dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63914.118$

HRANTI FETÖ NEDEN KATLETTİ


HRANTI FETÖ NEDEN KATLETTİ
Hrant Dink öncelikle Malatyalıydı, bir hemşerimizdi.
Narin

Hatta daha öncesinde de kaleme aldığım bir yazımda Hrant'ın Pütürge'li olduğunu dile getirmiştim. Uzun yıllar esnaflık yapan bir tanıdığımın Hrant'ın ailesi ve geçmişini iyi bildiği yönünde anlattıkları bu tezimi doğrular ölçüdeydi. Elbette nereli olduğunun bir önemi yok. İnsan olmak gibi şerefli bir merhalenin bireyleriyiz her birimiz.

Hrant Şişli'de AGUS gazetesi önünde suikaste uğradığında cesedinin üzerine örtülmüş bir kaç gazete parçasının altında tabanı delinmiş ayakkabılarıyla hatırlarım daima. Basın yakın markajda o görüntüleri günlerce vermekten çekinmedi. İçimizi karartan-kanatan, hatta vicdanımızı sızlatan bu görüntüler ayrı bir insanlık ayıbıydı.

Etnik kimliği kim olursa olsun bir insanın haince, kalleşçe sokak ortasında başından vurularak öldürülmesinin kabul edilir hiç bir yönü olamaz.

Çok geçmeden katil Ogün Samast yakalandı.

Yakalandı yakalanmasına fakat ne görkemli bir şatafatla. Sanırsınız ki yakalanan bir katil değil, kahramanlık abidesi olarak önemli bir görevi yerine getirmiş şeklinde taktim edilmeye çalışılması, çok geçmeden medyada böyle görüntülerle karşılaşmamız kafalarda soru işaretlerini de beraberinde getirmişti. Neler oluyor diye? Yakalandığı yerde asker ve polis kıyafetli bazı kimseler Türk bayrağını önünde açarak onunla fotoğraf çektiriyor, tebrik ediliyor, katil değilde bir misafir muamelesi gösteriliyordu. Oysa gerçekler başkaydı. Katil Samast'ı boyama, cilalama, inatla saklama kampanyasına dönüştürmenin altından ki nedenler farklı konseptlere götürüyordu bizi.

Çünkü katil Samast ile fotoğraf çektirenler, İstanbul'dan çıkıp Samsun'a kadar gitmesini sağlayanlar, yardım-yataklık edenler klasik bir FETÖ hamlesi olunca ortaya tanıdık olmayan görüntüler çıkarmıştı. Pensilvanya doktirini tekrar sahnedeydi ve biz bunu fark edemeyecek kadar o dönem çoğu şeyden uzaktık.

Peki, öyle hassas bir dönemde Hrant'ı neden vurdular gibi basit bir soru karşımıza çıkıyor. Soru basit olsa da cevabı oldukça önemliydi. Değişik cevaplar ortalıkta çok görünse de aslında net olarak şöyle.

Hrant Dink'in vurulmasının en önemli sebebi: FETÖ terör örgütü kendileri için çok tehlikeli gördükleri "derin devleti" (derin devlet milliyetçi kökenlidir) tasfiye etmeye çalışmalarıydı. Bu yüzden Yasin Hayal, Ogün Samast gibi kökten milliyetçi ideolojisini kullandılar. Türkiye'nin demoktatikleşme fırsatı olan davaları genişletip vatanseverlerin yerlerine göz dikmelerini geçin o yerleri ele geçirmeye çalışmaları böyle bir terör faliyetinde bulunmalarını doğurdu.

90'lı yılların faili meçhul taktiklerine aykırı bir yol izlendi bu sefer. Üstelik eylemin alenen sokak ortasında güpe gündüz yapılması, duyarlı demokrat ve liberalleri Hrant'ı miliyetçilerin yada ulusalcı miliyetçilerin katlettiğine inandırıp "bakın biz onlarla mücadele ediyoruz" algısını yaratıp diğer yandan sempati kazanmaya çalıştılar. FETÖ manyeli müthiş işliyordu. Bu suikast sonucunda Siyasi iktidar, milliyetçiler ve milliyetçi Ulusalcılar hedefe dikildi, sürekli lanetlendiler. Bir kutuplaşma başlatıldı. Artık milliyetçiler bir yanda duruyor, Hrant gibi gayri Müslim, yerli demokratlar, liberaller karşı tarafta duruyor gibi kemikleşmiş bir ideolojik ortam oluşturuldu. Hatta karşı refleks oluşturan milliyetçi gençler Hrant gibilerinin öldürülmesi gerektiğine inanacak ideolojinin ağına çoktan düştüklerini anlayamamıştı. Türkiye büyük bir oyuna getirildi o dönem ve Hrant'ı seven, ona üzülenlerle pek çok iyi niyetli insan FETÖ çetesi tarafından ablukaya alınıp kullanıldı. "Hepimiz ermeniyiz" diyen prototiplerde buna dahildir.

Şimdi anladınız mı Samast yakalandığın da neden önünde Türkiye bayrağı açarak fotoğraf çektirdiklerini. Eylemi milliyetçilere yıkıp, bıyık altından gülerek asıl amaçlarına ulaşma arzusu gütmeleriydi. Böylece; bakın katil bizden değil, bir milliyetçi demeye getirdilerse de FETÖ'cülerin bu işin için olduğuna dair somut ve soyut deliller gün geçtikçe ortaya çıkmaya başlaması işin gerçek rengini de değiştiriyordu.

Hatırlayın.

Aynı senaryo Uludere katliamında da devreye geçirildi. Hükümet günlerce olayı açıklayacak bir cevap bulamadı. PKK diye katledilen sınır kaçakçıları kaçakçı oldukları bilindikleri halde öldürülmesinin mantığı: Kürtleri devlete mesafe alıp PKK'ya yakınlaştırmak amacı taşıyordu.

FETÖ terör örgütü böyle çalıştı, biz anlayamadık. Sırf solculara, demokratlar, liberallere "sempatik" görünmek adına FETÖ terör örgütü Hrant'ı katletmekten çekinmedi.

Hrant'ın katledilmesi Medyanın da her zaman ki gibi iki yüzlü davrandığını kanıtladı. Öyle güçlü bir dalga estirildi ki suikastı aydınlatmak bir kenarda dursun gizlenme, yönü ve boyutunu değiştirme çabaları katliamdan çok ön plana çıktı.

TİMUR İNCE

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!