dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63834.566$

Yeni Malatyaspor,31 yıl sonra Süper Lig’de


Yeni Malatyaspor,31 yıl sonra Süper Lig’de
MEHMET AYHAN YAZDI
Narin



Evkur Yeni Malatyaspor, 31 yıllık tarihinde ilk kez Spor Toto Süper Lig'e çıktı. 14 Mayıs 2006'da bu kategoriye veda eden Malatya futbolunun 11 senelik hasreti ayna tarihte, 14 Mayıs'ta dindi. Malatya İnönü Stadyumu'nun ev sahipliğini üstlendiği son maçta play-off potasındaki Boluspor'u ağırlayan Doğunun Kaplanları, 33. haftada, yeşil zeminden 1-1'le ayrıldı. Ancak üçüncü Eskişehirspor, Büyükşehir Gaziantepspor'u deviremeyince (2-2), 34. ve son hafta öncesi ilk iki sırayı perçinledi. 

Şampiyon 20 Mayıs'ta belli olacak 

Malatya Belediyespor adıyla 1986'da kurulan, 2010'daki olağanüstü genel kurulda Yeni Malatyaspor adını alan Sarı-Siyah-Kırmızılılarda, büyük coşku yaşandı. EYMS, 61 puana tutundu. Adana Demirspor deplasmanından 1-1'le dönen Sivaspor ise 59 puanla ikinci. 20 Mayıs'taki Sivasspor-Evkur Yeni Malatyaspor karşılaşması, TFF Birinci Lig'in şampiyonunu belirleyecek. EYMS'ye beraberlik dahi yetecek. Eskişehirspor (56) ile Giresunspor (53) play-off'ta. Kalan iki bilet için Göztepe, Boluspor, Altınordu ve Ümraniyespor çekişecek.


Süper Lig'e 11 yıldır özlem duyuluyordu 

En son 2005-06 sezonunda Malatyaspor ile Süper Lig heyecanını tadan Malatya, 11 yıllık özlemini 11 yıl sonra kentin başka bir kulübüyle gidermeyi istiyordu. 2009-10'da, 3. Lig Klasman Grubu Play-Off'unda 2. Lig'e yükselen EYMS, 2014-15'te 2. Lig Beyaz Grup'ta zirveye çıktı. TFF 1. Lig'deki ikinci yılında rüştünü ispatladı. Doğunun Kaplanları, Boluspor'dan ya da 34. hafta gideceği Sivas'tan toplam 2 puan alması halinde diğer sonuçlara bakmaksızın 31 yıllık tarihinde ilk kez adını Süper Lig'e yazdıracaktı. 

İrfan Buz'dan duygusal motivasyon 

Teknik Direktör İrfan Buz, 12 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilen idmanda koca sezonu duygusal sözlerle özetlemişti. Futbolcularına seslenen tecrübeli çalıştırıcı, “Türkiye'ye örnek olacak bir görüntü ortaya koyduk. Yeri geldi üzüldük, kırıldık. Ama tek bir şey hep oldu; inanç. Çok çalıştık. Sizlerle ne kadar gurur duysam az. Benim gönlümün şampiyonu oldunuz bile.” ifadelerini kullanmıştı. Boluspor önünde disiplinli ve soğukkanlı olunması yönündeki tavsiyesi de dikkat çekiciydi. 

İlk 11'de tek değişiklik 

EYMS'de sarı kart cezalıları, Nijeryalı forvet Austin Amutu, Rahman Buğra Çağıran ile sakatlığı süren Togolu forvet Jonathan Ayite forma giyemedi. İrfan Buz, Adana Demirspor karşısında, 2-1 kazandıkları müsabakanın ilk 11'inde sadece tek değişikliğe gitti. Rahman'ın yokluğunda orta sahada Mehmet Sak ter döktü. 

İnönü Stadı tıklım tıklım 

EYMS'nin Boluspor sınavı, aynı zamanda 10 bin 411 kapasiteli Malatya İnönü'ye veda anlamı taşıyordu. 1970'te hizmete giren stat, Malatya Arena'nın yeni sezonda açılacak olmasından ötürü TOKİ'ye devredilecek ve yıkılacak. Malatyalı futbolseverler, bu tarihî günde tribündeki yerini alabilmek için yoğun ilgi gösterdi. Çarşambadan itibaren satışa sunulan biletlerin tamamı satıldı. 

Gol, ‘Geliyorum' dedi! 

Kutluhan Bilgiç'in düdük çaldığı Malatya İnönü'de, ilk tehlikeli pozisyonu misafir geliştirdi. 17'deki serbest vuruşu Emre Gültekin kullandı. Emre, savunmadan dönen topu Andre Santos'a gönderdi. Brezilyalının sert şutunda kaleci Ertaç Özbir kıvraktı. Seyirciler 28'de hüzünlendi. Andre Santos, Nijeryalı Azubuike Okechukwu'yu geçti ve fileleri sarstı: 0-1. 

Top Yeni Malatya'da, şutlar Bolu'da 

İlk yarının istatistikleri, temkinli oyun ve düşük tempoya ışık tuttu. Oynama yüzdesinde EYMS 57'ye 43 üstün olsa da şutların toplamında (1'e 5) ve isabetli olanlarında (0'a 4), Fuat  Çapa idaresindeki Kırmızı-Beyazlılar öndeydi. Ev sahibi lehine olan 3'e 0'lık kornerler ise tabelaya yansımadı. 

Şans anı; top direkte patladı! 

İkinci devrede eşitliği yakalamayı planlayan İrfan Buz, Mehmet Sak'ın yerine Ahmet Aras'ı aldı. Eren Tozlu'nun bulunduğu hücum hattını güçlendirdi. İkinci perdenin ilk ciddi akını 49'da, Boluspor'dan geldi. Andre Santos direğe takıldı. 68'deki İrfan Başaran-Murat Yıldırım değişikliğiyle orta alan ile forvet arasındaki bağlantının kurulması amaçlandı. 

86'da tribünler ayaklandı 

Beraberliği arayan Sarı-Siyah-Kırmızılılarda 71'de Sadık Çiftpınar şansını denese de çerçeveyi tutturamadı. İrfan hocanın son hamlesi, 76'da izlendi. Sedat Akçay, çimlere basan Ferhat Kiraz'ın elini sıktı. 86'da tabela yazıldı. Caner Arıca köşe gönderindeydi, Boubacar Dıalıba Dıabang kafasını çalıştırdı: 1-1. Uzun süreli suskunluğunu bozan Senegalli, 13. golünü kaydetti.  

İç sahada müthiş performans  

Evkur Yeni Malatyaspor, ‘ev sahibi' sıfatıyla en çok puan toplayan takım unvanını Giresunspor'la paylaştı. 37 puan: 17 maçta 11 galibiyet, 4 beraberlik, 2 mağlubiyet. Doğunun Kaplanları, 2016-17'te sahasında sadece Bandırmaspor (0-1), Eskişehirspor (1-2) ve Boluspor'a (0-1) kaybetti. 

yms1yms2yms3yms4

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!