dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2300.4
  • BIST
    9075.04
  • BTC
    71297.44$

Huduti kışladan çıkmayın demiş!


Huduti kışladan çıkmayın demiş!
Malatya'da darbe girişimine ilişkin görülen dava çok ilginç ifadelere sahne oluyor. Dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, sıkıyönetim komutanlığı emrini alır almaz ast birlikleri arayarak kışlalarından dışarı çıkmaması emri verdiğini iddia etti.
Narin

HABER MERKEZİ- MALATYA

Yakınca Spor Salonunda görülen FETÖ/PDY davasında 7'inci duruşma tamamlandı. Bugünkü duruşmada Tuğgeneraller Mustafa Serdar Sevgili ve Zeki Karataş'ın savunmalarının ardından dönemin 2.Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un sorularını yanıtladı. Konutta kendisine arz edilen 'Yıldırım Hareket' mesaj emrinin ardından 2.Ordu Komutanlığı'na bağlı ast birlikleri tek tek aradığını öne süren Huduti, "2. Kolordu ve 2. Tümen Komutanımla görüştüm. Adana Kolordu komutanı ve Adana'da konuşu tümen komutanı ile o gece birden fazla kez telefonla görüştüm. Her iki kolordu komutanı da 15 Temmuz sonrası terfi ederek, görevlerine devam etti. Van Asayiş Kolordu Komutanı ve Diyarbakır'da konuşlu kolordu komutanları ile telefonda birçok kez görüştüm. Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel 2. Ordu Komutanlığı görevine getirildi. Adana Tümen Komutanı terfi ederek, korgeneral oldu ve görevine devam etti. Diyarbakır Kolordu Komutanı ise iki yıl çok yoğun birlikte mesai yaptığım bir komutandır. Her yönüyle darbe teşebbüsü gecesi davranışıyla darbe karşıtı olduğu ve söz konusu örgütle hiçbir bağı bulunmadığından eminim" diye konuştu.

GÜNLÜĞÜME NOT ETTİM
Araçla karargaha geldiği esnada da ast birlik komutanları ile irtibata geçerek sıkıyönetim komutanlığının mesaj emrinin uygulamaması emrini verdiğini iddia eden Huduti, "Makama geçer geçmez Van Kolordu Komutanını aradım, telefonla görüşerek mesaj emrini uygulamaması yönünde emir verdim. Zaten bu hususları tuttuğum günlüğüme de not ettim" dedi. Huduti konuşmasını şöyle sürdürdü: "Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanının Çakırsöğüt Birliğinin, birlik dışına hareket ettiği yönündeki beyanı üzerine, 23. Tümen Komutanını aradım ve ilgili tugay komutanı ile görüşmesini, tugaydan çıkan birliklerin geri döndürülmesini, bunun mümkün olmaması halinde bu tugay birliklerinin vurulacağının bilinmesini söyledim. İlgili tugay komutanına ulaşmak istememe rağmen ulaşamadım. Kara Kuvvetleri Komutanına ulaşamadım, 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar ile en az 2 defa görüştüm. Daha fazla da görüşmüş olabilirim. Darbe teşebbüsünün olduğu gece 00.00-01.00 arası görüşmüş olabilirim."

DARBE OLUP OLMADIĞI NETLEŞMEMİŞTİ
Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un "Darbe karşıtlığı konusunda her ikinizin de ortak kararı mı var?" sorusu üzerine Huduti, "3. Ordu komutanıyla tafix üzerinden makamdan görüştüm. Darbeye karşı olduğunu ifade etti, ben de aynı şekilde beyanda bulundum. Ege Ordu Komutanıyla konuttan karargaha giderken görüştük. Tafix üzerinden de 3-4 defa görüştük. Ordu komutanlarımızın hepsi darbe olduğunun tam farkında değildik. Olayın darbe teşebbüsü olup olmadığı netleşmemişti. Bir kalkışma var, bunun karşısında olduğumuz belliydi" ifadelerine yer verdi. Mahkeme Başkanı Koç'un 'Akın Öztürk ile görüşmen oldu mu?' sorusuna "Hayır. Son 3-4 aydır hiçbir görüşmem olmadı" diyen Huduti, "Ordu komutanları arasında şuan tutuklu olarak sadece ben varım" ifadesini kullandı.

OLAYLARDAN BİLGİ SAHİBİ DEĞİLDİM
Mahkeme başkanının "43 yıllık askeri geçmişten bahsettin, darbe girişimi gecesinde sana bağlı olan Kurmay Başkanı Avni Angun ya da başka bir komutanı Valiliğe yönlendirmeyi düşünmedin mi?" sorusu üzerine Huduti, "Malatya'daki olayın seyri hakkında bilgi sahibi değildim. Kurmay Başkanı Avni Angun'un evinden çıkamadığı yönünde bilgi sahibi olunca Malatya'da sıkıntılı bir durum olduğunu anladım" dedi.

KARARGAHTA SİYASET KONUŞULMAYACAK
Malatya Valisine darbe gecesi gönderdiği mesajı 3. Ordu Komutanına da gönderdiğini ifade eden Huduti, "Valiye gönderdikten sonra bir örneği talebi üzerine 3. Ordu'ya da internet üzerinden yine HAS birlik komutanlarıma da gönderdim" dedi.Dava savcısı ise "Çözüm süreciyle ilgili düşünceniz nedir? Doğrular, yanlışlar aksaklıklar nedir?" diye sordu. Huduti ise, "Bizim karar vereceğimiz bir konu değildir. Verdiğim ilk emir karargahta siyaset konuşulmayacaktır. Silahlı kuvvetlerin milli iradeye aykırı bir düşünce tarzında olma ihtimali yoktur" ifadelerini kullandı. Mahkeme Başkanı duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!