Destek Var Ama Sorun Bitmedi: Ziraat Bankası ve Sulama Birlikleri Radarımızda!
EKONOMİMalatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, 6 Şubat depremi ve don afeti sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla çiftçilere 3,8 milyar TL destek verileceğini belirtti. Ancak Kılınç, Ziraat Bankası ve sulama birliklerinin yanlış uygulamalarını da sert dille eleştirdi.
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, afetlerden büyük zarar gören çiftçilere verilecek 3,8 milyar TL’lik destekle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çiftçinin bir yıllık masrafını biz karşılayacağız” açıklamasının ardından üreticilerin rahat bir nefes aldığını belirten Kılınç, “Bu destekle çiftçimiz yeniden ayağa kalkacak” dedi.
DEKAR BAŞINA 5.500 TL DESTEK VERİLECEK
Malatya’daki çiftçilere dekar başına 5.500 TL destek verileceğini açıklayan Kılınç, ayrıca hayvan, yem ve kira yardımlarının da yapılacağını ifade etti. Tarım Bakanlığı ve TBMM Afet Komisyonu’nun ilk ziyaretini Malatya’ya yapmasının, şehrin tarımsal kayıplarına verilen önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
TARSİM VE SİGORTASIZ ÇİFTÇİLER AYRI AYRI DESTEKLENECEK
Devletin toplamda 46,5 milyar TL destek öngördüğünü kaydeden Kılınç, bu tutarın yarısının TARSİM sigortalı, diğer yarısının ise sigortasız üreticilere ödeneceğini belirtti. “Ziraat Odaları olarak çiftçimize rehberlik etmeye devam edeceğiz” dedi.
ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE TEPKİ: “DEVLETİ YANILTTILAR”
Kılınç, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün, “Çiftçilerin %90’ı borcunu ödedi” diyerek gerçek dışı bilgi verdiğini ve bu sebeple afet sonrası borç erteleme kararlarının alınmadığını savundu.
“Şu an 9. aydayız, borçlar ertelenmediği gibi çiftçimiz icraya verilmeye çalışılıyor. Bunu asla kabul etmiyoruz.”
SULAMA BİRLİKLERİNE SERT ELEŞTİRİ: “KOTA AÇTIN, PARAYI YATIR, SU YOK!”
Kılınç, sulama birliklerinin de üreticiyi zor durumda bıraktığını belirterek, şu çarpıcı örneği verdi: “Bazı çiftçiler bir kez su aldı, ikinci kez su verilmedi ama yatırılan para kartlarında yandı. Bu durum kabul edilemez.”
Eskiden çiftçilerin kendi seçtiği yönetimlerle çalışan birliklerin, şimdi kayyumla yönetilerek çiftçiyi sömüren bir sisteme dönüştüğünü ifade etti.
“DESTEK ÖNEMLİ, AMA HAKSIZLIKLARIN TAKİPÇİSİYİZ”
Son olarak Yunus Kılınç, yapılan desteklerin memnuniyet verici olduğunu ancak Ziraat Bankası ve sulama birliklerinin keyfi uygulamalarına karşı mücadelelerinin süreceğini belirtti: “Devlet destek veriyor ama bazı kurumlar bu desteği gölgeliyor. Biz çiftçinin arkasındayız, her haksızlığın da takipçisiyiz.”
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir