DEÜ’den, Malatya’ya 2 tane mobil su arıtma sistemi!..
ÖZEL HABERDokuz Eylül Üniversitesi’nin deprem bölgesine kazandırdığı Mobil İçme Suyu Arıtma Tesisi, depremzede vatandaşların sağlıklı içme suyuna erişiminde önemli bir eksikliği tamamladı. DEÜ, iki ayrı mobil su arıtım ünitesini daha Malatya’ya kazandırdı.
Üniversitenin yaptığı çalışmaları koordine etmek ve tesislerin açılışını yapmak için Malatya’ya giden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, bölgenin ihtiyacı olan ve depremzedelerin kullanımına sunulan birçok projeyi kısa sürede hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
GÜNLÜK 150 TON, İÇİLEBİLİR SU ÜRETİYOR
Depremlerin en çok etkilediği illerden olan Malatya’da, 2 bin 200 konteynerin bulunduğu Teknokent Konteyner Kenti’ne kurulan DEÜ Mobil Su Arıtım Ünitesi’nin günlük 150 ton su üretim kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Nükhet Hotar, “Yıkıcı depremler Malatya’da maalesef içme suyuna da zarar verdi. DEÜ olarak harekete geçip, bölgede vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu sağlıklı suya erişimleri için girişimlerimizi hızlandırdık. Üniversitemizin öz kaynaklarıyla kurulan ve ileri arıtım teknikleri ile halk sağlığına uygun temiz su üreten ünitemiz, Mühendislik Fakültesi hocalarımız tarafından yapılan su analizleri ile düzenli olarak kontrol ediliyor. Sağlıklı içme suyu temin edecek mobil su arıtım ünitemiz, saatte yaklaşık 6 bin 250 litre içilebilir su üretebiliyor” dedi.
BİRÇOK ALANDA KULLANILACAK
Üniteye bağlı musluklardan akan suyun bölgede herkesin kullanımına açık olacağını belirten Rektör Hotar, “Bu su içilebilir, diş fırçalanabilir, hazırlanan yemeklerde ve kısmen çamaşırhanede bile kullanılabilir olacak. Su arıtma sisteminde, şebeke suyundan beslenecek ve su özelliklerine uygun olarak ön filtrasyon işlemleri, kum filtrasyonu, aktif karbon, torba filtre dezenfeksiyon gibi üniteler bulunmaktadır. DEÜ ailesi olarak bir kez daha depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, ünitemizin hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ / MALATYA
İlginizi Çekebilir