© Malatya Time

Deprem bölgesindeki molozlar ne olacak? İşin uzmanı açıkladı...

İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş, depremlerde yıkılan binaların enkazlarındaki molozların geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini söyledi. Depremin vurduğu şehirlerde yıkımdan geriye kalan molozların çevreye zarar vermeden geri dönüşüme kazandırılarak ekonomiye katkı sağlanması gerekiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. 

BETON MALZEMELERİ TEKRAR EKONOMİYE KAZANDIRILMALI

İnşaat molozlarının kendi aralarında ayrıştırıldıktan sonra geri dönüştürülerek elde edilecek malzeme ile inşaatlarda dayanıklılığı artıracak ürün elde edeceklerini belirten Maraş, “ İlk etapta molozların malzemeleri kendi aralarında ayrıştırılabilir. Özellikle demirlerin çıktığı malzemeler, plastikler, camlar bunlar kendi aralarında ayrıştırılabilir. Ama bizim burada yaptığımız çalışmada ise özellikle beton kısmında. Geri dönüşümlü beton malzemeleri tekrardan ekonomiye kazandırabileceğiz. Bunlar kontrollü bir şekilde geri dönüşüme kazandırıldığı sürece özellikle ülkemiz için hem maliyet olarak hem de ekonomik olarak ciddi önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE KAZANDIRABİLİRİZ

"300 milyon ton moloz geri dönüşüme kazandırılacak" diyen Maraş, "Ülkemizde yaklaşık çimento sektöründe üretilen 80 milyon tona yakın bir malzeme varken burada yaklaşık 10-15 yıllık bir yapı malzemesini inşaat sektörüne kazandırabiliriz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ-MALATYA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER