Baca Baca Tespit Edildi! 53 Tesise 38 Milyonluk Ceza
ÇEVREÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, baca emisyonlarını anlık takip eden sistem aracılığıyla hava kirliliğine neden olan 53 sanayi tesisine 38 milyon TL’nin üzerinde ceza uyguladı. Bakan Kurum, "Doğa ve halk sağlığı için mücadelemiz sürecek" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kirliliği ile mücadele kapsamında teknolojik denetimlerini sürdürüyor. Bakanlığa bağlı Sürekli İzleme Merkezi (SİM) tarafından 414 sanayi tesisinde bulunan 802 bacadaki emisyon değerleri 7 gün 24 saat boyunca anlık olarak takip ediliyor.
53 TESİSE 38 MİLYONLUK CEZA
Bacalardan atmosfere salınan kirletici gazlar ve partikül maddelerin yasal sınırların üzerinde tespit edilmesiyle, 2025 yılı Mayıs ayında 53 tesise toplamda 38 milyon 114 bin 589 TL idari para cezası kesildi. Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) sayesinde elde edilen veriler, ihlallerin anında tespit edilmesini sağladı.
BAKAN KURUM: TAVİZ YOK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Halkımızın sağlığı ve doğamız için mücadelemiz sürecek. Kurallara uymayanlara gerekli cezaları verdik, denetimlerimizi artıracağız" ifadelerini kullandı.
HER TESİS GÖZETİM ALTINDA
SEÖS kurma zorunluluğu bulunmayan sanayi tesisleri de periyodik çevre denetimleri ile kontrol ediliyor. Bakanlık, yeşil dönüşüm hedefi doğrultusunda çevreye zarar veren işletmeleri takibe alırken, çevre dostu üretimi destekliyor. Denetimlerin tüm alanlarda artarak süreceği vurgulandı.
KAYNAK: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
İlginizi Çekebilir