Hekimhan ilçesinin tarihi
MALATYA HABERLERİHekimhan ilçesi Malatya’nın bir ilçesidir. İnönü Savaşına tanıklık eden ve İpek Yolu rotasında bulunan bu ilçe tarih için önemlidir. Yerleşim yeri olmasının yanı sıra farklı unsurları ile de dikkat çeker.
Gezilecek yerlerinin fazla olması doğal güzelliklerine ve aynı zamanda kültürel anlamda zengin olmasından kaynaklanır. Hekimhan ilçesi ziyaret edildiğinde Çağıllı Köprüsü, Hekimhan Kalesi ve Antik Kent gibi farklı yerler mutlaka görülür.
Hekimhan Tarihi
Hekimhan ilçe tarihi oldukça eski tariflere dayanır. Yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlandığı dönemde aynı zamanda ipek yolu rotasında bulunan bir alandı. Hekimhan ilçesi bu sebeple çeşitli medeniyetlerle birlikte yaşamış bir topraktır. Ticaret merkezi olmasının yanı sıra yerleşim alanı, konaklama seçenekleri ve aynı zamanda alışveriş için de kullanılan bir alan haline dönüşmüştür.
Hekimhan Gezilecek Yerler
Malatya Hekimhan gezilmesi gereken yerler arasında farklı seçenekler bulunur. Malatya Hekimhan’da gezilecek yerler şunlardır:
Aslantaş: Tarihi çok eskilere dayanan bir mezarlık alanıdır. Özellikle turistlerin ilgisini çeken bir bölgedir. Milattan önce binli ve 2 binli yıllara tarihlendirilen bu mezarlık alanı günümüzde koruma altındadır. Hekimhan Kalesi: Farklı medeniyetler ve savaşlar görmüş olan Hekimhan’da da kendi ismi ile yapılan bir kale bulunur. İlçe merkezinde bulunması sebebiyle birçok kişi özellikle buluşma ve tarif noktasında Hekimhan kalesini baz almaktadır. Kalenin Bizans döneminde yapıldığı düşünülse de zaman içerisinde farklı uygarlıklar tarafından kullanıldığı da bilinmektedir.Hekimhan Mevsim Özellikleri
Hekimhan mevsimi Malatya mevsimi ile aynıdır. Bölgenin mevsimsel özellikleri mevsimlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle bahar ayları daha ılık ve yağışlı geçerken, yaz aylarında kuraklık ile karşılaşılır. İlkbahar ve sonbahar ayları hem mevsimsel olarak hem yağış anlamında daha ideal. Mevsimlerden kış ayları en soğuk geçen dönemleridir.
Yaz aylarında özellikle güneşin tepede olduğu vakitlerde dışarıda zaman geçirmek oldukça zordur. Bu sebeple de genellikle yaz aylarında halkın yaşama saatleri değişir. Gündelik hayat genellikle mevsim ile ilgilidir. Mevsim şartları çok sıcak ya da çok soğuk olduğunda havalara göre çalışma saatleri ve yaşam biçimini değiştirilir.
Hekimhan Yemekleri
Malatya Hekimhan yemekleri şunlardan oluşur:
Ceviz: Bu ceviz, özellikle Hekimhan cevizi olarak da bilinmektedir. Bölgenin en ünlü üretimi yapılan gıdalardan biridir. Bölgede sadece kayısı değil, aynı zamanda ceviz üretimi de büyük bir yoğunluk ile devam eder. Dutmaç: Yufkalardan elde edilen bir yemektir içerisinde hem sebzelere hem de kıymaya yer verilir. Malzemeler birbiriyle karıştırılarak hazırlanır ve yöreye özel şekilde servis edilir.Hekimhan Kaç Günde Gezilir?
Hekimhan gezme süresi fazla değildir. Hekimhan'da gitmek ve burayı gezmek isteyen kişiler genellikle hafta sonlarını ayırmaktadır. Ortalama 2 günlük bir gezi planı Hekimhan’ın tamamen görülmesini sağlayacaktır.
Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin birçoğu da genellikle hafta sonu planı olarak hekim hanım ziyaret etmeyi tercih eder. Ancak özellikle Milli Parklar ya da doğal alanlar gezilecek ise burada 2 günlük bir seyahat yerine 3 ya da 4 günlük bir seyahat daha uygun olacaktır.
Hekimhan’a Nasıl Gidilir?
Hekimhan ulaşım seçenekleri arttırılmıştır. Malatya Hekimhan ilçesine gitmek isteyen kişiler kendi araçlarını kullanabilir. Kendi aracı olmayanlar ise servisleri, otobüsleri ve toplu taşıma araçlarını kullanabilirler.
Toplu taşıma araçları Malatya otogarından kalkarak Malatya’da yer alan farklı ilçeleri ziyaret eden otobüsleri de kapsar. Toplu taşıma araçlarının kullanılması daha ekonomik bir yöntemdir. Bu sebeple de birçok kişi transfer araçları yerine toplu taşıma araçlarıyla Hekimhan’a ulaşmayı tercih eder.
İlginizi Çekebilir