Bakan Yusuf Tekin Müfredatın Yüzde Otuz Beş Hafifletildiğini ve Eski Soruların Bittiğini Söyledi
EĞİTİMMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı lise buluşmasında üniversite sınav sorularının sadece ders kitaplarından ve müfredattan çıkacağını belirterek, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile müfredatın yüzde 35 oranında hafifletildiğini ve mezuna kalacak öğrencilerin hiçbir hak kaybı yaşamayacağını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Başkent Millet Bahçesi Altın Mekan Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen "Maarifin Kalbinde Gençlik" programında lise öğrencileriyle bir araya geldi. Mayıs boyunca okullarda "Maarifin Kalbinde Gençlik" temasıyla düzenlenen etkinliklerle, Cumhuriyet mirasına sahip çıkacak bir nesil yetiştirmeye çabaladıklarını belirten Tekin, öğrencilerle sohbet ederek sorularını yanıtladı.
ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİMİNE YENİ DESTEKLER
"Öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemek ve öğretmen-öğrenci arasındaki bağı güçlendirmek için Bakanlığın ne gibi çalışmalar yaptığı" sorusu üzerine Tekin, öğretmenlere özlük hakları, mesleki gelişim gibi konularda çeşitli yenilikler getirdikleri bilgisini paylaştı. Milli Eğitim Akademisi'ni kurduklarını aktaran Tekin, öğretmenlerin pedagojideki yenilikleri öğreneceği, akademik anlamdaki eksikliklerini giderebileceği mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak kurslar organize ettiklerini, ÖBA platformu ile öğretmenlere katkı sağlamaya çalıştıklarını anlattı.
MÜFREDAT YÜZDE OTUZ BEŞ ORANINDA HAFİFLETİLDİ
"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin öğrencilere sağladığı katkılara" ilişkin soruyu yanıtlayan Tekin, model ile müfredattaki aşırı yoğunluğu yüzde 35 oranında hafiflettiklerini, uygulama ağırlıklı müfredatla öğrenilen bilginin günlük yaşam becerisine dönüştürülebilmesini sağladıklarını, öğrencilerin milli ve manevi değerlere sahip çıkacak nesiller olarak yetişmesini hedeflediklerini aktardı.
Tekin, "modelde yapay zekanın yerine" ilişkin soruyu ise şu şekilde yanıtladı: "MEBİ, yapay zekayla ilgili olarak henüz başlangıç aşamasında, yapay zeka destekli bir mekanizma ama biz Bakanlık merkez teşkilatında aldığımız bütün kararlardan okul yöneticilerimizin okullarıyla ilgili kararlarına kadar yapay zeka uygulamalarını kullanacağı bir mekanizmayı başlattık. Orada hiç endişeniz olmasın."
Bakanlık olarak, Yükseköğretim Kurulu ile işbirliği içinde, mesleki ve teknik eğitim başta olmak üzere gelecek dönemlerde ihtiyaç duyulacak nitelikli insan kaynağının yetişmesi için programları revize ettiklerini belirten Tekin, öğretmenlerin de meslek seçimi konusunda öğrencilere danışmanlık yapacağını söyledi.
MEZUNA KALANLAR İÇİN ESKİ SORULAR BİTTİ
"Teknolojinin çok hızlı geliştiği dönemde, öğrencilerin sahip olması gereken en önemli becerilere" ilişkin soru üzerine Tekin, öğretmenler ve okul müdürleriyle gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi. Öğrencilerin hangi becerilerle donanması gerektiği konusunda danışmanlık yapmaya çaba sarf ettiklerini belirten Tekin, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: "Yapmanız gereken şey şu, kendi doğanıza, yapınıza, becerilerinize, yeteneklerinize en uygun meslek neyse, onun seçimi konusunda öğretmenlerinizden rehberlik alın. O mesleği seçin, çünkü şimdi yapacağınız bir hata ömrünün sonuna kadar sizinle gelecek. Şimdi yapacağınız bir doğru tercih ömrünün sonuna kadar sizi mutlu edecek. O yüzden sizi hayat boyu mutlu edecek, başarılı olabileceğiniz, yeteneğiniz, beceriniz her neyse ona uygun bir meslek seçmenizi öneriyorum."
"Seneye YKS'ye gireceğim. Eğer istediğim başarıyı elde edemezsem, Maarif Model ile gireceğim sınavda herhangi bir hak kaybı yaşar mıyım?" sorusuna Tekin, şu cevabı verdi: "Milli Eğitim Bakanlığının müfredatı azaltıldı, artırılmadı. Dolayısıyla sizlerin hiçbir hak kaybı olmaz. Siz 12. sınıftayken gördüklerinizden sınava gireceksiniz. Eğer mezuna kalırsanız, gireceğiniz sınav, gördüklerinizin yüzde 35 azaltılmış hali. Bir hak kaybı olur mu? Olmaz."
Ne yapacaklarsa onları konuştuklarını ifade eden Tekin, yeni soru sistemine dair şu uyarılarda bulundu: "Sadece ve sadece şuna dikkat edin. Mezuna kalırsanız eğer artık eski sorular yok, çünkü hangi sorunun o yüzde 35'lik, sizin muhatap olmadığınız tarafta olduğunu bilemeyiz. O yüzden bir ayıklama yapıyoruz ve diyoruz ki eski sorular bitti, siz Bakanlığın hazırladığı yeni sorulara göre hazırlanacaksınız. Müfredatınızı yüzde 35 azaltmış durumdayız ve bütün bunlarla ilgili gerekli sorular hem MEBİ'de hem de OGM Materyal başta olmak üzere o birimlerde yayınlanacak. Hiçbir endişeniz olmasın."
Bakan Tekin, sınav sisteminin değişmediğini vurgulayarak, "12. sınıfta girdiğinizde, şu andaki sorulardan gireceksiniz. Bir sonraki yıl, yani Maarif Modeli ile mezun olacak kişiler 12. sınıfta girerken o azaltılmış, seyreltilmiş müfredatla sınava girecek." dedi.
EĞİTİM SİSTEMİNDE GÜNÜN İHTİYAÇLARINA GÖRE REVİZYONLAR YAPILIYOR
"Eğitimin istikrarı mı, yoksa değişen dünyaya hızlı uyum sağlamasının mı önemli olduğu" sorusuna Tekin, şu karşılığı verdi: "Yapılan değişiklikler eğitim sistemi değişikliği olarak tanımlanmamalı. Eğitim sisteminde günün ihtiyaçlarına göre revizyonlar... Şu söylenebilir, 'Bundan 20 sene önce daha az değişiyordu.' Doğru, çünkü bundan 20 sene önce hayatımız da daha durağan akıyordu."
Günlük hayattaki değişikliklere daha hızlı adapte olunması gerektiğine işaret eden Tekin, yaşanan yeni gelişmeler doğrultusunda ihtiyaç duyulan değişiklikler yaptıklarını, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde, öğrencilerin mağdur olmaması adına kademeli uygulamayı benimsediklerinin altını çizdi.
"Dünyanın farklı ülkelerinde Türk okulları var, orada okuyan Türk kardeşlerimiz var. Bakanlığın ülkemizdeki öğrencilerle ve yurt dışındaki Türk öğrencileri ortak paydada buluşturacak bir projesi var mı? Örneğin Erasmus gibi." sorusu üzerine ise Tekin şu bilgileri aktardı: "Başka ülkelerde iki tür okulumuz var. Bir, doğrudan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve sizinle aynı müfredatı uygulayan okullarımız var. Bir de bulunduğu ülkenin müfredatını uygulayan Türkiye Maarif Vakfını kurduk biliyorsunuz. O resmi devlet vakfı. 60'ın üzerinde ülkede bu şekilde okullarımız var. Yani Türkiye Maarif Vakfının ve bizim okullarımız. Bu okullarla zaten bahsettiğin tarzda kardeş okul ya da benzeri uygulamalarımız var. Bunun yanında ikili anlaşma imzaladığımız devletlerle aramızda yine kardeş okul, ki bu kardeş okul uygulaması karşılıklı öğrenci hareketliliğini de içeriyor, bu var. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle yürüttüğümüz Erasmus benzeri projeler var. Türk dünyası devletleri ile ilgili yine benzeri bir projemiz var. Öğretmenlerinizle eğer irtibata geçerseniz bu projelerden faydalanırsınız."
REHBERLİK DERSLERİ YENİDEN REVİZE EDİLECEK
"Eğitimin yapay zekaya göre nasıl şekil alması gerektiği" yönündeki soru üzerine Tekin, Londra'daki Dünya Eğitim Forumu'nda da eğitim ve yapay zeka ilişkisinin ele alındığını, yapay zekanın eğitim öğretim süreçlerinde kullanılabileceğini, bunu, öğrencilerin faydalanabileceği şekilde organize etmeye çalıştıklarını söyledi.
Tekin, "9. sınıfta rehberlik dersinin kaldırılması" yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı: "Okullarımızda, bilhassa meslek liselerimizde haftalık ders saati çok yoğun. Sizin gençliğinizi yaşamanızı engelleyecek kadar yoğun bir ders yükümüz var. Biz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile programları azaltacağız derken, önümüzdeki dönemlerde, yani tam 4 yıllık periyot tamamlanınca, bütün sınıflara uygulamaya başladığımızda haftalık ders saatlerimizi revize edeceğiz ve bu tür dersleri yeniden gündemimize alacağız. Şu anda rehberlik dersi olmayabilir ama rehber öğretmenlerimiz var okulda. Aynı şekilde sınıf öğretmenlerimiz var. Dolayısıyla bu ihtiyacınız için böyle geliyoruz ama 1-2 yıl içerisinde programlarımıza göre, yani o seyreltmeler oturup da haftalık saatlerimizi artırdığımızda inşallah bu da çözülmüş olacak."
ÜNİVERSİTE SINAVINDAKİ BÜTÜN SORULAR BİZİM KİTAPLARIMIZDAN ÇIKACAK
Bakan Yusuf Tekin, sınav sorularının kaynağına yönelik tartışmalara son noktayı koyarak şu açıklamayı yaptı: "Üniversite sınavında, TYT ya da YKS oturumlarında, karşınıza çıkabilecek bütün sorular bizim kitaplarımızdan çıkacak. Bunu her sınavdan sonra ben Bakan olduktan sonra, üç yıldır ÖSYM'den istiyorum. Çıkan her sorunun kazanım karşılığının ne olduğunu, hangi kazanımdan sorulduğunu istiyoruz. O yüzden siz hiç kimseye itibar etmeyin. Sorular sizin ders kitaplarınızdan çıkacak. Sorular sizin öğretmenlerinizin anlattıklarından çıkacak. Sorular bizim sizin için hazırladığımız müfredattan çıkacak."
Öğrencilere, EBA, MEBİ, OGM Materyal gibi platformlardan yararlanmaları tavsiyesinde bulunan Tekin, eksik kaldıkları durumlarda Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına katılmalarını önerdi.
KAYNAK: MEB
İlginizi Çekebilir