dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2301.7
  • BIST
    9075.66
  • BTC
    71302.75$

Okul öncesi eğitim kaç olmalı


Okul öncesi eğitim kaç olmalı
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Hikmet Zelyurt, 'İktidar 2018'e kadar okul öncesi eğitimi yüzde yetmiş sekiz olmasını hedeflemektedir' dedi.
Narin

HABER MERKEZİ-MALATYA

Yrd. Doç. Dr. Zelyurt, yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitimde Türkiye'nin çok iyi bir konumda olduğunun söylenemeyeceğini Avrupa'nın gelişmiş ülkelerine oranla daha geride olduğunu söyledi. Fransa, Almanya ve Belçika'da okullaşma oranının neredeyse yüzde yüz oranında olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Zelyurt, "Türkiye'de okul öncesi eğitim kurumları çalışan annelerin çocuklarını bırakarak kendilerinin zaman geçirdikleri yerler olarak görülmekteydi. Okul öncesi eğitimin Türkiye'deki önemi artmaktadır. Çocukların bedensel, sosyal, zihinsel ve duygusal açıdan gelişebildikleri bilinmektedir. 2000-2003'lü yıllarda okullaşma oranını yüzde on beş civarındayken 2014-2015 verilerine göre yüzde altmışlık bir orana yükseldi. Malatya'da çok geride değil. Yüzde 50-60'lık bir orana sahip" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Zelyurt, ailelerin çocuklarını okul öncesi eğitim kurumlarına erken yaşlarda göndermesi gerektiğini vurgulayarak, "Okul öncesi için en uygun yaş anne kucağından çıktıktan sonra her hangi bir yaş olabilir. Ülkemizde okul öncesi eğitim yaşı 3 ile 6 yaş arasındadır. Yani 36 ve 70 ay arası çocukların okul öncesi eğitim kurumlarında bulunmaları gerekir. Uzun yıllar bakıcılık olarak bilinen okul öncesi eğitimi kurumların önemi artık algılanmış. Üniversitelerden çok okul öncesi eğitim kurumlarının açılması gerekir. Ailelerin eğitim düşüklüğü nedeniyle okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilmeli. Günümüz iktidarı 2018'e kadar okul öncesi eğitimi yüzde 78 olmasını hedeflemektedir" dedi.

Okul öncesi eğitim kurumları sevimli bir yuva haline getirilerek çocukların kişisel, zihinsel, bedensel, sosyal ve duygusal yönlerinin tümden tamamlandığı bir yer olması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Zelyurt, çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna gitmesinin ilerideki eğitim hayatı için çok faydalı olacağını kaydetti.

Okul Öncesi Eğitimde Malatya İyi Bir Konumda

Yrd. Doç. Dr. Zelyurt, okul öncesi eğitimin Malatya'da Türkiye ortalamasına göre iyi düzeyde olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin genel sonucu Malatya'ya yansımaktadır. Malatya Türkiye ortalamasına bakınca çok geri olan illerden değil. 45.55'lik bir düzeyde" ifadelerini kullandı.

Çocukların 5 yaşına kadar beyin gelişiminin yüzde 90'ı kişilik gelişiminin büyük bir bölümü tamamlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Zelyurt,"Çocuklar hep meraklıdır hep sorarlar. Aileler sorularından bıkarlar ve onları azarlarlar soruları cevapsız bırakırlar. Kızarak yetiştirilen ve kişilik gelişimi baskı altında tutulduğu zaman içe kapanmalarını ve soru sormamaya neden olmaktadır. Çocukları desteklersek atılgan, daha çok soran ve sorgulayan araştıran nesiller yetiştirmiş oluruz. Buna ülkemizin de dünyamızın da çok fazla ihtiyacı var" diye konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!