© Malatya Time

Malatya kayısısı ilk 10'da! Taze kayısı ihracatı 58 milyon dolar

Kuru meyve sektörü ABD, Çin ve Japonya’ya ihracatını 10 yılda ikiye katladı. TURQUALİTY projeleri Türk kuru meyve sektörüne üç güçlü pazar kazandırdı. Taze kayısı ihracatı 58 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken Malatya kayısısı ilk 10 ürün arasında kendine yer buldu.

Kuru meyve sektörü ABD, Çin ve Japonya’ya ihracatını 10 yılda ikiye katladı. TURQUALİTY projeleri Türk kuru meyve sektörüne üç güçlü pazar kazandırdı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin “Kuru Meyve Sektörü Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ticaret Bakanlığı desteğiyle hayata geçirdiği TURQUALİTY projeleri ve URGE projelerinin meyvelerini toplar konuma geldiklerini, Türkiye’den son 10 yılda yapılan kuru meyve ihracatının miktar bazında yüzde 9, değer bazında yüzde 12 arttığı süreçte ABD, Çin ve Japonya’ya ihracatta yüzde 101’lik artışa imza attıklarını dile getirdi.

TAZE KAYISI İHRACATI 58 MİLYON DOLAR OLARAK KAYITLARA GEÇTİ 

Yaş meyve sektörünün 2023 yılının 8 aylık dönemindeki ihracatı ürünler bazında irdelendiğinde domates 351 milyon dolarlık tutarla kupa ası oldu. 2022 yılının ocak - ağustos döneminde 262 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koyan domates yüzde 34’lük ihracat artış hızı yakaladı.
2022 yılının ocak - ağustos döneminde 169 milyon dolar ihracat başarısı gönderen mandalina ihracatçıları, 2023 yılının aynı zaman aralığında ihracatlarını yüzde 36’lık artışla 229 milyon dolara taşıdı.
2023 yılında kiraz ihracatında başarılı bir sezon geride kaldı. Türkiye, 2022 yılının 8 aylık döneminde 134 milyon dolarlık kiraz ihracatına imza atarken, kiraz ihracatçıları 2023 yılının ocak - ağustos döneminde yüzde 60’lık ihracat artışıyla 214 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
Biber ihracatı yüzde 47’lik artışla 136 milyon dolardan 200 milyon dolara ilerlerken, şeftali ihracatı yatay bir seyirle 175 milyon dolar oldu. Türkiye limon ihracatından 164 milyon dolar, elma ihracatından 116 milyon dolar döviz gelirini hanesine yazdırdı. Taze kayısı ihracatı 58 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken nar ve kabak 53’er milyon dolarlık ihracatla listede ilk 10 ürün arasında kendilerine yer buldular.
Türkiye’nin 2 milyar 50 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 202 milyon dolarlık dilimini Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri gerçekleştirdi. Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatta domates 51 milyon dolarlık tutarla zirvede yer alırken, kiraz ihracatı 49 milyon dolar oldu. Ege Bölgesi’nden yapılan yaş meyve sebze ihracatında üçüncü basamağın sahibi mandalina olurken, mandalina ihracatından 11,4 milyon dolarlık döviz geliri elde edildi.

İhracatta başarının bakanlıkların, üreticilerin, tüccarların, üniversitelerin, araştırma enstitülerin ve ihracatçıların koordineli çalışması sayesinde geldiğini anlatan Başkan Işık, “Kuru meyve ihracatında son 10 yıldaki değişim sonrasında Avrupa Birliği’nin payı yüzde 50 olurken, diğer pazarlarda da yüzde 50’ye ulaştık. Burada sürükleyici pazarlar ABD, Çin ve Japonya oldu. 2012 yılında ABD’ye ihracatımız 71 milyon dolar iken 2022 yılında 126 milyon dolara ulaştık. Çin’e ihracatımız 2012 yılında 10,9 milyon dolardı bugün 32,7 milyon dolar ihracat yapıyoruz. 2012 yılında Japonya’ya kuru meyve ihracatımız 10,8 milyon dolar seviyesindeyken günümüzde 28 milyon doları aştık. 3 ülke kuru meyve ihracatımızdan miktar bazında yüzde 9,5 pay alırken, değer bazında yüzde 11,7’lik orana ulaştı” şeklinde konuştu.

İKİNCİ URGE PROJESİ 2 MİLYAR DOLAR İHRACATA ULAŞTIRACAK

Türkiye’nin yıllık 500 bin ton kuru meyve ihraç ettiğinin altını çizen Işık, “Devlet desteğiyle pazarlama yapıyoruz. TURQUALİTY ve URGE Projeleri bizim pazarlama faaliyetlerimizde bize güç veriyor. Önceki dönem 18 firmamızın katılımıyla bir URGE Projesi gerçekleştirmiştik. Tek firma olarak alamayacağımız danışmanlıkları, hizmetleri birleşerek alıyoruz. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak yeni bir URGE Projesi başlattık. Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Türk gıda ürünlerini tanıttığı TURQUALİTY Projesinin de ikinci dönemine girdik. İhracatımızı artırmada fuarlarda çok etkili. İhracatçılarımızı bu projelerde yer almaya davet ediyoruz. Türkiye Orta Vadeli Programda 2026 yılı için 302,2 milyar dolar ihracat hedefi koydu. Kuru meyve sektörü olarak bu hedefe 2 milyar dolarlık katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

YENİ TURQUALITY PROJESİ GELİYOR

Rusya Federasyonu’nu da hedef Pazar olarak belirlediklerini ekleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, hedef pazarlarda ihracatlarını artırmak için yeni URGE Projesi yanında İstanbul ve Gaziantep’te bulunan kuru meyve ihracatçı birlikleriyle yeni bir TURQUALİYT Projesi için Ticaret Bakanlığı’na başvuracaklarını, ithalatçılarla ihracatçıların buluşmalarına zemin hazırlayan fuarlara katılımlarını artıracaklarını, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Natural Products Expo West Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu yapmak için harekete geçtiklerini sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ-İZMİR
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER