© Malatya Time

Kayısının İtibarı Tehlikede: Veli Ağbaba Yetkilileri ve Savcıları Göreve Çağırdı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, gümrüklerde "pirinç" beyanıyla "kayısı" ithal edildiği ve yurt dışından kaçak yollarla getirilen ürünlerin "Malatya Kayısısı" adıyla satıldığı iddialarına sert tepki gösterdi. Ağbaba, bu durumu üreticiye ihanet olarak nitelendirerek sorumluların hesap vermesini istedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yurt dışından kaçak yollarla kayısı getirildiği ve gümrüklerde “pirinç” beyanıyla “kayısı” ithal edildiği iddialarını yeniden gündeme taşıyarak açıklamalarda bulundu. Kasım ayında yaptığı açıklamada kaçak ürün iddialarının ihracatı tehdit ettiğini belirten, nisan ayında yaşanan don nedeniyle Malatya’nın yüzde 100 etkilendiğini hatırlatan Ağbaba, sahte ya da kaçak ürünlerin piyasaya sürülmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

BU SIRADAN BİR TARTIŞMA DEĞİL, KAYISININ İTİBARIDIR

Özbekistan ve İran gibi ülkelerden kaçak yollarla ürün getirildiği yönündeki iddiaların kamuoyunda konuşulduğunu aktaran Ağbaba, Malatya’nın dünya markası olan kayısının itibarının söz konusu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu iddia sıradan bir tartışma değildir. Milyonlarca dolarlık ihracat geliri sağlayan ve on binlerce ailenin geçim kaynağı olan bir ürünün itibarıyla doğrudan ilgilidir. Eğer gümrüklerde ‘pirinç’ beyanıyla ‘kayısı’ ithal edildiği doğruysa, bu durum devlet ciddiyetine gölge düşürür.”

BUNUN ADI ÜRETİCİYE İHANETTİR

Malatyalı üreticinin artan gübre, mazot, ilaç ve işçilik maliyetleri altında ezildiğini kaydeden Ağbaba, usulsüz ya da düşük vergili ithalat iddialarının doğru olması halinde bunun üreticiye ihanet anlamına geleceğini savundu. Ağbaba açıklamasında, “Gümrüklerimizde denetim zafiyeti mi vardır, yoksa birileri göz mü yummaktadır? Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Gümrük kapıları yol geçen hanı değildir” dedi.

SORUMLULAR HESAP VERMELİDİR

Yetkililere çağrıda bulunan Ağbaba, Ticaret Bakanlığı’nın tüm gümrük kayıtlarını kamuoyuyla paylaşması gerektiğini ifade etti. Cumhuriyet savcılarını da resen soruşturma başlatmaya davet eden Ağbaba şu ifadeleri kullandı: “Malatya’nın kayısına, çiftçimizin alın terine uzanan her elin karşısında duracağız. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. İddiaların doğru olması halinde sorumlular hangi makamda olursa olsun ortaya çıkarılmalıdır.”

KAYNAK: MHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER