kanı; “olması gereken oldu, başkası olsaydı bu kadar iyi olmazdı” şeklinde. İnsanların bazıları Bülent Bey'in bakan olmasından dolayı etkilenip, ağız değiştirmiş olabilirler ama doğrusunu söylemek gerekirse kendisi ile ilgili seçimden öncede olumsuz bir söz duymamıştım. Kendi kişisel kanaatimi de daha önceki bir yazımda belirtmiştim. Yazımda “Bülent Tüfenkçi, aslında iyi bir insan ama fazlasıyla pasif bir görüntü veriyor” şeklinde bir yorumda bulunmuştum.

Bülent Tüfenkçi'nin Bakanlığıyla ilgili her kafadan bir ses çıkabilir ama bilinmesi gereken asıl şey, O'nun artık bir bakan olduğu ve Hükümette Malatyayı temsil ettiğidir. Bakan olarak görevlendirilmesiyle alakalı kim ne derse desin; isabetli bir karar olduğu konusunda şüphem yok. İyi düşünülmüş bir tercih olduğuna inanıyorum. O'nu o makama layık görenlerin elbet bir bildikleri vardır. Ha birde bizim Malatya'ya has bir yanlış tutumumuz var, içimizden birinin Bakanlık veya daha üst bir görevin altından kalkamayacağını düşünürüz. Halbuki asıl hiçte öyle değil. Bir insanın idarecilik vasfı iyiyse, en zor görevi bile layıkıyla yerine getirebilir.

Bakanlığın Ardından…

Bülent Tüfenkçi'nin isminin bakan olarak açıklanmasından sonra, Malatya adına çok güzel olaylara tanık olduk. Malatya'lı bütün vekillerin (muhalafet dahil) bir arada görüntü vermeleri, yerel yöneticilerin, STK'ların, parti yönetiminin, halkın tamamının; topyekun bir görüntü vermeleri, oldukça önemliydi. Malatyalı, özlemini çektiği bakanlığı ve o bakanlığa atanan kişiyi bağrına bastı adeta. Birlik ve beraberlik içerisinde verdiği, “arkandayız” mesajı oldukça önemliydi. Bu Malatya'nın geleceği adına önemli olduğu gibi, Sayın Tüfenkçi'nin kabine içerisindeki etkisi içinde oldukça önemliydi. Özellikle Malatyalı STK'ların, Malatya'ya verilen bakanlık için; yaptıkları toplantı ve teşekkür etkinlikleri, devletin yöneticileri tarafından bir yerlere not edilecektir. Malatyalıların topyekun bir halde Bülent Tüfenkçi'ye verdikleri/verecekleri her türlü destek, O'nun elini güçlendirecektir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ne İş Yapar?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, icracı bakanlıkların başında gelen bir bakanlıktır. İsminden anlaşılacağı üzere; bütün gümrük işlemleri, iç ve dış ticarete dayalı bütün işlemlerin takip edildiği önemli bir bakanlıktır. Ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarına ait hizmetler, Esnaf ve sanatkârlar ile kooperatifçiliğe ilişkin politikaları ile Şirketler, kooperatifler ve ticaret sicili memurlukları ile esnaf ve sanatkâr sicil kayıtlarıyla ilgili hizmetler; bu bakanlık tarafından yerine getirilir. Bunun yanında tüketicinin korunmasına dair işlmeler ile piyasanın gözetimi de yine bu bakanlık tarafından yerine getirilmektedir. En fazla bürokrat çalıştıran bakanlıklardan biridir. Bünyesinde oldukça fazla sayıda Genel Müdürlük, Daire Başkanlığı, Bölge ve İl Müdürlüğü bulunuyor. Sözün özü, devasa bir kamu kuruluşu yani. Tabi bu işlerin çokluğundan ziyade, bizim için önemli olan Malatya'nın buradan kapacağı pasta payının büyüklüğü!

Malatyalıların Talebi!

