dore okulları
Malatya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.56
  • ALTIN
    2496.0
  • BIST
    9548.09
  • BTC
    62707.09$

DÜNYANIN EN BÜYÜK MEDRESESİ


DÜNYANIN EN BÜYÜK MEDRESESİ
TOLGA SAÇIKARALI ARAŞTIRDI...
Narin

Dünyanın en büyük ilim yuvası, merkezi Pakistan'ın Multan şehrinde bulunan Vefakif-ülMedaris medreseleri…  Pakistan genelinde 20 binden fazla noktada eğitim veren medreselerde, toplam da 2.2 milyon öğrenci eğitim görüyor. 88 yıllık tarihe sahip olan medrese, aynı zamanda dünyada en çok hafız yetiştiren kurum. 2015 yılında Vefakif-ülMedrais'de hafızlık icazeti alan 60 bin hafız var.  Suudi Arabistan, kurumaçalışmalarından dolayı “dünyanın en çok hafız yetiştiren medresesi” unvanını vermiş.Muhabirimiz Tolga Saçıkaralı, Vafakif-ülMedaris'i ziyaret ederek, kurumun yöneticilerinden Şeyh Zahoor Ahmet Elvi ve İmam-ı Buhari'nin torunu Şeyh Müftü Azam ile Pakistan'da Ramazan ve İslami eğitim üzerine konuştu. Medreselerde verilen eğitim hakkında bilgi veren Elvi, “Vefakif-ülMedaris'de, Osmanlı'nın ilmi çalışmalarını ve edebi hayatınıöğretiyoruz” dedi. 

TOLGA SAÇIKARALI

Türkiye'de Ramazan, teravih gibi mukabele gibi itikâf gibi ibadetlerle ihya edilir. Pakistan'da Ramazan nasıl geçiyor?

Pakistan ile Türkiye birbirine çok benzeyen iki ülkedir. Aynı dinin mensubu olmamızın yanında ahlaki değerlerimiz de çok benziyor. Biz de aynı Türkiye'de olduğu gibi mukabele okuyoruz. Teravih kılıyoruz. Ramazan'ın son on günü itikâfa giriyoruz. Biz netice de aynı peygamberin ümmetiyiz. Aramızdaki tek fark ancak saat farkı olabilir…

TÜRKİYE MAZLUMLARIN UMUDUDUR

Türkiye sizin için ne anlam ifade ediyor?

Türkiye bizim için Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'nin devamıdır. Şunu iyi bilin ki Osmanlı yıkıldığı günden beri bu coğrafya da kan durmadı. Biz Pakistan olarak bugün dünyanın iki büyük devleti olan Çin ve Hindistan ile çarpışıyoruz. Yani 210 milyonluk bir nüfus ile 2 buçuk milyar insanla mücadele ediyoruz. Biz küffarın karşısında 210 milyon ile değil de bir buçuk milyar ile dursak kimse Müslümanlara zulmedemez. Bu bilinci zamanında merhum Erbakan Hoca dillendirmişti. Sadece dillendirmekle de kalmayıp birçok master plan hazırlamıştı. Ancak diğer liderler ve İslam ülkeleri arkasında hakkıyla durmadı. Bugün Türkiye yine aynı niyetle Arakan'a, Suriye'ye, Doğu Türkistan'a, Somali'ye el uzatıyor. Kısacası Türkiye dün de mazlumların umudu olmuştur. Bugün de en büyük umududur.   

ZAFER İNANANLARINDIR SÖZÜNÜ HİÇ UNUTMUYORUM

Erbakan hoca ile hiç görüşme imkânınız oldu mu?

Evet, Erbakan Hoca, ZiyaülHak'ın davetlisi olarak 1977 yılında Pakistan'a gelmişti. Biz de binlerce genç medrese hocasıyla beraber Erbakan Hoca'yı o gün havaalanında karşılamıştık. Erbakan Hoca resmi ziyarette bulunmasına rağmen ve program dâhilinde olmamasına rağmen bizimle bir istişare toplantısı yapmıştı. Erbakan, vizyonu çok geniş olan bir liderdi. Bizlerden medreselerin çalışmalarına ilişkin detaylı rapor almıştıAyrıca bizlere İslam dünyası hakkında önemli bilgiler vermişti.  Özellikle “zafer inananlarındır” sözünü hiç unutmuyorum.

Medrese nasıl bir etiğim veriliyor?

Vekakif-ülMedaris'teArapça gramer yani Emsile, Bina, İzhar gibi kitapların yanında kelam, mantık,  fıkıh, akaid, hadis gibi İslami ilimlerin tamamı veriliyor. Toplam eğitim süremiz baştan sona 8 yıldır. Yani buraya sıfır bilgi ile gelen birisi 8 yıl sonra hoca olarak icazetini alabilir.   Biz burada Osmanlı'nın ilmi çalışmalarını ve edebi hayatınıöğretiyoruz.

MEDRESE DE MATEMATİK VE FİZİK EĞİTİMİ

Dini derslerin dışında herhangi bir eğitim verilmiyor mu?

Medreselerimiz, üniversiteler tarafından lise olarak kabul görüyor. Onun için matematik, fizik ve tarih dersleri de veriyoruz. Biz 88 yıllık bir kurumuz. Mezunlarımız için de bugün birçok doktor avukat ve mühendis var. Hatta askeriye de general olmuş mezunlarımız bile var.  Bizim amacımız talebelerimiz dinlerini en güzel şekliyle öğrensinler. Ondan sonra istedikleri mesleği yapabilirler.  

Medresenin ücreti ne kadar?

Medresemiz kurulduğu günden bu yana ücretsizdir. Biz Allah için çalışan insanlarız. Allah'ın dinini öğretmek için kimseden para talep edemeyiz. Burada öğrenciler yatılı olarak okuyor. Günde 3 defada yemek veriyoruz. Hastalanırlarsa tedavilerini yaptırıyoruz. Temel ihtiyaçlarının hepsini hiçbir ücret talep etmeden karşılıyoruz. Ayrıca tüm bu çalımalar için devletten hiçbir yardım da almıyoruz. Tüm hizmetleri hayır sahipleri karşılıyor. 

tolga sac1

İKİ MİLYON MEDRESE TALEBESİ

Vefakif-ülMedaris'te kaç öğrenci eğitim görüyor?

Pakistan genelinde Vafakif-ülMedaris bünyesinde 20 bininin fazla noktada 2. 2 milyon öğrenci öğrenim görüyor. Geçen sene toplam da 271 bin 926 öğrencimizi mezun ettik. Bu öğrencilerden 60 bini hafızlık icazeti aldı. Suudi yetkililer medreselerimizi ziyaretlerinde şaşkına döndüler ve kurumumuza “dünyanın en çok hafız yetiştiren medresesi” unvanını verdiler. Biz gücümüz yettiğince bu rakamları yukarıya çekmeye çalışacağız.

tolga sac2

YETMİŞ YAŞINDA TALEBEMİZ VAR

Eğitim için belirli bir yaş aralığı var mı?

Hayır, belirli bir yaş aralığımız yok. Olmaz da zaten. Yani kapımıza Allah'ı öğrenmeye gelmiş birini sen 40 yaşındasın sen 50 yaşındasın diyerek geri çeviremeyiz. Bu üzerimize hak olarak yazılır. Ancak şunu söyleyebilirim. Şu an eğitim görenler en küçük talebemiz 8, en büyüktalebemiz ise 72 yaşında. Biz yaşı kaç olursa olsun ilim öğrenmek isteyen herkese yardım ederiz. Netice de İslam'da ilim öğrenmek ölene kadar farzdır.   

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!