dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.72
  • ALTIN
    2526.9
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    60567.89$

Sağlık Müdürlüğü uyardı!


Sağlık Müdürlüğü uyardı!
Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, aşı konusunda vatandaşlara uyarıcı bilgiler verdi.
Narin

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Aşılamanın desteklenmesinin sağlanması için 2005 yılından itibaren her yıl nisan ayı içerisinde ‘Aşı Haftası Çalışması' yürütülmektedir. İnsan ve hayvanlarda hastalıklara neden olan virüs, bakteri vb mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılması ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılmasıyla, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla yapılır. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır” denildi.
13 hastalığa karşı aşı ile korumanın sağlandığı belirtilerek, “Bağışıklama çalışmaları ile çiçek hastalığı tamamen yok edilmiş, tetanoz yönünden yenidoğan tetanozu elimine edilmiş, ülkeler arasına girilmiş vepPoliomiyelit (çocuk felci) hastalığında ülkemiz ‘Poliodan Arındırılmış Bölge' Sertifikası ile belgelendirilmiştir. Aşı takviminde 2005 yılı sonuna kadar yer alan 7 hastalığa karşı yapılan aşılamaya (difteri, boğmaca, tetenoz, çocuk felci, kızamık, Hepatit-B, verem) ek olarak, 2011 yılına kadar olan zaman içerisinde konjugepnömokok (zatürree) aşısının eklenmesi ve 2012 yılında Hepatit A ve Suçiçeği aşısı ile birlikte 13 hastalığa karşı aşı ile korunma sağlanmıştır” bilgileri verildi.

AŞI, ERİŞKİNLER İÇİN DE ÖNEMLİ
Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanmasının çok önemli olduğunun ifade edilen açıklamada, “Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değil, kronik hastalığı (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) olan risk grubu kabul edilen erişkinler içinde önemlidir. Kronik hastalığı olanların bağlı olduğu Aile Hekimine başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmesi gereklidir. Sağlık personelinin de hem kendi hem de çevresinin sağlığı açısından durumlarına uygun olan aşıları olması önem arz etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

HAC VE UMREYE GİDECEKLERE AŞI ÜCRETSİZ
Açıklamada, “İlimiz Seyahat Sağlığı Hizmeti veren 30 ilden bir tanesi olup Halk Sağlığı Müdürlüğümüzde yurtdışına çıkacak olan vatandaşlarımıza hastalık açısından danışmanlık hizmeti verilmekte ve seyahat edilecek yere göre uygun aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca Hac ve Umreye gidecek olan vatandaşlarımıza Toplum Sağlığı Merkezi tarafından aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Yurtdışına çıkacak vatandaşlarımızın bağışıklığın oluşması için seyahate çıkmadan en az 10 gün önce aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Aşı Takviminde yer alan aşılar Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip Aşısı, Zatürre Aşısı ve Hepatit A Aşısı SUT (Sağlık Uygulama Tebliği)'da belirtilen risk gruplarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Ailelerin, çocukluk yaş grubu rutin aşıların yaptırılmasına gereken hassasiyeti göstermesi geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için oldukça önemlidir” denildi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!