dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.63
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2497.2
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    62474.52$

Dalbastı kirazı tescillenecek


Dalbastı kirazı tescillenecek
Coğrafi işaretlerin tescil edilmesinin önemine işaret eden Markiz Patent Genel Müdürü Orhan Eriman, '15 Mart 2017 tarihinde ilk Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni yayınlandı. Ilk bültende Malatya Dalbastı Kirazı da başvurular için ismi yayınlanan ürünler arasında yer aldı' dedi.
Narin

HABER MERKEZİ-İSTANBUL


Yöresel ürünlerin uluslararası düzeyde korunabilmesi için tescil edilmesi gerekiyor. Özellikle coğrafi ürünlerimizin tescillenmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Markiz Patent Genel Müdürü Orhan Eriman, "15 Mart 2017 tarihinde ilk Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni yayınlandı. Ilk bültende Malatya Dalbastı Kirazı da başvurular için ismi yayınlanan ürünler arasında yer aldı" dedi.

BAŞKA ÜLKELER SAHİP ÇIKIYOR
Özellikle son yıllarda komşu ülkelerin ürünlerimize sahip çıktığını belirten Eriman, " Son olarak Kayseri Pastırması ile ilgili Bulgaristan'ın ve Ege Sultani Üzümü konusunda Yunanistan'ın Avrupa Birliği tescil başvurularının kabul edilmesi üzerine sırasıyla Kayseri Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası itiraz süreci başlattı. Bu risk diğer ürünlerimiz için de sözkonusu. Öncelikle, haklı üne sahip yerel ürünlerimize coğrafi işaret mutlaka almalı" diye konuştu. Eriman, "Coğrafi işaretlerin, bu topraklarda, yüzlerce yıllık kültürün, coğrafi yapının, ekolojik ortamın bize sunduğu ürünlere sahip çıkmanın, unutulmaya yüz tutmuş ürünlerimizi yaşatmanın, ve ülke ekonomisine daha yüksek katma değer katmanın anahtarıdır" şeklinde anlattı.

BAŞVURULAR AÇILDI
10.01.2017 tarihinden sonra yapılan coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı başvuruları , 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 40 ıncı maddesi gereğince yayımlanmakta olup, ilgili kişiler üç ay içerisinde bu ilanlara karşı yapacakları itirazları Türk Patent ve Marka Kurumu'na bildirebileceklerini söyleyen Eriman, ilk Bülten'de Yozgat Çanak Peyniri, Kırklareli Hardaliyesi, Diyarbakır Burma Kadayıfı, Gümüşhane Ekmeği, Gümüşhane Sironu, Zile Kömesi, Malatya Dalbastı Kirazı, Şile Bezi, Ağın Leblebisi, Erbaa Narince Bağ Yaprağı için başvurular yayına açıldığını söyledi.

YÖRESEL ÜRÜNLERE SAHİP ÇIKILMALI
Gittikçe küreselleşen üretim sistemleri, gıda mamulleri başta olmak üzere bir takım ürünleri tek tipleştirdiğini de söyleyen Eriman, "Gerek iç gerek ise dış ticarette tüketiciler, gıda maddelerinin kökenine giderek daha çok önem veriyor. Coğrafi kökeni belli olan, özgünlüğü sertifikalanmış ürünleri, giderek daha fazla talep ediyor. Coğrafi işaret alan ürünler piyasadaki benzerlerine karşı koruma altında oluyor.
Yöresel ürünleri, yöresel lezzetleri, yöresel üretim koşullarını, yöresel üretim yöntemlerini korumak, sahip çıkmak, sürdürmek büyük önem kazandı. Coğrafi İşaret, yöresel ürünlerin korunması, tanımlanması, tanıtılması anlamında oldukça önemli bir araç olarak adlandırılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!