Kahramanmaraş’tan Malatya’ya Lezzet Yolculuğu
EKONOMİKahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kadıoğlu Çiftliği Mahallesi, dört mevsim üretim yapılan seralarıyla Türkiye’nin yerli domates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Yerli tohumla yapılan üretim, lezzet ve raf ömrüyle dikkat çekerken, bölge ekonomisine ve istihdama da ciddi katkı sağlıyor. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki Kadıoğlu Çiftliği Mahallesi’nde üretilen yerli domatesler, özellikle Malatya pazarında büyük talep görüyor.
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kadıoğlu Çiftliği Mahallesi, son yıllarda seracılıkla adını duyurmaya başladı. Bölge halkının temel geçim kaynağı haline gelen seralarda dört mevsim boyunca yerli tohumla domates üretimi yapılıyor.
SERALARDA ÜRETİM DURMUYOR
Mahallede özellikle yerli domatesin üretimi dikkat çekerken, zaman zaman salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin de ekimi yapılıyor. Yerli üretim sayesinde ürünler hem daha lezzetli hem de raf ömrü uzun oluyor. Her ay düzenli olarak hasat edilen ürünler Kahramanmaraş başta olmak üzere Adıyaman, Malatya, Muş, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Sivas ve Osmaniye gibi illere gönderiliyor.
“15-20 İLE DOMATES GİDİYOR”
10 yıldır seracılıkla uğraşan İbrahim Tatlı, üretimdeki artışın sevindirici olduğunu belirtti. Tatlı, “Ürettiğimiz domatesler Türkiye’nin 15-20 iline gidiyor. Genelde Türkiye içine gönderiliyor. Kalite olarak çok tutuluyor. İkinci ürün olarak da salatalık ekiyoruz” dedi.
“DEPREMDEN SONRA YİNE AYAĞA KALKTIK”
Üretici Yahya Yenen ise, “Seralardan gelen ürünler kooperatif depolarına gidiyor, buradan tüccarlar alıp araçlarına yüklüyor ve şehir şehir dağıtım yapıyorlar. Günlük fiyatlar arz-talebe göre değişiyor. Pembe domates 23 TL, yuvarlak domates 22 TL, köy tipi domates 20 TL civarında satılıyor” diye konuştu.
Depremin ardından toparlanma sürecini başarıyla atlattıklarını söyleyen Yenen, üretimin hız kesmeden devam ettiğini ve seracılığın bölgedeki istihdama büyük katkı sağladığını vurguladı.
KAYNAK: İHA
İlginizi Çekebilir