dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2438.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64641.34$

Projelerimizi birer birer hayata geçiriyoruz..


Projelerimizi birer birer hayata geçiriyoruz..
Pütürge Belediye Bşkanı Mehmet Polat ile Pütürğeyi ve yapılanları konuştuk. İşte yapılan röportajın detayları...
Narin

Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat:

İlçemizin 100 yıllık yatırımlarını birer birer hayata geçiriyoruz

 

MALATYA TIME / ÖZEL HABER

Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat, Malatya Time'a çok özel açıklamalarda bulundu. Göreve geldikleri ilk günden itibaren yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Mehmet Polat, “İlçemiz yıllardır ihmal edilmişliğin acısını yaşıyordu. Yaptığımız çalışmalarla vatandaşımızı daha rahat yaşatmanın önünü açıyoruz. Yol, su, elektrik ve sosyal yaşam alanlarıyla ilgili yaptığımız çalışmalar günü kurtarma çalışmaları değil ilçemizin önümüzdeki 100 yılının çalışmalarıdır. Bu çalışmalarımız 100 yıl sonra bile kullanılabilecek teknik alt yapı ve malzemelerle yürütülüyor.” dedi.

PÜTÜRGE'NİN SU SORUNUNU KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ

Geçen yıl planladıkları yol ve su çalışmalarının son sürat devam ettiğini aktaran Mehmet Polat, “Bu sene yaklaşık 110 bin metrelik su arklarımızı, kapalı sisteme çevirdik. Açık bir şekilde su naklinin gerçekleştirildiği arkları değiştirdik. Böylece sulama suyu ihtiyacının karşılarken su kaybının önüne geçtik. Ayrıca ihmal edildiği için suyu kaybolmaya başlayan derelerimizi ıslah çalışmalarını yaptık. Yaklaşık 120 tane dere ıslahı çalışması gerçekleştirerek, hem çevre güzelleştirmesi ve hem de yine büyük ihtiyaç olan suyun kaybolmasının önüne geçtik. Hem içme hem de sulama suyu ihtiyacını gidermek adına sondaj çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. Hali hazırda 30 tane sondaj çalışmamız var. Bunların dördü ilçe merkezindedir. Önümüzdeki sene de 5 bin altı yüz metreyi bulan su kanallarıyla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Böylece Pütürge'de sulama suyuyla ilgili sorunu kalmayacak. Suyla ilgili alt yapı sıkıntılarını gidermenin yanı sıra baraj çalışmamız da devam ediyor. Şu anda hükümetten sözünü aldığımız iki tane barajın ölçümleri yapılıyor. Halit Eren başkanın zamanında yapılan sulama göleti çökmüştü. Bu göleti tekrar açma, hafriyatını alma ve tadilatçalışmalarına bu hafta başlıyoruz. Saydığım bütün bu işleri bitirdiğimiz takdirde, Pütürge'nin su sorununu tamamen çözmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE İL VE İLÇELERE ULAŞIM KONUSUNA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Göreve geldiği günden beri yoğun efor sarf ettikleri bir diğer konunun ulaşım olduğunun altını çizen Mehmet Polat, “Pütürgemizi çevre il ve ilçelere bağlayacak yol çalışmalarına büyük ehemmiyet veriyoruz. Yaygın-Kubbe Dağı bölümü ile Kale tarafından gelen yolların çalışmaları devam ediyor. Kahta-Adıyaman-Hacıyan yani Nemrut'un eteğindeki yolun geçen sene Adıyaman tarafı bitirilmişti. Bu taraftaki etabı ise köylülerimizin engeliyle karşılaştığımız için yapamamıştık. Bu sene bu sorunu hallettik. Orayla ilgili çalışmalara başladık. Büyüköz-Çırık bölgesinde yol genişletme çalışmaları sürüyor. Dere-Sakuşağı yolu bugüne kadar hiç asfalt görmemiş bir yoldu. Bildiğiniz gibi aynı zamanda burası, Diyarbakır-Çüngüş-Çermik ve Gerger'e giden yollarımızın güzergahıdır. Buranın asfalt çalışmasıyla birlikte genişletme çalışması da yapılıyor. Yeşildere-Şükhan bölgesini geçerek Silge'ye giden yol yaklaşık olarak 12 kilometredir. Bu yolu 12 ve 9 metrelik genişletme alanları var. Hem genişletmeyi yapıyoruz hem de stabilize çakılını döküyoruz. İnşallah seneye de bunun asfaltlama çalışmaları yapılacak. Nohutlu yolunun asfalt çalışmasını bitirdik. Uzuntaş yolu biterken, Başmezra ile Tepehan Köprüsü arasındaki yol çalışmasında da sona yaklaştık. Arıtoprak, Esenlik, Çörme ve Alihan yolunu ve Yazıca yolunu asfaltladık. Ersele, Poskıran ve Çayköy yolunun asfaltını da bitirdik. Diğer taraftan Pütürge-Gözlüce-Koçköy-Bayırköy yolu devam ediyor. Bu yolun asfalt çalışmasına bu hafta başlıyoruz. Babik Bölgesinin yol çalışması bitiyor. Yolun genişletmesi ve yolunun oturması beklenecek seneye asfalt çalışması yapılacak. Diğer taraftan orman içinden başlayarak, Pazarcık'tan geçerek, Mako-Aktarla-Karşıyaka-Bölükkaya-Yediyol-Tatlıcak-Çığırlı ve Kale ile sınırlı olan bölgede genişletme çalışmasına bu hafta başlıyoruz. Seneye asfaltını yapacağız. Genişletmesi yapılan yollarımızın, künklerini, bariyerlerive şarampollerini yapıyoruz. Bu yolların 100 yıllık ömürleri olacak. İki aracın yanyana geçeceği yollar olacak. Geçmişteki gibi günü kurtarma amacı gütmeden ileriye dönük yatırımlar yapıyoruz. Bu çalışmalarda bize yardımlarını esirgemeyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere daire başkanımıza, müdürümüze, şeflerimiz ve işçilerimize şükranlarımızı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

PÜTÜRGE'YE 10 TANE KÖPRÜ…

Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat, yol çalışmalarıyla birlikte 10 tane köprü projelerinin olduğunu ve bunların 5 tanesinin inşaatının devam ettiğini belirterek, “Diğer 5 tane köprüyü de ihale aşamasına getirdik. Allah nasip ederse bunları 2015 yılı içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu sene içerisinde en az 100 kilometre asfalt bitmiş olacak. Stabilize yollarla birlikte bu sene 400 kilometrelik yolu yapmış olacağız. Asfaltı olmayan mezra yollarımızı, çakıl yapıyor, menfez köprü ve şarampolleriyle asfaltlamaya hazırlıyoruz. Kurduğumuz şantiyelerimiz tam kapasiteyle çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

KUBBE DAĞI'NA TÜNEL VE TRANSİT YOL…

Özellikle kış aylarında geçit vermeyen Kubbe Dağı'yla ilgili hem yol hem de tünel için merkezi yönetimden taleplerde bulunduklarını belirten Mehmet Polat, “Hükümet ile Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yoğun taleplerimiz oldu. Belediye Başkanlığımız döneminden önce de kamuoyuyla paylaştığım tünel projesini anlatmaya çalıştık. Konuyla ilgili iki tane projemiz vardı. Birincisi delme yoluyla yapılacak bir tüneldi. Bu projemiz 2 buçuk kilometrelik tüneldi. Bu, Kubbe Dağı'ndaki lokanta ile Kale arasındaki geçitteydi. Bu söylediğimiz yer, 1600'lü rakımlardadır. Tüneller için maksimum 5 derecelik bir eğim yapılabiliyor. İzol tarafının rakımı 1200'lerdedir. Pütürge'nin 1600'lerdeki rakımını göz önünde bulundurulunca, çok dik bir yokuş olacağı ortaya çıkıyor. Tünelin güvenliğinin ve bakımının zor olduğunu düşünerek Karayolları bu projeye sıcak bakmadı. Biz de ikinci planımızı ortaya koyduk. Bu planın bir örneği Bosna-Hersek'te var. Bu uygulama bir tüpgeçit modelidir. Bildiğiniz gibi Bakımevi'nden başlayan iki tane yolumuz mevcut. Eski yol ve yeni yol dediğimiz yollar bunlar. “Kubbe Dağı'nı delme yöntemiyle geçemiyorsak, o halde mevcut yola bir tüp geçit yani kar geçidi yapın” dedik. Bunun uzunluğu kuzeyden olursa 3 kilometre, güneyden olursa 4 buçuk kilometredir. Bu konuyu da Milletvekilimiz Öznur Çalık'la birlikte giderek Ulaştırma Bakanlığı'na sunduk. Bakanlık'tan Bölge Müdürlüğü'ne talimat verildi. Bölge müdürümüzİsmail bey, yardımcısı Metin bey ve baş mühendis İhsan bey bizim bu teklifimize gayet olumlu yaklaştılar. Bu dağın geçit vermediğini, büyük sıkıntılar yaşandığını ve ilçenin geri kalmışlığının en büyük sebebi olduğunu biliyorlar. Bu tünele sıcak bakıyor olmaları çok iyi. Buraya yapılan harcamalar, kapalı kaldığı zamanları iyi bilen insanlar. Geçtiğimiz günlerde incelemeye geldiler. Güney de tüp geçişin olabileceğini bize müjdelediler. Her Pütürgeli'nin hayali olan bu tünelimizin hayata geçirileceğini söyleyebiliriz artık. İnşallah bu güzel hizmet, halkımıza hediyemiz olur.” dedi.

GÜÇLÜ BİR HÜKÜMET VE İSTİKRARLI BİR TÜRKİYE…

Pütürge'nin ulaşım sorununun çözümü noktasında önemli bir adım olan Diyarbakır'a geçiş yoluna da dikkat çeken Pütürge Belediye Başkanı Polat, “Bu yol yaklaşık 50 kilometredir. Biz bunun 40 kilometresini Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte yapacağız. Kalanını da Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne yaptıracağız. Pütürge'ye tünel ile birlikte bir transit yolu kazandırmış olursak, çok büyük bir hizmete imza atmamın mutluluğunu yaşayacağız. Bu iki büyük hizmetle Pütürge'yi bütün bölge il ve ilçelere bağlamış olacağız. Pütürge'nin bölgeye entegrasyonunu sağlayacak bu iki projeye hemşerilerimizin de katkı sağlaması gerekiyor. Önümüzde bir seçim var ve güçlü bir hükümet, güçlü bir iktidar lazım. Bu seçimlerde de bunu görmeli ve buna göre davranmalıyız. Güçlü bir hükümet ve istikralı bir devlet olmadan böyle büyük projeler yapılamaz. Bütün grup yolları asfaltlanan, dere ve çayın üzerinde köprülerin yapılan ve transit yollarla bölgeye bağlanan bir Pütürge, bütün hemşerilerimin ortak isteğidir. Biz de bu isteğin hayata geçirilmesi için elimizden geldiğince çaba sarf ediyor, bize güvenen insanların güvenini boşa çıkarmamayı hedefliyoruz. Allah, ömür verirse dönem sonuna kadar bu saydıklarımızı bitirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

TOKİ PROJELERİ, EKONOMİNİN CANLANMASINA VESİLE OLACAK

Pütürge'nin bina stoklarının bir hayli eski olduğunu belirten Mehmet Polat, “Eski binalar sebebiyle “İlçemizin yarısı can çekişiyor” diyebiliriz. Biz bu yolları kentsel dönüşüme alıyoruz. TOKİ ile birlikte rezerv alanları oluşturuyoruz. Daha önce de kamuoyuyla paylaştığım TOKİ projeleriyle ilgili bilgi vermek isterim. Pütürgemizin merkezinde 2 tane bölgemiz var. Bunların biri Harmanlar bölgesindedir. Diğeri ise ilçe girişindedir. Harmanlar Bölgesiyle ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Ancak ilçe girişinde bir sıkıntı vardı. Tarım Toprak Kurulu buraya izin vermemişti. Girişimlerimiz sonucunda Bakanlar Kurulu'ndan burası için izin çıktı. Burada mülk sahipleri de bize yardımcı olurlarsa Pütürge'ye büyük bir hizmetin ilk adımını da atmış olacağız. TOKİ Projeleri, Pütürgemizin nüfusunu önemli derecede artıracaktır. Bildiğiniz gibi burada görevli memurlarımız mesai bitimiyle birlikte Malatya'ya gidiyorlar. İşleri burada ama evleri Malatya'dadır. Durum böyle olunca Pütürge'de kazandıkları parayı Malatya'da harcamış oluyorlar. TOKİ Projeleri ilçemizin nüfusunu artırırken, ekonomimizin de gelişmesini sağlayacaktır. Pütürge'de kazanılan para, Pütürge içinde sisteme girecek. Memurlarımız parayı burada kazanıp, Malatya'da harcamış olmayacaklar. Ayrıca yapacağımız bu konutlar fiyat açısından ülke ortalamasının çok altında kalırken, kalite olarak da en iyisi olacak. Buranın mimari ve tarihi dokusuna uygun ve lüks konutlar üretilecek. İlçe girişine ve çıkışına yapacağımız bu konutlar konusunda mülk sahiplerinden de anlayış bekliyoruz. Pütürgelilerin bu projelere sahip çıkması gerekiyor. Harmanlar'daki, ilçe girişindeki, Tepehan-Nohutlu'dakive Pazarcık'taki konutlar, ilçemizin dağınık yapısını toparlayacak, aynı zamanda hizmetin daha kaliteli bir şekilde insanımızın ayağına gelmesini sağlayacaktır. Allah muhafaza etsin, yaşanması muhtemel bir depremde, eski binalarımız büyük tehlike oluşturacaktır. Bu eski binalardan vatandaşımızı kurtararak, yeni ve sağlam binalarda yaşamasını sağlamak öncelikli olarak yöneticilerin sorumluluğundadır. Sonra ise o yöre halkının sorumluluğu devreye girer. Herkesin bu sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini ve böylesine güzel bir projeye destek olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

 

PÜTÜRGE, ENERJİSİ SORUNSUZ OLARAK ALACAK

Mehmet Polat, Pütürge'nin büyük sorunlarından birinin de enerji olduğunun altını çizerek, bu konuyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirtti. Bununla ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Pütürge Belediye Başkanı, “Pütürge'nin enerji nakil hatları, eski ağaç direkler üzerinden geçiriliyordu. Bu ağaç direkler birer birer kaldırılıyor. Hepsi demir direklerle değiştiriliyor. Direklerin değişimiyle birlikte yürütülen bir çalışma da kapalı kablo sistemine geçmektir. Kapalı kablo sistemiyle hem enerji kaybı azalacak hem de çevre sağlığı açısından daha güvenli hale gelecektir. Ayrıca Şincikve Doğanyol hatları güçlendiriliyor. Pütürge'nin iki tarafından aynı anda enerji nakil hatlarının güçlendirmesi yapılıyor. Yarın öbür gün birinde sorun olursa, diğeri devreye girecek. Önümüzdeki yıl bütün mahallelerimizin elektrik arzının kapalı sisteme geçirilmesi planlanıyor. Mevcutların iyileştirilmesinin yanı sıra alternatif enerji konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Pazarcık bölgesinde 5 megavat saatlik bir güneş enerjisi sistemi için çalışmalar yaptık. Bakanlar Kurulu'nun izni gerekiyordu. O izni almayı başardık. Şimdi sıra Hazine'nin toprak tahsisi geldi. O işin de bitmesiyle birlikte Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na sıra gelecek. Bu enerjiyi üretip satma işi tamamlanmış olacak. Pütürge'nin ihtiyacı olan enerjiyi kullanacağız, kalanını ise satacağız. Bu işle ilgili olarak bir şirketle anlaşılacak. Bu işin diğer ortağı ise Pütürge Belediyemizin şirketi olacak. Böylece hem Pütürge'nin enerji ihtiyacını karşılayacağız hem de ilçemize ek gelir kapısı açacağız.” ifadelerini kullandı.

TURİZMLE İLGİLİ ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

Pütürge'nin büyük bir turizm potansiyelinin olduğunu söyleyen Mehmet Polat, “Bu potansiyeli ortaya çıkarmak adına çalışmalarımıza büyük bir süratle devam ediyoruz. Turizm kaynaklarımızın başında gelen Nemrut Dağı'yla ilgili olarak, Hacıyan yolu önemliydi. Bununla ilgili çalışmamız devam ediyor. Nemrut Otelimizin içme suyu şebekesi çok eskiydi bunu yeniledik. Yakın zamana kadar enerjisini Adıyaman'dan alıyordu. Artık enerjiyi Pütürge tarafından alıyor. Çok kötü durumda olan yoluyla ilgili olarak Milli Parklar'dan iznini aldık. Ancak bu sene için geç kaldık. Önümüzdeki sene bu yolu yapacağız. Bir bölümüne asfaltlama yaparken, diğer bölümünü iyileştirme yoluna gideceğiz. Otelin de restorasyonunubitirdik. Eski Tepehan Belediyesi'nin restorasyonu yapılıyor. Peyzaj çalışmaları ve çevre düzenlemesi de bitmek üzere. Önümüzdeki sezona yetiştireceğiz. İlçemizin merkezine de turistik bir mahalle yapmak istiyoruz. Dünyaca ünlü olan Safranbolu evleri gibi bir düzenlemeye gideceğiz. Eski tarihi evlerimizi restore ederek ilçemize turist çekmeyi düşünüyoruz. İlçemizde yapılacak TOKİ evleri ve bu söz ettiğimiz restorasyonlarlaekonomimizde büyük bir hareketlilik bekliyorum. Büyük bir beğeni toplayan “Şemsiye Sokak” uygulamamızı da hatırlatmak isterim. Bu uygulamanın dünya da birkaç tane örneği var. Biz de bu örneklere bakarak ilçemize böyle bir uygulamayı kazandırmak istedik. Dünyadaki diğer örneklerinden daha büyük bir hale getirdiğimiz Şemsiye Sokak uygulamamızı “Şemsiye Cadde” olarak isimlendirebiliriz. Bu uygulamayla, daha önce bir pazar yeri gibi görünen, üstünde çadırların uçuştuğu, derme çatma tezgahların açıldığı bu sokağımızdaki esnaf, daha çok moral kazandı. Ayrıca ekonomik bir hareketlilik de kazandırdık buraya. Benzinlik ile Meslek Lisesi arasında 12 dönümlük bir gölet alanı var. Bu göletin etrafına rekreasyon alanı yapacağız. İçinde yüzme havuzunun, piknik alanlarının, nikah ve düğün salonlarının olduğu bir kompleks inşa edeceğiz. Bu projeyle ilgili herşeyi hazırladık. Planları, alt yapısı ve bütçesi hazır olan bu iş konusunda bir vatandaşımızın tapusunu henüz alamadık. Bu tarlayı da alırsak, sonbaharda ihalesini yapacağız. Önümüzdeki yaza kadar burayı yetiştirip halkımızın istifadesine sunmayı hedefliyoruz. Sonuç olarak Pütürgemizin turizmle ilgili önemli bir merkez olması için çalışıyoruz.” dedi.

PÜTÜRGE'NİN HER YERİNİ ŞANTİYEYE ÇEVİRDİK

Yönetime geldikleri günden beri Pütürge'nin hemen her yerini şantiyeye çevirdiklerini söyleyen Mehmet Polat, “Şimdiye kadar anlattığım hizmetlerimize ek olarak, taziye evi, günlük 100 aileye sıcak yemek dağıtan aşevi, kütüphane, şehir mezarlığının baştan aşağıya yenilenmesi, mezbaha, belediye binasının restorasyonunu, belediye garajı ve belediyenin araç filosunun tamamlanmasını da sıralayabiliriz. Geldiğimiz günden beri bize büyük efor sarf ettiren alt yapı sıkıntılarımızın çözümü niteliğindeki bir müjdeyi de buradan duyurmak isterim. Bu ayın 28'indekanalizyon, içme suyu şebekesi ve arıtma tesisiyle ilgili ihale yapılacak. Artık alt yapıdan dolayı yaşanan sıkıntılardan kurtuluyoruz. Bu haber, belediye olarak enerjimizi daha farklı alanlarda harcayacağımızın müjdecisi nitelindedir.” ifadelerini kullandı.

İMKANLARI NİSPETİNCE HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Pütürge'yi baştan sona kadar büyük bir heyecanla yeniden inşa ettiklerini belirten Mehmet Polat, “Malatya İnönü Üniversitesi, Pütürge'de Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi kuracak. Yerini tahsis ettik. İnşallah Pütürgemizdebu hizmeti de göreceğiz. Hükümet konağımız, emniyet binamız ve lojmanları ihaleye gidiyor. Ayrıca kültür merkezi ve terminal çalışmasını da devam ettiriyoruz. Bununla birlikte ilçe merkezine yeni bir yol arteri açıyoruz. Bu da Büyükşehir Meclisi'nden geçti. Bütün bu çalışmalarımız bittiğinde işsizlik gibi bir sorunumuz da kalmayacak. Nüfusun artması, o nüfusun daha rahat bir ortamda yaşıyor olması ve Pütürge'nin yeniden hayat bulması yatırımı da beraberinde getirecektir. Böylece Pütürge'nin herşeyi tamamlanmış olacaktır. Gelişme istiyorsak, fert fert her birimizin imkanları nispetince elini taşın altına koyması gerekiyor. Hizmet istiyorsak, sivil toplum kuruluşlarımızdan, işadamlarımız ve bürokratlarımızdanda bize destek olmalarını istiyoruz. Birlik ve beraberlik içinde bu ilçeye hizmet etmenin yollarını bulalım. İnşallah bunda da başarılı olacağız.” şeklinde konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!