dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2311.0
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70776.91$

TARİHÇİ YAZAR KOCABAŞ: Â'BÜTÇEMİZ DOLU, SİLAH SATAR DURUMA GELMELİYİZÂ'


TARİHÇİ YAZAR KOCABAŞ: Â'BÜTÇEMİZ DOLU, SİLAH SATAR DURUMA GELMELİYİZÂ'
Narin

Tarihçi-Yazar Süleyman Kocabaş, “Bu topraklarda tutunabilmek için bütçemiz dolu, silah satar hale gelmeliyiz” dedi.
Tarihçi-Yazar Kocabaş, ‘Mustafa Reşit Paşadan Mustafa İsmet Paşaya Tarihin Tekerrürü ve Türkiye'nin Kaderi' başlıklı bir konferans verdi.
Malatya İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda gerçekleşen konferansta konuşan Tarihçi-Yazar Süleyman Kocabaş, Osmanlı Devleti'nin, 1453-1774 yılları arasında 321 yıl boyunca dünyanın süper gücü olduğunu söyledi. Süleyman Kocabaş, “Osmanlı'nın zayıflaması ve 1774 Türk-Rus harbinde feci yenilmesi sonucu süper güç oluşunu İngiltere'ye kaptırdı. Bundan böyle artık, Osmanlı'nın varlığının devam edip etmeyeceğini ‘Jeopolitik' ve ‘Gelişmişlik' durumu etkilemeye başladı” dedi.
“Türkiye ilelebet süper güçlerin nüfuzunda yaşayamaz” diyen Kocabaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Üzerinde yaşadığımız Anadolu topraklarında herkesin gözü vardır. Bu topraklarda tutunabilmek için, şu dört şartı mutlaka yerine getirerek yeniden süper güç olmalıyız: Bütçemiz dolu olmalıdır. Dışarıdan borç almak yerine borç vermeliyiz. Çağımızın en modern silahlarını kendimiz üretmeli, silah almak yerine silah satmalıyız. Sanayileşme ve istihdam sorununu çözmeliyiz. Aksi takdirde bu toprakları elimizden alabilirler. İstanbul ve Çanakkale boğazlarının büyük jeopolitik önemi sebebiyle, birbirinden çekindikleri için hiçbir büyük devlet buralara yerleşmeye cesaret edememiştir. Osmanlı Devleti'ni boğazlarda menfaatleri dengeleyici devlet olarak bırakmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de ‘boğazların hediyesi' olarak doğmuştur.
Türkiye'nin kaderini etkileyen ikinci önemli faktör ise fakirliği sebebiyle ‘kuzeyden gelen tehdit' (Rusya tehlikesi) karşısında süper güçler İngiltere ve Amerika'nın nüfuzuna girmesi olmuştur. Adı geçen tehdit sebebiyle Sadrazam Mustafa Reşit Paşa, 1838-1856 zaman diliminde Türkiye'yi İngiltere'nin nüfuzuna sokmuş, yine aynı tehdit sebebiyle ülkemiz 100 yıl sonra Cumhurbaşkanı Mustafa İsmet Paşa (İnönü) tarafından 1939-1950 zaman diliminde Amerika'nın nüfuzuna sokulmuştur. Türkiye'de tarih, fakirliğimiz sebebiyle 100 yıl sonra tekerrür etmiştir.”
Konferansın sonunda Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum tarafından Tarihçi-Yazar Süleyman Kocabaş'a plaket takdim edildi.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!