dore okulları
Malatya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.57
  • ALTIN
    2476.3
  • BIST
    9550.99
  • BTC
    62394.44$

'Şarlatanlar olarak adlandırıyoruz.'


'Şarlatanlar olarak adlandırıyoruz.'
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, kararın yerinde olduğunu belirterek bitkisel ürün kullanılacaksa mutlaka doktor veya eczacılara danışılması gerektiğini söyledi.
Narin

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından bazı bitkisel ürünlerin aktarlarda satışının yasaklamasının ardından konuşan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, kararın yerinde olduğunu belirterek bitkisel ürün kullanılacaksa mutlaka doktor veya eczacılara danışılması gerektiğini söyledi. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 38 bitkisel ürünün artık aktarlarda satışının yasaklandığını duyurdu. Kararı değerlendiren Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, oda olarak geçmiş dönemlerde her zaman her bitkinin ilaç olmadığı kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı. Yeterli dozda ve uygun miktarlarda kullanılmadığı zaman bitkisel bazı ürünlerin zehir olabileceğini vatandaşlara her fırsatta ilettiklerini belirten Özelçi, “Biz zaman zaman dile getiriyorduk, bitkilerin içerisinde toksit maddeler var bunlar vücut tarafından atılamadığı zaman ölüme kadar götürebiliyordu. Bu nedenle bu bitkilerin bilinçsizce kullanılması damar tıkanması, zehirlenmeye ve kalp krizlerine yol açarak insanların sağlığını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Ve hatta hatta ölümlerine yol açabiliyor. Bu nedenle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 38 adet bitkisel bitkinin sadece eczanelerde satılmasını aktarlarda satılmamasını karar verdi” diye konuştu.

Yasaklanan bitkisel ürünler arasında halk arasında sıkça kullanılan bitliler olduğunu dile getiren Özelçi, “Biz buradan halkımızı tekrardan bilinçlendirmek adına uyarmak istiyoruz. Lütfen bitkisel ilaçları Sağlık Bakanlığı onaylı olarak eczanelerden alınız. Çünkü eczaneler bu işin eğitimini önce 5 yıl boyunca almaktadırlar ve bu işte uzmanlaşmaktadırlar. Sağlığınız sizin için önemli ise lütfen bitkisel ürünlerinizi de eczanelerde alınız. Uzman ve doktor kontrolünde alınız. İleride vücudunuzda telafi edilemeyecek zararlara yola açabilirsiniz” dedi.
Bazı aktarlarda bitkisel ürünlerin her derde deva şeklinde reklam ve tanıtımlar yapıldığına dikkat çeken Özelçi, “Özellikle kanser hastaları kemoterapi sırasında bu tür aktarlara gitmektedir. Biz bu tür aktarları sağlığın ticaretini yapan şarlatanlar olarak adlandırıyoruz.

Bu tür bitkisel ürünler tedavi sürecini de etkilemektedirler. Hocalarımız bu konuda çok şikayetçilerdir. Sağlık sorunlarınız oluştuğunda ve bitkisel ürün kullanmanız gerektiğinde mutlaka doktor ve eczacınıza danışınız” şeklinde konuştu.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!