dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2435.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64547.38$

Trambüs tutmadı!


Trambüs tutmadı!
Trambüs her gün bir olaya konu olurken bu kez az kalsın büyük bir facia olacaktı.
Narin

Test sürüşü bahanesiyle uzun zamandır yollarda kum yüküyle gezdirilen "Trambüsler her gün bir olaya konu olurken bu defa da az kalsın büyük bir faciaya konu olacaktı.

Projesi ilk ortaya atıldığı zaman kamuoyunca tartışılan bu araçları kamuoyuna çok ekonomik ve hızlı yolcu taşıma sistemi olarak lanse eden Başkan Ahmet Çakır, tüm eleştirilere kulaklarını tıkayıp işin ehilleri tarafından kesinlikle yanlış yatırım olarak değerlendirilmesine rağmen milyonlarca lira harcayarak projeyi uygulamaya koydu. Dünyada benzer bir modeli olmamasına rağmen uygulamaya konulan ucube taşıma sistemi geçtiğimiz yıl uygulamaya girecekti.

TEST SAHASI MALATYA TRAFİĞİ OLDU

Herhangi bir fizibilite yapılmadığı için başta 13 milyon lira olarak hesaplanan proje maliyeti giderek katlandı ve şimdiden 70 milyon lirayı aştı. İlk defa üretilen ve hiç test edilmeden Malatya trafiğine sokulan trambüs aylarca içerisinde kum malzeme ile yol aldı. Defalarca yolda kalan, rüzgar sebebiyle veya yüklü kamyonlardan dolayı yıkılan direklerden dolayı aksayan seferler geçtiğimiz günlerde yeniden başlamıştı. 15 Mart günü YGS sebebiyle ücretsiz taşıma yapan bir araç önceki gece elektrik kaynaklı olduğu belirtilen bir arıza dolayısıyla alevler içinde kaldı. İçersinde bulunan 20 kadar yolcu şoförün de erken fark etmesiyle hemen tahliye edilerek büyük bir faciadan dönülmüştü.  Gündüz saatlerinde sınav dolayısıyla ücretsiz sefer yaparken meydana gelse Allah korusun şimdi bambaşka kabuslarlardan bahsediyor olacaktık.  

SORUYORUZ! AMAÇ MALİYETİ DÜŞÜRMEK Mİ? BİRİLERİNİ KALKINDIRMAK MI?

1)Her konuştuğunda maliyet ve kaliteyle ilgili çarpıcı iddialar sıralayan Başkan Çakır projenin bu güne kadar olan maliyetine rağmen fiyasko ile neticelenmesi hakkında ya da bu ucube taşıma sisteminin kimlerin kazanç kapısı haline geldi?

2)Bu proje hangi üstün zeka sahibine aitti?

3) Şehrin görüntüsünü kirleten ve araç trafiğini olumsuz etkileyen direkler yerine alt geçitlerde yan yollarda hafif raylı sistemle bir yol yapılamaz mıydı?

4)İki otobüs büyüklüğünde olan bu sistemin maliyetiyle en az 200 yeni otobüs alınarak tüm filonuz yenilenebilecekken neden bu sistemde ısrarcı oldunuz?

5)Hafif raylı sistemler için en ideal yerleşim şekillerinden olan DİKEY kentleşmenin en iyi örneklerinden biri olan Malatya'da tüm bilirkişilere ve uzmanlara rağmen bu projeden vazgeçecek misiniz?

6)Taşıma maliyetini düşürmek yerine yüksek standartları ve insan hayatının maliyetini düşündünüz mü?

7)Bu yangın olayından sonra insanların binmekten imtina edeceği trambüs projesinden vazgeçecek misiniz?

8)Maksadınız maliyeti düşürmek ve çevre dostu araçlarla hizmet vermekse bizim "KATIRBÜS" adlı projemizi hayata geçirmeyi düşünür müsünüz?

KATIRBÜS PROJESİNİ KISACA TANITALIM

Elektriğe, direğe, mazota ya da yüksek maliyetli tellere ihtiyaç duymayan 10 adet katır ve 1 adet seyis, arkasında en az 30 kişi kapasiteli motorsuz kasadan oluşur. Trambüs ucubesi gibi yanma riski olmadan yolcu taşıyacak olan bu sistemde ayrıca katırlardan elde edilecek atıklarla park ve bahçelerin gübre ihtiyacı karşılanır istenirse yakıtta elde edilebilir.

1900'lü yılların İstanbul'undan kalma troleybüsleri Malatya insanına yeni bir buluş yapmış gibi göstermenize bizce hiç gerek yok alın size 21.yüzyılın en düşük maliyetli en çevreci ve canlı taşıma yolu... Gerisi size kalmış

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!