Bu kadar devasa bir bakanlık başında Malatya'lı bir bakanın olması, elbette ki bir takım taleplerin olmasını beraberinde doğuracaktır. Malatyanın sorunları aşağı/yukarı belli. Bu sorunların çözümünde Bülent Tüfenkçi'nin etkisini zamanla göreceğiz. Özellikle genel bütçe yatırımları ve ödenek tahsislerinde, Malatyanın hakkına düşen payı alıp almadığını zaman bize gösterecektir. Fakat özellikle Sayın Tüfenkçi'nin Bakanlığının hizmet alanına giren konularda, Malatyalıların çok önemli talepleri olacaktır. Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısının geleceği için; pazarlanması, ticareti, depolanması, lisanslanması vs. gibi birçok iş ve işlem, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetkisinde. Daha önce kayısı benzeri ürünler ile ilgili, bu bakanlığın çok önemli proje ve katkıları olduğuna şahidiz. Şimdi bütün Malatyalılar; ticarete ve ihracata yön veren, borsa, oda ve kooperatiflerden sorumlu olan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından kayısının durumu ile ilgili düzenleme yapılmasını bekleyecekler. Kayısı ile ilgili lisanslı depolama ve belgelendirme ile kayısı piyasasını düzenleyecek yeni bir birlik veya kooperatif. Kayısıda fiyatlandırma, ihracatçının insafına bırakılmayacak kadar önemli bir konu. Bununla ilgili fiyatı belirleyecek bir mekanizmanın oluşturulması elzem. Bu sebeple Kayısı Birlik türü bir yapılanmanın kurulması gerekiyor.
Malatyanın yeni organize sanayi bölgelerine ihtiyacı var. Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yapabilecek; kurum, kuruluş ve teknik elemana ihtiyacı var. Bir tarım şehir olan Malatyamızın, tarımsal endüstrisi kayısı dışında hiç yok. Bununla ilgili; tarım alanların ıslahı ile tarım sanayinin gelişimi için çalışmaların yapılması gerekmektedir. Enerji yatırımları ile sürdürülebilir enerji kaynaklarımız kıt olsa da bu mevcut potansiyelin de yeterince değerlendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Bütün bunlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığını doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren konulardır. Bunun dışında, bağlantı ve kuşak yolları, çevreyolu, kentsel dönüşüm sorunu, hızlı tren, ikinci üniversite, sosyo/kültürel faaliyet alanları vb. onlarca talebimiz; Sayın Bakanın bilgisi dâhilindedir.

İkinci Bakanımız!

Aslında seçim sonrasında Malatya'ya, Malatya Milletvekili olmasa da Malatyalı olması hasebiyle ikinci bir bakanlıkta verildi. Aslen Malatyalı olan Adana Milletvekili olan Fatma Güldemet Sarı, 64. Hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapacak. Fatma Hanım Malatya ile bağlarını koparmamış, memleketini bilen bir Darendeli. Özellikle kentsel Dönüşüm ve çarpık şehirleşmenin önlenmesi konularında, Malatya'dan gidecek olan tekliflere sıcak bakacak bir kişi. Her ne kadar TOKİ, Başbakana bağlansa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışacak olması, Malatya için bir artı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirleşme konusunda çok önemli projeler üreten bir bakanlık. Birbirinden farklı birçok alanda, birçok teşvik ve hibe programları bulunmakta. Malatya Belediyelerinden gidecek olan, usulüne uygun projelerin geri çevrilmeyeceğini düşünüyorum. Önemli olan bizim belediyelerimizden proje gitmesi.

Malatyalılara Düşen…

Malatyalılar olarak birbirimizi çekemediğimiz hususu yaygın bir kanaattir. Bu yaygın kanaatin bu dönemde değişmesi gerekiyor. Malatyalıların hükümet açıklandıktan sonra, gösterdikleri birlik ve beraberlik görüntüsünün daim olması gerekiyor. Malatyalılar her iki bakanına da diğer görevlilerine de sahip çıkmalıdır. Bu saatten sonra artık mazeret yoktur. Mazeret zamanı çoktan geçti. Malatya artık iktidarı, muhalefetiyle bir olmak zorundadır. Basını, Odaları, Borsaları, STK'ları, Sanayici ve İşadamları; hep birlikte hareket etmek ve Malatya'nın geleceğine olumlu katkı sağlayacak işlere imza atmalıdır. Malatyalı doğru işlerde ortak hareket etmeli, işleri engellemenin yollarını aramamalıdır. Birbirine çelme takan değil, destek olan olmalıdır. Kişisel ve kurumsal menfaatler asla genelin menfaatinin önüne geçmemelidir. Eski devir kapanmalı yeni bir devir açılmalıdır. O kadar çok beklemişiz ki; artık bir saniye beklemeye tahammülümüz yok.

Selametle...
Adem İnsanoğlu

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!