dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2437.8
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64574.34$

DERİN DEVLETİN YENİ YÜZÜ


DERİN DEVLETİN YENİ YÜZÜ
Geriye gidin biraz.
Narin

1990'lı yılların o hengameli sürecini herkes iyi hatırlar. Doğu ve Güneydoğu'daki olayların arkasında ki esrarlı gücün nihayetinde kim olduğunu sürekli kendimize sorup durduğumuz ve o yıllarda Türkiye siyasal gücü üzerinde (çok) etkili bu mekanizma biçimiydi.

"Derin devlet" tabiri sürekli birileri tarafından kullanılmasına rağmen tam olarak kim olduğu hakında kimse bilgi sahibi olamadı. Yada politik hiyerarşide meydana gelen gayrimeşru olayların yüklendiği bir argümanmıydı anlayamadık bir türlü. Mesela günah keçisi gibi bir formatta anlayabiliriz. Hani hristiyalıkta yaygın olan bağışlanma yöntemi var ya, onun gibi birşey. Yıllarca günah işleyen birinin Papaz'a gidip artık işlediği günahlardan arınmak istemesini bildirince, papaz bütün günahları bir keçiye aktarır ve günahkar olan keçiyi de kesip yemelerine benziyor biraz.

Şimdi yok mu bu gizli yapılanma, sadece o yıllara mahsus olarak mı kuruldu ve şimdi bir kenara mı terk edildi gibi sorular kafamızda hala cevapsız bir yer ediniyor.

Derin devlet dediklerinde bir yönüyle istihbarat teşkilatları, asker, emniyet, yargı ile organize suç örgütlerinden bazı dominant kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları "devlet üstü" bir organize olma biçimi şeklinde algıladık.

İyi niyetli bir yapılanma değilde daha çok Türkiye istikrarını baltalamaya yönelik; faili meçhul cinayetler, siyasi suikastler, ekonomi üzerinde ki manipüle oyunlar ile terörü var etme çabası, hükümetlerin belirli unsurlarıyla finans ve endüstri sektörünün içinde olan aktörlerin meydana getirdiği bir sınıfta diyebiliriz.

Bağımsızlığı ise bazı yazarlar tarafından tartışıldıysa da, ana sonuç Amerikan yada NATO envanterinde kurulduğu bilgisi sürekli karşımıza çıkmıştır.

Her ne olursa olsun bu sınıfsal kabiliyet en birinci görevi ülkemizin Makro ve Mikro politikalarını biçimlendirmenin en temel birimi olarak yön vermek-yönetmek biçimiydi.

Bazen liberal-sol ideolojik çizgide gibi durdu hep. Bazen de kökten milliyetçi, beyaz Türk kavramına yakınlıkta bir çizgi izledi.

Seçilmiş, atanmışların, yasal, anayasal kuramının kontrolürü, gerektiğinde müdahale sorumlusu vasfını kendinde gören bir konjukturda hareket ediyordu "derin devlet." Hükümet rızasına başvurmadan önceden belirledikleri pozisyonları dayatarak isteklerini gerçekleştirmek üzere bir yol haritası talep etmesiyle tanıdık. Yasaları dikkate almadan yasadışı bir yönetim anlayışının hüküm kıldığı felsefeden geldiği için sınırsız yetki erki'de tanıyordu kendisine. Her şey serbest. Öldürmek, yok etmek, ortadan kaldırmak, devlet kitlesel dengelerin de şüphe uyandırmak gibi.

Derin devlet bu gün yok artık.

Yerine paralel devlet geldi.

Yukarıda saydığımız tüm tanımların yanında sütten çıkmış ak kaşık kalmadığı parelel devlet yani FETÖ terör örgütü gibi yeni kavram hayat akışımızın kılcal damarlarına yerleşti. Derin devlete göre paralel devlet çok daha tehlikeli. Derin devlet en azından devletin yanında yer alan bir misyona sahipti. Paralel ise devletin yanında yer almayı bırakın devleti komple ele geçirmek isteyen; kapalı, kettum, şeffaf olmayan bir strateji ile bürokrasiye sızarak devlet ele geçirip yönetmeye çalışması tutumuydu.

Geldikleri nokta 15 temmuz gibi bir kalkışma ile son buldu. Katliamcı bir yapılanma olduklarını da bu darbe girişimi sonrası öğrendik. Ülke huzurunu parçalamanın yanı sıra iç ve dış politikada Türkiye bütünlüğüne zarar verecek hamlelerini de beraberinde getirdiklerine hepimiz canlı şahit olduk. Suçsuz günahsız masum insanları katleden FETÖ terör örgütü; derin devlet maddelerini de tekrar Türkiye programına sokmaya çalışıyor.

Nasıl mı?

Artvin'de bir ayaklanma başlatma çabalarıyla.

Şu Anıtkabir'de ki çocuk parkını kaşıyarak ulusalcı-laik-Kemalistler ve seküler bazı sınıfları kışkırtmaya çalışarak.

Metrobüste Şort giyen hemşireye bir şizofrenin atmış olduğu tekmenin siyasi bir zemine çekilmesi ortamının genişletilmesiyle.

FETÖ terör örgütü mücadelesi kapsamında tutuklananların masumiyet karinesine yatmasıyla..

Ve Tabiki yurt dışında farklı diasporaların ülkemiz aleyhtarı çalışmaları ve kredi notunun 2 puan geriletilmesiyle...

1990'lıların derin devleti kişisel çalışıyordu şimdi ki paralel devlet FETÖ terör örgüt ulusal hareket ediyor.

CIA, mossad, ABD, Alman, İngiliz ve Tabiki derin PKK var yanlarında.

TİMUR İNCE

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!