© Malatya Time

Karaciğeri koruyan besinler nelerdir?

Karaciğer, diğer işlevlerinin yanı sıra, vücuttaki toksinleri temizlemek, sindirime yardımcı olmak, vitamin ve mineralleri depolamak ve proteinleri sentezlemek olan çok önemli bir organdır. Karaciğer üzerinde faydalı etkisi olan birçok besleyici gıda vardır ve özellikle önemli bir gıda grubu sebzelerdir.

HABER MERKEZİ-İSTANBUL 

Karaciğer, vücudumuzda birçok işleve sahip olan bir organdır. Karaciğere fayda sağlayan ise bazı sebze türü vardır. Aşağıda bu sebzelerin bazısını sizler için sıraladık:

Pancar: Araştırmalar pancar suyunun karaciğerin işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olarak hastalıkları önlediğini gösteriyor. Mevcut kanıtlar, pancarda bulunan ve betalain adı verilen belirli antioksidanların, kanser önleyici ve iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

BROKOLİ SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİYOR

Brokoli: Brokoli gibi sebzelerde bulunan belirli besinler özellikle karaciğer sağlığı için faydalıdır. Brokoli çiğ veya pişmiş olarak yenebilir, çeşitli makarnalara veya salatalara eklenebilir ve garnitür olarak da servis edilebilir. Sindirimi iyileştirmenin ve büyük miktarda vitamin ve mineral sağlamanın yanı sıra, karaciğer fonksiyonunu destekleyen bitki bileşikleri de içerir. Brokoli en çok kavrulmuş, haşlanmış veya buğulanmış olarak yenir. Yeşil sebzeler: Bu sebze grubu lahana, ıspanak, marul içerir ve vücudu tehlikeli serbest radikallerden koruyan antioksidanlarla doludur. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çiğ ıspanak tüketmenin yağlı karaciğer hastalığı riskini azalttığını buldu.

KARPUZ TÜKETMENİN ÖNEMİ

Ayrıca, havaların ısınmasıyla birlikte harika, sulu ve lezzetli bir ferahlatıcı içeceğe ve en sevdiğimiz yaz meyvelerinden biri olan karpuza olan arzumuz da artıyor. Karpuz, aşırı iyi bir şekilde nemlendirme ve soğutmanın yanı sıra iyi bir potasyum kaynağıdır ve elektrolit fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Kemikleri ve kasları güçlendirir ve kalp sağlığına olumlu etkisi vardır.

DEZAVANTAJLARI!

Ancak her şeyin olduğu gibi karpuzun da olumsuz yanları vardır. Karpuz harika bir su ve diyet lifi kaynağıdır, ancak çok fazla yerseniz şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Karpuz ayrıca, daha küçük miktarlarda yardımcı olan bir şeker bileşiği olan sorbitol içerir, ama daha büyük miktarlarda sindirim sorunlarına neden olabilir. Aşırı potasyum tüketimi, zayıf nabız, düzensiz kalp atışı vb. gibi kardiyovasküler sorunlara neden olabilir. Sağlık uzmanlarına ve beslenme uzmanlarına inanıyorsak, günde 100 ila 150 gram karpuz, tüm faydalarından ve besin maddelerinden yararlanmak için yeterlidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER