Malatya Fayının depremselliği disiplinli bir yaklaşımla incelenecek!
MALATYA HABERLERİJeoloji Mühendisi Doç. Dr. Taylan Sançar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya Fayı'nın deprem tehlikesini çok daha fazla veri ile araştırmak için Çinli bilim insanları ile ortak verdiğimiz proje desteklenmeye değer görüldü" dedi.
2568-Çin Bilimler Akademisi (CAS) ile İkili İşbirliği Programı 2023 çağrısı değerlendirme süreci sonuçlandı. Burada Malatya fayı ile ilgili bir detay dikkatlerden kaçmadı.
Doç. Dr. Cengiz Zabcı, Malatya fayının bilim insanları tarafından inceleneceğini açıklayarak şu ifadeleri kullandı: "@itu1773 @Kandilli_info @YildizEdu ile ÇinBilimAkad ve ÇinDepremDairesi araştırmacıları tarafından “Malatya Fayı’nın #deprem selliğinin çok disiplinli bir yaklaşımla incelenmesi” konulu projenin @Tubitak ve CAS tarafından desteklenmesi kabul edilmiştir"
PROJE DESTEKLENECEK
Yine konuyla ilgili olarak, Doç. Dr. Taylan Sançar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya Fayı'nın deprem tehlikesini çok daha fazla veri ile araştırmak için Çinli bilim insanları ile ortak verdiğimiz proje desteklenmeye değer görüldü" dedi.
SANÇAR, ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNUYOR.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından bölgede arazi incelemeleri gerçekleştiren Doç. Dr. Taylan Sançar, önemli uyarılarda bulundu. Sançar, özellikle Malatya, Yedisu, Ovacık ve Nazımiye faylarına dikkat çekti.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede incelemelerde bulunan Munzur Üniversitesi'nden Doç. Dr. Taylan Sançar, deprem sonrası yapılması gereken en önemli işlerden birinin arazideki yüzey kırıklarının dağılımını tespit etmek, yüzey kırıkları üzerinde meydana gelen hareketin ne kadar olduğunu, fay zonu boyunca nasıl dağıldığını öğrenmek olduğunu söyledi.
Meydana gelen ikinci depremde Göksun'dan başlayan hattın Doğanşehir'in güneyinden Yeşilyurt'a doğu hareket etiğini öğrendiklerini belirten Sançar, "Bu şu anlama geliyor. Aslında Malatya fayı üzerinde bu depremlerde herhangi bir hareket meydana gelmedi. Dolasıyla meydana gelen deprem, Malatya fayının üzerine biraz da enerji yüklemiş oldu. Bu, Malatya fayının üzerinde hareket olmaması, kırık sisteminin gelişmemesi, üstüne de enerji transfer etmiş olması halihazırda deprem tehlikesi taşıyan Malatya fayı için birazcık daha tehlikeyi artırdı. Her ne kadar biz deprem riskinden bahsediyorsak da bunun zamansal bir ölçeği çok zor. Yaklaşık 5-6 senedir bu fay üzerinde dikkat çekmeye çalışıyoruz. Şunu da belirtmek gerekir ki öngörülebilir bir gelecekte depremlerin ne zaman olacağı, nerede olacağı veya nasıl olacağı gibi bir takım sorulara net cevaplar vermek mümkün değil. Ne zaman olacağını kesinlikle bilmiyoruz. Nerede olacağından; merkez üssü nedir bilmiyoruz. Nasıl olacağında da kasıt bir mevcut deprem öncü deprem midir değil midir bunu ayırmak çok mümkün değil. Ana şok olmadan öncü depremleri söyleyemiyoruz" dedi.
MALATYA FAYI, CİDDİ DEPREM BEKLENEN BİRİNCİ DERECEDEN ÖNEMLİ BİR FAY HALİNE GELDİ
Malatya fayı üzerinde yaptıkları araştırmalarda son 10 bin yıl içerisinde 4 yüzey kırığı yaratan deprem olduğunu gördüklerini belirten Doç. Dr. Taylan Sançar, "Bu depremlerin tekrarlanma aralığı ve Malatya fayı üzerinde meydana gelen son depremi dikkate aldığımız zaman artık fayın çok ciddi bir deprem tehlikesi içerdiğini görüyoruz. Dolasıyla son olan depremlerle birlikte artık Malatya fayı ciddi deprem beklenen, Türkiye açısından birinci dereceden önemli bir fay haline gelmiş oldu. Bir takım değerlendirmeler yapıldı. Malatya fayı üzerinde deprem olursa Ovacık fayı, bölgedeki diğer fayları etkiler, tetikler gibisinden. Bu aslında tam tersi durum için de geçerli. Biliyorsunuz bizim ilimiz için en önemli tehlikelerden birisi de Yedisu fayı. Yedisu fayı Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde Marmara segmentiyle, Marmara'nın içinde yer alan fay kesimi ile birlikte kırılmayan iki koldan bir tanesi. Erzincan'ın Üzümlü ilçesinin birazcık batısından başlıyor ve Bingöl'ün Yedisu ilçesine kadar yaklaşık 75 kilometre uzunluğu olan bir fay. Bu fay üzerinde meydana gelecek depremin en az 7.2 olmasını bekliyoruz. Tarihsel kaynaklara baktığımız zaman en son deprem 1784 yılında bir önceki deprem 1583 yılında olmuş. Daha önceki depremlere baktığımız zaman bu fayın düzenli bir deprem üretme davranışının olmadığını görüyoruz. Bazen bir deprem arası 100 yıl, bazen 150 yıl, bazen de 200 yıl oluyor. Son depremin yaklaşık 240 yıl önce olduğunu dikkate alırsak bu da çok çok ciddi bir deprem tehlikesi taşıdığını gösteriyor" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir