dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2512.6
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64261.49$

“Kuzey çevreyolu katliamdır”


“Kuzey çevreyolu katliamdır”
“Malatya ve Adıyaman Nemrut Dağı nedeniyle Almanya’da Üniversite de ders konusu oldu”
Narin

“Malatya'da plan kültürü zafiyeti var, planı yok.Ama Malatya Bahçeşehir olacak tek ildir”

Vahap GÜNER/ÖZEL HABER

Şehir ve Bölge Plancısı ve bir dönem Malatya Belediyesi Çevre Düzeni Planı Danışmanı olarak görev yapan Turizmci Tavit Köletavitoğlu Malatya'nın plansız gelişen bir il olduğunu belirterek “Kuzey Çevreyolu Malatya için bir katliamdır, inşallah vazgeçerler ama olacak gibi görünüyor. Kuzey çevre yoluna karar verenler yarın çocuklarına bunun hesabını veremeyecekler” dedi.

“MALATYA BAHÇEŞEHİR OLACAK TEK İL”

Malatya Park Alış Veriş merkezinin 6. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla Malatya'ya gelen Şehir ve Bölge Plancısı Tavit Köletavitoğlu'nun kuzey çevre yolu ile ilgili değerlendirmesi ilgi ve şaşkınlık yarattı. Gazeteci Yazar Cumali Ünaldı'nınmoderatörlüğünde Hilton Otelinde Malatya ile ilgili düşüncelerini ve projelerini anlatan Köletavitoğlu, Malatya'nın Çevre düzeni planının hazırlanması için 6 yıl kadar önce danışman olarak çalıştıklarını ve o dönemde de kuzey çevre yolunun yapılmasının yanlış olduğunu ifade ederek “Malatya'nın plan zafiyeti var. Bu gün Malatya'nın bir planı yok. 6 Yıl önce bende Çevre düzeni planında çalıştım, Malatya'yı yerden ve havadan inceledik. Sonra bu planda kadük oldu, bittiyse de henüz onaylanmadı. Bu eksikliği 2015 yılında bile kapatamıyoruz. Züccaciyedükkanına fil gibi giren bir TOKİ var. Sıradışı ve kentin kimliğine uygun olmayan konutlar ve şehirler inşa ediyor. Kentler özgün kimliğini kaybediyor. Bu nedenle Malatya Bahçeşehir olacak tek ildir. Malatya bahçeşehir olmalıdır” diye konuştu.

“KUZEY ÇEVREYOLU KATLİAMDIR”

Şehir ve Bölge Plancısı Köletavitoğlu, Çevre düzeni planı hazırlanırken Malatya'yı karadan ve havadan incelediklerini kaydederek “Çevre düzeni planında kuzey çevre yolunun yapılmasının çok yanlış olacağını söyledik ve uyardık. Kuzey yerine Güney Çevre yolunun yapılmasını anlattık. Kuzey Çevre yolu tarım arazilerinden geçiyordu, yol yapılmasıyla bunun yanlış olacaklarını anlattık. Ama bir noktaya geldiğimizde sen sus, uğraşma denilerek kuzey çevre yolu üzerinde duruldu. İnşallah bu yola karar verilmez ve bu iş olmaz. Ama olacağa benziyor. Kuzey Çevre yolu Malatya'nın katliamıdır. Korunması gereken tarım alanlarını yok edecektir. Kuzey çevre yolunu yapanlar ve karar verenler yarın çocuklarına ve torunlarına bunun hesabını veremeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

“MALATYA VE ADIYAMAN NEMRUT DAĞI İÇİN ALMANYA'DA DERS KONUSU OLDU”

Malatya ve Adıyaman arasındaki Nemrut Dağının çıkmazda yer alması ve iki şehir arasındaki çekişmenin Almanya'da Üniversite de ders konusu olduğunu da açıklayan Turizmci Tavit Köletavitoğlu “Nemrut Dağı ülkemizin değeri. Evet Nemrut Dağı Adıyaman'ın öyle kabul edelim. Ama ben turizmciyim tur operatörü olarak, çıkmaz yerde olan bir tarihi bölgeye tur düzenlenmez. Malatya'dan da gitseniz,Adıyaman'dan da Nemrut'a gitseniz çıkmaz sokaktan geri dönmek zorundasınız. Bu gün Malatya'dan 15 bin kişi, Adıyaman'dan 50 bin kişi Nemrut Dağına gidiyor. Mesele yol ve ulaşım, çıkmaz sokakta olan tarihi bir bölgedir. Nemrut dağında 2,5 kilometrelik yolu Malatya ve Adıyaman'la birleştirirseniz ziyarete gelenlerin sayısı en az 500 bin kişi olur. Yolu birleştirin ben dünyadaki tüm tur operatörlerini hemen buraya getiririm. Ve bundan en çok da kazanan Adıyaman olur. Malatya ve Adıyaman arasındaki bu çekişme Almanya'da bir Üniversite de ders konusu oldu. Nemrut dağı üzerinde anlaşamayan iki ilin çekişmesi Üniversite de ders konusu olarak anlatılarak alay konusu oluyoruz” açıklamasını yaptı.


Tavit Köletavitoğlu kimdir?

Tavit Köletavitoğlu, 1951'de Malatya'da doğdu. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü'nden mazun olduğu 1973 yılından itibaren kamu ve özel sektörde (Transtürk Şirketler Grubu, Net Şirketler Grubu, Yapı Kredi Grubu) üst düzey yöneticilik yaptı. Haziran 1997'de halen başkanlığını yaptığı Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketini kurdu. Çeşitli mesleki ve sosyal-kültürel sivil toplum kuruluşlarında (ICC, TESEV, TÜSES, TARİH VAKFI, TAÇ VAKFI vb) üyelikleri ve/veya kurucu üyelikleri bulunmakta olup, bu kurumların bazılarında yönetim sorumlulukları da üstlenmiştir.

1989 yılında üyesi olduğu Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD)'nde, 1992 yılından itibaren İcra Komitesi Üyeliği, 1995 yılından itibaren Başkan Yardımcılığı, 1999-2003 tarihleri arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı ve 2003-2007 tarihleri arasında Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü. DPT 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Turizm Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı ile 2000-2001 yıllarında TOBB Turizm Sektör Kurulu Başkanlığı yaptı. 2001 yılında Para Dergisi okuyucuları tarafından "Yönetim dalında Yılın Altın Adamı" seçilen, çeşitli gazete ve dergilerde kentiçi ulaşım, planlama ve turizm konularında makaleleri yayınlanan ve İngilizce bilen Köletavitoğlu, iki çocuk babasıdır. Malatya Çevre Planı Danışmanı olarak görev yaptı.

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!