Depremin vurduğu özel hastaneler çözüm bekliyor
MALATYA HABERLERİKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde 30’dan fazla özel hastane kullanılamaz hale geldi. Çalışanlarıyla birlikte mağdur olan hastaneler çözüm bekliyor. Malatya merkezde bulunan Özel Sevgi Hastanesi’nin mesul müdürü ve Başhekimi Dr. Rahmi Meral, “Hastanemiz ağır hasarlı, şu an içerisindeki tıbbi cihazlarla birlikte kullanılamaz halde. Ancak yaşadığımız sıkıntı bununla da sınırlı değil. Zira Malatya’daki insanlar deprem nedeniyle farklı şehirlere göç etti. Yani hastanedeki cihazları kurtarsak bile hizmet verebilecek vatandaş neredeyse yok. Bu duruma çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.
Hastanenin yönetim kurulu başkanı Dr. Mehmet Korkmaz, bu şekilde hastanelerin batmasından başka bir seçenek görünmüyor. Bir seferliğe mahsus ruhsat taşıma kolaylığının sağlanmasını istiyoruz” dedi.
BATMAMAK İÇİN TAŞINALIM
Malatya’nın yaşanan her depremle ayrı bir yıkım yaşadığını anlatan Korkmaz, “Sarsıntı sırasında hastanedeydim. O sıra sürekli artçı depremler oluyordu, sarsıp geçer diye düşündüm ama öyle olmadı. Sarsıldık gittikçe arttı, 6 metrelik yolun arasında kaldık. Gittiğimiz tarafta binalar üstümüze yıkılacak gibi oluyor başka yöne kaçıyoruz. Resmen kıyamet gibi bir sahne. Hastane binası sonradan yapıldığı için sağlam biz oraya geçtik. O sırada etraftaki binalardan parçalar düşmeye başladı. Bu arada sürekli sarsılıyor. Meydana doğru ilerlediğimizde gözümüzün önünde 7 bina çöktü. Tozların arasında insanlar bu ancak kıyamet olabilir diyordu” şeklinde konuştu. Sarsıntı sırasında ayakta duramadıklarını anlatan Korkmaz, “O sırada herkes toprak yarılacak bizi içine alacak galiba diye endişe ediyordu. Doktor arkadaşım yanımdaydı, önce bir evinin sonra diğer evinin yıkıldığı haberini aldı, sonra enkazda kimse var mı telaşı başladı. 1.5 saat sonra hastanenin önüne gittiğimizde pek çok binanın yıkıldığını hastanenin de ağır hasarlı olduğunu gördük” diye anlattı.
BİR YERDEN BAŞLAMAMIZ GEREKİYOR
Hastanede 180 personelin çalıştığını ifade eden Korkmaz, “Binamız ağır hasarlı, çalışabilecek durumda değiliz. Zaten işin kötü yanı bu değil, artık Malatya’da hizmet verecek insan neredeyse kalmadı insanlar şehri terk etti. MR, ultrason, tomografi cihazlarımızın hepsi hala içerde, çalışıp çalışmadıklarını henüz bilmiyoruz.
Çalışanlarımızın maaşını ödeyebilmemiz, hayatımızı idame ettirebilmemiz için bir noktadan başlamamız gerekiyor.
Çünkü 2 yıl zaten Malatya’da bir şey yapma şansımız gözükmüyor. Burada depremin ötesinde çok büyük bir felaket yaşandı, kıyamet gibi adlandırmamızın sebebi de bu. Hepimiz bunun bilincindeyiz. Malatya’da taşıyabileceğimiz bina da yok açıkçası, Bu noktada Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir sınırlamaya tabi olmadan hastane ruhsatının en azından bir defaya mahsus istediği yere taşınabilmesi noktasında destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
30'DAN FAZLA HASTANE ZARAR GÖRDÜ
Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanı Ahmet Özdemir, deprem bölgesindeki özel hastane, tıp merkezi ve eczanelerin zor durumda olduğuna dikkat çekerek, “Bölgede bulunan 30’dan fazla hastane depremde hasar gördü.
Bir kısmı da toplumun bölgeden uzaklaşmasıyla beraber çalışamaz hale geldi. Bunların her birinde 100 civarında insan çalışıyor. Yani bu insanların maaşları, banka borçları, kurumların banka borçları, satıcılara olan borçları ödenemez durumda. Devletimizin bir şekilde burada bir sürece müdahale etmesi lazım” dedi.
Hastanelerin taşınmasıyla ilgili bir yönetmelik bulunduğuna işaret eden Özdemir, “Yönetmelikte nüfusun az olduğu yerlerden çok olduğu bölgelere doğdu taşınma planlama kurulu kararıyla oluyor. Bu çerçevede deprem mücbir sebebine bağlı olarak bir seferliğe mahsus bu kurumların ülkemizin farklı şehirlerine taşınması sağlanabilir” diye konuştu.
Malatya’daki 8 hastanenin yalnızca birinin çalışabilir durumda olduğunu söyleyen Özdemir, hastanelerde faaliyet verilemediği için hekimlerin ve hastane sahiplerinin maddi açıdan zor durumda olduğunun altını çizdi
HABER MERKEZİ-İSTANBUL
İlginizi Çekebilir