dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2324.9
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70501.83$

PÜTÜRGE'NİN GELECEĞİ OLAN TÜNEL YOLA ÇIKTI


PÜTÜRGE'NİN GELECEĞİ OLAN TÜNEL YOLA ÇIKTI
Timur İnce yazdı...
Narin

Dün sanırım öğlen sonrası saatleriydi, naçizane bizimde ara sıra köşemizden bir şeyler yazdığımız Malatya Time gazetesinin genel yayın yönetmeni sayın Murat Çetin'in o atmış olduğu tarihi twet telefonumun ekranına düştü. "Kubbe dağı projesi tamam!" Başlık aynen bu şekildeydi. Kubbe dağı ile ilgili bir haber yapıldığında ilk aklımıza şu tünel'in gelmemesi elde değil. Vakit kaybetmeden haberin içeriğini kontrol ettiğimde uzun zamandır heyecanla beklediğimiz 'Kubbe dağına tünel' yapılacak olmasının müjdesini vermesi doğrusu sevindirici olmuştu. Üstelik proje ihalesinin 24 Ekim gibi çok yakın bir zamanda yapılacağına da işaret göstermesi ayrı bir ümit teşkil etti.

Akabinde haberin mantığı proje ihalesi yapıldıktan sonra tünel ihalesinin de yapılacağı sonucuyla buluşturuyor bizleri.

Doğanyol ve Pütürge ilçelerinin yıllardır bitmeyen ulaşım sorunu bu tünel inşası sonucu büyük bir ölçüde çözüme kavuşacak. Haberin müjdesini milletvekiliz sayın Öznur Çalık verdi. Fakat asıl proje sahibi Pütürge belediye Başkan'ı sayın Mehmet Polat'ın katkılarını da unutmamak gerekiyor. Pütürge belediye başkanlık koltuğuna aday olduğu günden beri bu uçuk, kimsenin gerçekleşmesine ihtimal vermediği "kubbe dağına tünel yapacağım" projesini sürekli savundu. Bunun için ciddi çabalar gösterdi. Nihayet başardı, tebrik ediyoruz.

Düşünebiliyor musunuz sayın hemşerilerim, kanlı bir darbe teşebbüsü geçirmiş olmamıza rağmen... FETÖ ve PKK benzeri ihanet ve terör örgütlerinin hedefi olmaktan kurtulmamıza rağmen... Dış saldırıların hız kesmeden Türkiye bütünlüğünü tehdit eden komploların tezgahlandığına rağmen Cumhurbaşkanımız yanına Başbakanı'da alıp kendi kullandığı aracıyla yakında ulaşıma açılacak Avrasya tünelinin açılışını yapıyor. Dehşet bir güç gösterisi, değil mi? Sonra dünya ayağa kalkıyor, Nasıl Türkiye'nin büyüme hızını baltalayabiliriz diyerek darbe ve benzeri illegal yollara başvuruyorlar. Bunlar İstanbul'da gerçekleşirken Türkiye'nin doğusunda da eş zamanlı olarak başka projeler hayata geçiriliyor. Sayın Öznur Çalık Pütürge kubbe dağına tünel yapılacak müjdesini vermesi de bunlardan biri. Türkiye gelişmesini sürdüren, bölgenin en büyük ve istikrarlı ülkesi olması sebebiyle sunulan her projenin hızla gerçekleşeceğinden artık şüphe etmediğimiz gibi Kubbe dağına da bu tünel'in yapılacağından aynı şekil şüphe etmiyoruz. Vekilimiz sayın Öznur hanımın dile getirdiği gibi 24 ekimde ihalesi yapılacak, gerekli firma derhal çalışmalara başlayıp yaklaşık 4 km uzunluğunda kubbe dağı altından o tünel hayata geçirildiğinde Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizin kaderi de büyük ölçüde değişeceğini öngörüyoruz.

Sayın Mehmet Polat'a gelince...

Size de şunu söylemek istiyorum. Gerçekten inandınız, bu proje ile geldiniz istanbuldan taa buralara kadar... Projenin asıl sahibi, mimarı, müellifi, imtiyaz sahibi kim derseniz deyin size nasip oldu yapılması. O seçim öncesinden broşür olarak dağıtmış olduğunuz bir kitapçık vardı ya; ki hala saklıyorum onu, ilk açtığımda bu Tünel projesi ile karşılaşmıştım. Tamam demiştim içimden. Pütürge ve Doğanyol'un kurtuluş reçetesi işte bu!. O kitapçıkta tünel haritasına kadar koymuştunuz, detaylı bir incelemiştim bende. Belkide tüm siyasi hedeflerinizi bu proje üzerinde birleştirdiniz. Zaman geçti, bir ara gayri zaruri bir açıklamanızda tünel yapılmayacak dediğinizde açıkçası üzüldük, başka ne gelirdi elden. Böyle bir projenin buralara gelmemesi yaşam kalitemiz açısından büyük bir talihsizlik olarak değerlendirmiştim. Sırada gizli tuttuğunuz o devasa projenizi harekete geçireceğinizi de biliyoruz.

Bir de o dönem bende bu projenizden esinlenip "TÜNEL" diye bir sinema filminin senaryosunu aynı tarihlerde kaleme almıştım. İki katırıyla posta taşıyan İsmail'in hikayesi... 1949 yıllında kazma küreklerle ilk Pütürge'ye yol yapıldığı yıllarda postacı İsmail yolu yapan işçilere şöyle sesleniyordu. "Siz bu dağı bilmezsiniz, buraya bir tünel yapılmazsa olmaz...!" demesi üzerinden tam 67 geçtikten sonra.. Sonra İsmail iki haydut tarafından öldürülüyor dağda. Postada para ve kıymetli eşyalar var denilerek. Acıdır ki gurbette gitmiş evlada yazılmış bir kaç mektup, değersiz eşyadan başka bir şey çıkmıyordu.

Bismillah sizin projeniz gerçekleşme aşamasına girdi sayın Polat, kim bilir belki gün olur benim Tünel'imde yapılır.

Belli olmuyormuş bu işler...

TİMUR İNCE

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!