dore okulları
Malatya
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.21
  • ALTIN
    2247.2
  • BIST
    8718.11
  • BTC
    66208.58$

Bu mezarlar evden pahalı!


Bu mezarlar evden pahalı!
40 yıllık mezar ustası Malatyalı Sadi Kaygısız, kervansaray ve camilerde kullanılan Kayseri küf taşından mezar yapıyor. Oldukça lüks olan mezarların fiyatları ortalama 40 -50 bin TL arasında değişiyor.
Narin

HABE MERKEZİ/MALATYA

Malatya'da Kayseri tüf taşından lüks mezarlar yapan 40 yıllık mezar ustası Sadi Kaygısız, fiyatı 50 bin TL'yi bulan mezarlar hazırlanıyor. Yüksek fiyatlı siparişlerde, Kayseri taşı, şadırvan, etrafında kemer ya da çeşitli şekil olması gibi talepler yer alıyor
Malatya'da 50 yaşındaki mezar ustası Sadi Kaygısız, 40 yıldır mezar ustalığı yapıyor. Bölgenin en önemli ustaları arasında yer alan Sadi Kaygısız, mermer yerine Kayseri tüf taşı taşından lüks mezarlar yapıyor. Sadi ustanın hazırladığı bazı mezarların fiyatı ise şadırvan, kemer ya da çeşitli şekil talepleri nedeniyle 50 bin TL'yi buluyor.

ORTALAMA FİYATLAR 30 İLA 50 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Malatya-Ankara yolu üzerinde bulunan iş yerinde büyük bir ustalık ve sabırla taşa şekil verip, mezarlar yapan Kaygısız, mesleğinin kendisine babasından kaldığı söyledi. Fiyatların ise 30-50 bin lira arasında değiştiğini anlatan Kaygısız, "Malatya'da genelde mermer kullanılıyor. Benim kullandığım taş Kayseri taşı, oradan geliyor. Atölyede kesiliyor, siparişimiz üzerine bize ulaştırılıyor” dedi.

FİYATLARI UÇMUŞ
Malatya'da küf taşının tanıtımı noktasında sıkıntı yaşadığını belirten Kaygısız, “Bu taşların şöyle bir özelliği var, tüf taşı tarihi hamamlar, kervansaraylar, camiler ve benzeri yapılarda kullanılmıştır. Buraya ilk Battalgazi Belediyesinin işini yapmak için geldim. Sağ olsun başkanım bizi çağırdı. Daha sonra baktım Malatya'da bizim dükkan gibi bir yer yok. Kendimi özel hissettim ve burada başladım. Mezar siparişi verirken tek bir kayadan olmasını isteyenler de oluyor. Ama ben mesleğimin dışına çıkmıyorum. Bizden türbe şeklinde mezar isteyen müşterilerimiz de mevcut. 4 ayak üzerine etrafı kemerli, şadırvanlı isteyenlerde var. Ortalama fiyatlar 30 ila 50 bin TL arasında değişiyor" diye konuştu.

“BETONUN CANI SU, BU KONUYA DİKKAT EDİLMELİ”
Mezar yaptırmak isteyenlere hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiğini de belirten Kaygısız, “Mezar yaptırılırken beton atarız. Dolayısıyla betona suyunu vermediğiniz zaman küflenir ve kötü olur. Mesela bu sıcaklarda mezar yapılıyor, betonun canı su, bu konuya dikkat edilmeli mezar yaptırılırken. Mezarı yaparken sağında solunda malzeme bırakmamaya çalıyoruz. Artık bırakıldığında bu mezara zarar verebiliyor” şeklinde konuştu.

MERMERE ADINI YAZMIŞLAR
Mezar ustası Sadi Kaygısız başından geçen ilgin bir olayı da şu sözlerle anlattı: “Müşterilerden bir tanesi mezar taşı yazmamızı istedi. Yazıcı arkadaşa gönderdiğimde el yazısıyla mermerin üzerine benim adımı yazmış, işte ‘Sadi Kaygısız, doğumu bu, ölümü bu' şeklinde. O beni çok etkiledi gerçekten. Sonra da öğrendiğimde şaka olsun diye yapmış” diye konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!