Doğal İhtiyaçlar Zamanında Karşılanmalı…
EKONOMİÜsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, tuvalet ihtiyacının zamanında ve düzenli olarak karşılanmamasının sağlık üzerindeki etkilerinden bahsetti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, tuvalet ihtiyacının zamanında karşılanmasının hem bağırsak hem de idrar yolları sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
TUVALETİ TUTMAYIN, KABIZLIĞA DAVETİYE ÇIKARMAYIN
Prof. Dr. Atamer, “Özellikle dışkının sosyal nedenler, kirlilik korkusu ya da çekinme gibi sebeplerle tutulması, kabızlık şikâyetini artırır. Dışkılama ihtiyacını ertelemek bağırsak alışkanlıklarını bozar” diyerek zamanında tuvalete gitmenin bağırsak düzeni için kritik olduğunu kaydetti.
UZUN SÜRE DIŞKI TUTMAK HEMOROİD VE ÇATLAKLARA YOL AÇIYOR
Atamer, “Uzun süre büyük abdestini tutan kişilerde dışkı sertleşir, kurur. Bu durum hemoroid, anal fissür gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca sinir iletimi bozulur, kişi dışkılamayı fark edememeye başlar” diyerek uyardı.
İDRAR TUTMAK MESAENEYE ZARAR VERİYOR
Mesanenin normal kapasitesinin 500 mililitre olduğunu belirten Atamer, “İdrar tutmak mesane kaslarını zayıflatır. Özellikle çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle idrar hissedildiğinde bekletilmeden tuvalete gidilmelidir” dedi.
SAĞLIK İÇİN ERTELEMEYİN
Toplumda yaygın olan tuvalet erteleme alışkanlığının ileride ciddi hastalıkları beraberinde getirdiğini vurgulayan Atamer, “İdrar ve dışkı ihtiyacı zamanında ve düzenli olarak karşılanmalıdır. Aksi halde hem fiziksel hem de yaşam kalitesi açısından olumsuzluklar yaşanabilir” dedi.
İlginizi Çekebilir