Kayısıda Kritik Eşik! 23 Nisan'a Kadar Don Riski Devam Ediyor
ÇEVREMalatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kayısı ağaçlarında tomurcuklanma döneminin başladığını müjdeleyerek, üreticileri 23 Nisan’a kadar sürebilecek don riskine karşı uyardı ve sağlanan 7,7 milyar liralık desteğin önemine dikkat çekti.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kayısının hem Türkiye hem de Malatya ekonomisi için büyük bir değer olduğunu belirterek, üretimde katma değerin artırılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Kayısının Malatya’da geniş bir kesimin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Akar, İl Müdürlüğü ve Bakanlık olarak üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla sahada yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
KAYISIDA TOMURCUKLANMA DÖNEMİ BAŞLADI
Malatya’da kayısıda ilkbahar döneminin başladığını ve ağaçlarda tomurcuklanmanın görüldüğünü kaydeden Akar, bu dönemin verim açısından hayati bir aşama olduğunu dile getirdi. Geçen yıl yaşanan zirai don afetinin ardından ağaçlardaki son durumu değerlendiren Akar, "Yaptığımız çalışmalar ve verdiğimiz eğitimler sonucunda sahada yaptığımız gözlemlerde ağaçlarda tomurcuklanmanın başladığını, sürgün gelişiminin devam ettiğini görüyoruz. Yapılan bakım ve ilaçlama çalışmalarıyla ağaçlarda hayat belirtisinin sürdüğünü gözlemliyoruz" dedi.
ÜRETİCİLERE BAKIM VE İLAÇLAMA ÇAĞRISI
Özellikle tomurcuklanma döneminde yapılacak çalışmaların verim açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Akar, üreticilere şu uyarılarda bulundu:
"Sonbahardan itibaren başlayan bakım, besleme ve ilaçlama çalışmalarının bu dönemde de devam etmesi gerekiyor. Özellikle yaprak döken hastalığına karşı ikinci ilaçlamanın yapılması için uygun bir dönemdeyiz. Bunun yanında küllenme ve benzeri hastalıklara karşı da koruyucu ilaçlama yapılmalı."
DON RİSKİ 23 NİSAN’A KADAR SÜREBİLİR
Geçen yıl yaşanan afetin bölgelere göre farklı etkiler bıraktığını ifade eden Akar, yüksek rakımlı ilçelerde kaybın sınırlı olduğunu ancak Malatya Ovası'ndaki düşük rakımlı bölgelerde etkinin daha fazla hissedildiğini belirtti. Üreticilerin tetikte olması gerektiğini vurgulayan Akar, "23 Nisan’a kadar don riski devam ediyor. Üreticilerimizin gerekli tedbirleri alması, ihtiyaç halinde dumanlama gibi kültürel önlemleri uygulaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLERE 7,7 MİLYAR LİRALIK DESTEK
Devletin üreticilerin mağduriyetini gidermek adına büyük bir kaynak aktardığını belirten Akar, "Cumhurbaşkanımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle dekara 5 bin 500 lira ödeme yapıldı. Malatya genelinde yaklaşık 7,7 milyar lira destek çiftçilerimize ulaştırıldı. Bu desteklerle üreticilerimizin mağduriyetinin önemli bir bölümü giderilmiş oldu" diye konuştu.
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir