Kent Genelinde Yıl İçinde 56 Anız ve 6 Orman Yangını Çıkması Üzerine Valilik Alarm Verdi!
ASAYİŞMalatya Valiliği, hava sıcaklıklarının artması, nem oranının düşmesi ve kuvvetli rüzgarlar nedeniyle yükselen orman yangını riskine dikkat çekerek kent genelinde 2026 yılı içerisinde 56 anız ve 6 orman yangınının meydana geldiğini bildirdi ve vatandaşlara acil tedbir çağrısında bulundu.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artması, nem oranının düşmesi ve kuvvetli rüzgarların etkili olması orman yangını riskini artırıyor. Malatya Valiliği, yangınların önemli bir bölümünün insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizliklerden meydana geldiğine dikkat çekerek vatandaşlara tedbir çağrısında bulundu.
2026 YILINDA 56 ANIZ VE 6 ORMAN YANGINI MEYDANA GELDİ
Malatya’da orman yangınlarının önlenmesi amacıyla 8 Mayıs 2026 tarihinde Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu kararlarının alındığı hatırlatılan açıklamada, vatandaşların çeşitli platformlar aracılığıyla bilgilendirildiği belirtildi. Ayrıca 17 Haziran ve 6 Temmuz tarihlerinde anız yakma yasaklarına ilişkin basın duyuruları yayımlandığı ifade edildi. Alınan tüm önlemlere ve yapılan uyarılara rağmen 2026 yılı içerisinde Malatya genelinde 56 anız yangını ve 6 orman yangını meydana geldiği bildirildi.
ATEŞ VE MANGAL YAKILMAMASI KONUSUNDA UYARI YAPILDI
Valilik, vatandaşlardan özellikle anız yakmamalarını, bahçe ve tarla temizliği amacıyla ateş yakmamalarını istedi. Ormanlık alanlarda ve ormanlara yakın bölgelerde ateş yakılmaması, mangal ve semaver gibi faaliyetlerde bulunulmaması gerektiği vurgulandı. Piknik alanları da dahil olmak üzere çevreye cam şişe, sigara izmariti ve yangına neden olabilecek atıkların bırakılmaması istenirken, yangın riski oluşturabilecek her türlü davranıştan kaçınılmasının can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıdığı kaydedildi.
DUMAN VEYA ATEŞ GÖRÜLÜRSE 112'YE BİLDİRİN
Valilik açıklamasında vatandaşlara yangınların erken fark edilmesi konusunda da çağrı yapıldı. Ormanlık alanlarda veya ormanlara komşu bölgelerde duman, ateş ya da herhangi bir yangın belirtisi görülmesi halinde durumun gecikmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne, kolluk kuvvetlerine, ilgili elektrik dağıtım kuruluşuna veya Valiliğe bildirilmesi istendi. Ayrıca hasarlı, sarkmış veya kopmuş elektrik iletim ve dağıtım hatlarının da vakit kaybedilmeden ilgili kurumlara bildirilmesinin yangınların önlenmesi açısından hayati önem taşıdığı belirtildi. Valilik, doğal zenginliklerin korunması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için tüm vatandaşların yangın tedbirlerine hassasiyetle uyması çağrısında bulundu.
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir