Malatya İli İklimi nedir? Malatya İli Bitki örtüsü nedir? Malatya İli İklim ve Bitki Örtüsü
MALATYA HABERLERİMalatya İlimiz gündemden düşmezken iklimi ve bitki örtüsü merak konusu olmuş ve insanlar tarafından araştırılır hale gelmiştir. Malatya’nın iklimi ve bitki örtüsü hakkında detaylar haberimizde...
Malatya İli, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır ve karasal yağış rejimi ile denizel yağış rejimi arasında bir geçiş alanıdır. Bu bölgede kış mevsimi daha kısa ve daha ılıman, yaz mevsimi ise daha uzun ve sıcak geçmektedir. Malatya Ovası ve yakın çevresi, yılın altı ayından fazlasını kapsayan bir kurak devreye sahiptir. Ancak, çöl şartlarına sahip olmadığı gibi zirai kuraklık sınırını da oluşturmamaktadır. Yağış miktarı genel olarak ilkbahar ve kış aylarında yoğunlaşırken, yaz aylarında en aza inmektedir.
Malatya’nın coğrafik alanı
Malatya İli, İrano-Turaniyen Fitocoğrafya Bölgesi'nde yer alan gerçek bir step alanıdır. Bu alanda, meşe ve sarıçam ağaçları ile püskülotu, kekik, sütleğen ve yumak gibi otsu bitkiler yaygındır. Malatya İli'nin ormanlık ve fundalık alanlarının oranı %30, çayır ve meraların oranı ise %10'dur. Bölgedeki tarım alanları, sebze ve meyve bahçeleri ile üzüm bağı alanlarına ev sahipliği yapmaktadır.Malatya İli'nin yıllık sıcaklık ortalaması 13,6 derece ve yıllık yağış miktarı ise 350 mm kadardır.
Malatya İklimi
Malatya ve çevresinde, yaz yarıyılında hâkim olan kurak devre Nisan ve Eylül ayları içinde yer almaktadır. Diğer yandan, az veya çok nemli devrenin hâkim olduğu kış yarıyılı ise Ekim ve Mart ayları arasındadır. Malatya İli'nin dere ve su kenarlarında kavak ve söğüt toplulukları ile yabani gül, iğde, böğürtlen ve sumak gibi bitki türleri yetişmektedir. Malatya ve çevresindeki tarım alanları, Türkiye'de önemli tarımsal ürünlerin yetiştirildiği bir bölgedir. Özellikle kayısı, kiraz, ceviz, elma gibi meyveler ile domates, biber, lahana gibi sebzeler bu bölgede yetiştirilmektedir. Malatya İli, aynı zamanda fidanlık alanlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgede üretilen fidanlar, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki orman ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmaktadır.
Genel anlamda baktığımızda Malatya İli, karasal ve denizel yağış rejimleri arasında bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgede kuraklık ve soğuğa dayanıklı bitki türleri ile tarım ve ormanlık alanlar önemli bir yere sahiptir.
İlginizi Çekebilir