© Malatya Time

KAPLAN, KONYA’DAN ÇALIM YEDİ!

Mehmet AYHAN yazdı!..

Maçın haber-yorum analizi / MEHMET AYHAN

1092018

 

Spor Toto Süper Lig'de, 2018-19 sezonunun ilk 3 maçında 2 galibiyet ve 1 beraberlikle 7 puan toplayan Evkur Yeni Malatya, evinde Atiker Konya'ya 1-0 kaybetti. 45+2'deki kornerde direğe takılan Doğunun Kaplanları, milli aranın ardından 16 Eylül'le Beşiktaş deplasmanına çıkacak.

BULUT'TAN TEK DEĞİŞİKLİK
Tedavisi devam eden Murat Yıldırım yine yoktu. Teknik Direktör Erol Bulut, Kayseri'de golsüz berabere biten karşılaşmanın 11'inde tek değişikliğe gitti. Dışarıda 3-1'lik Göztepe galibiyetinde kırmızı kart gören Issam Chebake cezasını tamamlasa da Kayseri'de ilk 11'e girememiş, 68'de Nijeryalı Michael Pereira'nın yerine şans yakalamıştı. Faslı sol bek Yeşil-Beyazlıların ağırlandığı müsabakada bölgesine geçti. Kayseri'de yaptığı hatanın ardından mevkisini 46'da Hollandalı Mitchell Donald'a kaptıran Ahmed Ildız kulübede başladı. 

2 TRANSFER 11'DE BAŞLADI
Yeni transferlerden 2'si ilk 11'e girdi. Geçen sene İtalya Serie A'da tamamlayan Benevento'dan gelen Brezilyalı Guilherme (27) ile İsviçre Süper Ligi'ndeki St. Gallen'den alınan Sırp Danijel Aleksic (27) 11'deydi. EYMS'nin hocası Erol Bulut'un 4-2-3-1 dizilişinde eldivenler Ertaç Özbir emanet edildi. Stoperde Sadık Çiftpınar ile Ekvadorlu Arturo Mina şans yakaladı.

YENİ SANTRFOR ADEM BÜYÜK!
Defansın sağında Nijeryalı Sincere Seth, solunda Chebake vardı. Guilherme ile Rahman Buğra Çağıran ikinci bölgeyi kaplarken Aleksic takımın beyniydi. Ortanın solunda Faslı Khalid Boutaib, sağında Pereira, ileride Adem Büyük görüldü. Esame listesini Beninli Fabien Farnolle, Murat Akça, Erkan Kaş, Ahmed, Mustafa Eskihellaç, Ömer Şişmanoğlu, Eren Tozlu, Issiar Dia tamamladı.

PENALTI YOK, RAKİBE GOL VAR!
Yeni Malatya Stadı'nda Hüseyin Göçek'in düdük çaldığı mücadelenin ilk tartışmalı pozisyonu 9. dakikada yaşandı. Aleksic'in pasında Seth topla buluşmak isterken Ferhat'ın müdahalesiyle kendini yerde buldu. Sarı-Siyah-Kırmızılı futbolcular ve taraftarlar penaltı beklerken hakem oyunu devam ettirdi. 14'te tribünler üzüldü. Mustapha Yatabare'nin asistinde savunmanın hatasını değerlendiren Bosna Hersek'li Deni Milosevic yerden yuvarladı: 0-1. 21'de Adem'in hareketlendirdiği Aleksic'in ortasında Boutaib bomboş durumda kafasıyla auta yollarken ofsayt bayrağı da gecikmedi.

DİREK GEÇİT VERMEDİ!
44'te Doğunun Kaplanları gole çok yaklaştı. Chabeke kesti, Adem yükseldi ama az farkla üstten dışarıya çıktı. 45+2'de skorun eşitlenmesi içten bile değildi! Köşe atışında, Johnson'un ters dokunuşunda meşin yuvarlak direğe çarpıp oyun alanına döndü. Pereira, 46'da Ahmed Ildız'la değişirken Aleksic, 65'te Ömer'in elini sıktı. 71'de Yatabare, Ertaç'la karşı karşıya kalmışken Sadık son anda ondan topu çaldı mutlak golü önledi. Adem 81'de kenara, Senegalli Issiar Dia yeşil zemine ayak bastı. 86'da Boutaib, Sadık'ın servisinde ceza alanının önünde buluştuğunda düşürülse de karar; ‘devam' oldu!

DÜŞÜK TEMPO KONYA'YA YARADI
Zorlu randevunun analizine gelince… Chebake ile Pereira'nın da çabalarıyla başlarda etkili olmaya çalışan EYMS olsa da fileleri Atiker Konya sarstı. Düşük tempo da onların işine yaradı. Set hücumunu yapmak zorunda kalan taraf ise Evkur Yeni Malatyaspor'du. Uzun toplarla santrforları buluşturmayı denediler fakat Rıza Çalımbay'ın boylu stoperleri için bu avantaja dönüştü, çok fazla açık vermediler. Erol Bulut'un orta sahadaki öğrencileri, top Konya'ya geldiğinde pas trafiğine çok fazla müdahalede bulunamadı, dolayısıyla rakiplerini hataya zorlayamadılar. İlk devrede her şey Konya'nın istediği gibi gitti.

GUILHERME DEFANSA YARDIM ETTİ
Guilherme oyun kurma çabasındaydı, top Konya'dayken Rahman Buğra'yla beraber işin defansif kısmında da vardı. EYMS, misafirini geride hazırlıksız yakalayamadı ki beraberlik dahi Konya açısından kötü bir sonuç anlamını taşımıyordu ki en fazla 2, 3, 4 oyuncuyla hücum ettiler! Bu tip sınavlarda boşluk bırakıldığında Mina ve Guilherme'nin sarı kartlı oluşu kalan sürede önemli bir risk teşkil etti. Yine de skor dezavantajı da olsa bu ikili kendilerini sakınmayı başardı ve herhangi bir negatifliğe yol açmadı.

SETH HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Atiker Konya'nın golünden önce sağda büyük bir boşluk göze çarptı. Seth ile Pereira'nın olduğu bölgede Seth'in pozisyonunu kaybettiği apaçık ortadaydı ki Nijeryalı'nın aklında hep hücum düşüncesi hâkim! Bunun da olumsuz yansımasıyla Seth hazırlıksız yakalandı. Atiker Konya'nın golünde ofsayt itirazları yükselse de VAR'dan Hüseyin Göçek'e uyarı gelmemesi ve hâkim görüş, nizami olduğuna yönelikti.

BİR TEK ADEM BÜYÜK'ÜN POZİSYONU…
Adem Büyük'ün ilk 45'te kaçırdığı fırsat ise EYMS'nin en etkili geldiği atağın ürünüydü. Topun yönünün değişimi, paslaşmalar ve hücum organizasyonu alkışladı. Adem forvet olarak kullanılabilir izlenimi uyansa da Boutaib, bu akında neticeye ulaşabilirdi. Lakin Adem boyu uzun olmamasına rağmen zamanlamasını en iyi ayarlayan ve sezgisi en güçlü futbolcular arasında sıralanıyor. Atiker Konya önünde de stoperleri hataya sürüklemesini bildi.

PEREIRA ÇOK KÖTÜ BİR YARI ÇIKARDI
Kaptırdığı topta gol yenilen ve Seth ile uyumlu görünmeyen Pereira çok kötü bir ilk yarı oynayınca ikinci 45'e Erol Bulut, Kasımpaşa'dan gelen 21 yaşındaki Ahmet'le başladı. O girince Adem sola, Boutaib ilerinin ortasına çekildi. Yüksek topların önemli olduğu EYMS'de Boutaib bu düşünceden hareketle en öne geçti. Aleksic ise Guilherme'yle birlikte kanada doğru yaklaştı.

OYUN DİSİPLİNİNDEN KOPMADILAR AMA!
Evkur Yeni Malatyaspor, 1-0 geriye düştükten sonra dahi topun gerisinde 10 kişiyle durdu, oyun disiplininden hiç kopmadı. Erken gole rağmen bol pozisyon izlenememesinin sebeplerinden biri de risk alınmamasıydı. Topu opsiyonlar olsa da ileriye doğru taşıyamamak ve önde tutamamak büyük handikaba yol açtı. Atiker Konya kaybı, Malatya'nın ders çıkarması gereken bir karşılaşma özelliğine büründü. Erol Bulut'un talebeleri geriye düştüğünde rakibini kolaylıkla açabilecek bir takım görüntüsünden uzaktı.

BOUTAIB İLE TARAFTAR TARTIŞTI
Gol kısırlığı ve şanssızlığı süren Khalid Boutaib ile taraftarlar arasında sonlardaki net bir pozisyon kaçınca kısa süreli tartışma oldu. Kaçan gol sonrası bir grup tepki gösterirken, karşılık veren Boutaib''i arkadaşı Ömer Şişmanoğlu sakinleştirdi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER