dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2496.7
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63849.19$

Malatya'da kaçak avlayacağız


Malatya'da kaçak avlayacağız
Özhaseki, '2023'e kadar bin 501 arıtma tesisi kuracağız' dedi. 
Narin

Malatya ziyareti sırasında MASKİ'nin açıkladığı kayıp kaçak verilerinin korkunç boyutlara ulaştığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, israfı sona erdirerek, kayıp kaçağın önüne geçileceğini vurguladı. Özhaseki, "2023'e kadar bin 501 arıtma tesisi kuracağız" dedi. 

 

HABER MERKEZİ-İSTANBUL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'daki Sular İdaresi toplantısındaki verilere dikkat çekerek, israftan yakındı. 

Malatya'daki kayıp kaçak bedelinin yüzden 70 olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, " MASKİ Genel Müdürü sunumunda bu oranları açıkladı. Bu nasıl bir hoyratlıktır, bu nasıl bir israftır? Suyun yönetilmesi lazım, yönetmezsek bizi bir felaket bekliyor kapıda. Hala birçok yerde sokak çeşmeleri durmadan akıyor, hortumlar dayanıyor, arabalar yıkanıyor ve çok kötü bir şekilde kullanmaya devam ediyoruz. Halbuki bizim inancımızda böyle bir şey yoktur, peygamberimiz öyle bir şey söylemiyor" diye konuştu. 

 

BİN 501 ARITMA TESİSİ GELİYOR 

Kanal konusunda yüzde 90 oranında başarıya ulaşıldığına dikkat çeken Bakan  Özhaseki, "Şu anda tam 930 tane arıtma tesisi var ve belediye nüfuslarının yüzde 80'inin dışarı atmış olduğu atık suların yüzde 80'inini temizliyoruz, bu iyi bir sonuç. Şu anda düzenli depolanan 81 tane ciddi katı atık bertaraf tesisi var. Belediye nüfuslarının 50 milyona tesadüf eden bölümünde katı atık tesisleri var. Bakanlık olarak 2023 yılına kadar su işini bir denetim altına alacağız, kayıp kaçakları en aza düşüreceğiz sonra da mutlaka bütün belediyelerin topluca kullanım yerlerinde bir atık su arıtma tesisi olacak. Bin 501 tane daha arıtma tesisinin yapılması lazım” şeklinde konuştu.

 

ATIKLAR BAŞA BELA 

Malatya gezisini tamamlayarak Ankara'ya dönen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile ortak düzenlenen ‘Türkiye'de Arıtma Çamuru Yönetimi Eylem Planının Hazırlanması Projesi' açılış toplantısına katıldı. Çevre sorunlarının tüm insanlığı ilgilendirdiğine dikkat çeken Bakan Özhaseki, geleceğin en büyük sorununun ise atıklar olduğuna işaret etti.

 

HİZMET KAFASI DEĞİŞMELİ
Bazı ilçe ve köylerin su sıkıntısı çektiğini belirten Bakan Özhaseki, "Mesela ben kayyum atanan belediyelerin birkaçının raporunu aldım. Bir kaymakam arkadaşımız geldi, devlet bir ilçeye götürmüş 100 bin nüfusa yetecek kadar su vermiş. Belediyemizin alıp, şebekeleri döşeyip evlerimize ulaştırması lazım. Şebekeler çok eski, yine devlet döşemiş, daha sonra belediyenin kafası hizmette olmadığı için başka işlerde olduğu için hiç o tarafa bakmamış, şebekeleri yenilemiyor, saat de koymuyor" şeklinde konuştu. 

Devletin 100 bin kişiye yetecek suyu sağladığını anlatan Özhaseki, suyun israf edildiğini söyledi. 

 

ETRAFIMIZ ATEŞ ÇEMBERİ 

Bakan Mehmet Özhaseki'nin konuşmalarından satış başları şöyle: "Arıtma çamuru ile ilgili havza bazlı çözümün de sorunu çözmediğine ve doğru olmadığı kanaatine vardıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, “Ülkemiz aslında çevre anlaşmalarının birçoğuna da taraf. Dünyayı kirleten ülkelerin birçoğu bundan kaçınıyorlar. Sera gazıyla ilgili ve iklim değişikliği ile ilgili kirletenler, Amerika yüzde 23 civarında imza atmıyor, Hindistan, Çin vesaire üç ülke yüzde 25 civarında kirletiyor imza atmıyor. Avrupa Birliği'nde bir gayret var. Bizim kirletmemiz binde 4 gibi gözüküyor, o haldeyken taraf olmuşuz ve imza atmışız.  Bakın ülkemiz birçok sıkıntıyla uğraşıyor, bulunduğumuz coğrafyanın etrafı ateş çemberi, sizin gibi rahat ülkeler değiliz, etrafımızdaki bütün ülkeler yanıyor, 2 milyon 700 bin mülteci gelmiş, bunlara 15 milyara yakın para harcamışız, içeride bir de darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kalmışız. Senelerce yüzümüze gülen, içimizde oturan, hoşgörüden, hizmetten bahseden, dışarıdaki 170 ülkede Türk dostu yetiştirmekten bahseden, bırakın Türkiye'deki insanlar arasındaki barışı, hoşgörüyü, dinler arası diyalog vesaire diyerek daha büyük kapsamlı bir işten bahseden insanlar bir gecede kurt insan haline dönüştürdüler" şeklinde konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!