© Malatya Time

Deprem Korkusuyla Baş Etmek İçin 7 Öneri!

Günlük yaşamı sekteye uğratan, kişiyi uyutmayan, hatta nefes aldırmayan bir korku: Sismofobi. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, deprem korkusunun ruhsal sağlık üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı erken müdahale çağrısı yaptı.

Kişinin olası deprem riskleri nedeniyle kendisi ve sevdikleri için yoğun korku hissetmesi olarak tanımlanan sismofobi yani deprem korkusu, artık sadece deprem bölgesinde yaşayanların değil, tüm Türkiye’nin ortak psikolojik sorunu haline geldi.

SARSINTIYLA GELEN ÇARESİZLİK

Sarsıntının getirdiği korku ve endişe, insanlarda çaresizlik duygusunu ve anksiyeteyi artırıyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, “Anormal durumlara verilen anormal tepkiler, bizi hayatta tutmaya çalışır. Bu nedenle hepsi çok doğaldır” diyor.

Ancak bu korkunun günlük yaşamı etkilemesi durumunda, baş ağrısı, bulantı, dikkat eksikliği, uyku sorunları ve yoğun anksiyete gibi ağır belirtilerin ortaya çıktığını vurgulayan Göğcegöz, kişilerin mutlaka uzman yardımı alması gerektiğini ifade ediyor.

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

İlerlemiş ve tedavi edilmemiş sismofobinin akut stres bozukluğu ya da travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, erken müdahale ile bu sürecin kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Göğcegöz’e göre kişiye özel uygulanacak terapi yöntemleri ile deprem korkusuyla baş etme becerisi geliştirilebiliyor.

BASİT AMA ETKİLİ ADIMLAR

Uzman önerilerine göre deprem korkusuyla başa çıkmak için şu yöntemler oldukça etkili:

Destek İsteyin: Kendinizi güvende hissedeceğiniz yaşam alanı oluşturun. Riskli bölgede yaşıyorsanız destek alın.

Uzak Durun: Sosyal medyada yer alan korku içerikli paylaşımlardan uzaklaşın.

Güncelleyin: Acil durum çantanızı belirli aralıklarla gözden geçirin.

Teknolojiden Yararlanın: Acil durum uygulamalarını telefonunuza indirin.

Sabitleyin: Evinizdeki eşyaları devrilmeyecek şekilde sabitleyin.

Paylaşın: Korku anlarınızı yakınlarınızla paylaşın.

Azaltın: Nefes ve gevşeme egzersizleriyle sakinleşin

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER