Malatya'da Aktif Fay Uyarısı Yapıldı, Ama Son Söz Bilimin!
ÇEVREJeoloji Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Yunus Gülmez, Malatya fayının aktif göründüğünü ancak bilimsel veriler kesinleşmeden açıklama yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Gülmez, kentteki 30 bin kaçak yapının büyük bir risk taşıdığını ve belediyelerin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Yunus Gülmez, Malatya fay hattı üzerine yürütülen bilimsel çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Arguvan ve Akçadağ hattında sürdürülen paleosismolojik kazılar sayesinde fayın aktifliği konusunda daha net bulgulara ulaşılmaya çalışıldığını belirten Gülmez, bu araştırmaların uluslararası akademik bir heyet tarafından son teknoloji cihazlarla yürütüldüğünü ifade etti.
BİLİMSEL VERİ OLMADAN YORUM YANILTIR
Gülmez, “Şu an elimizdeki bulgular Malatya fayının aktif olabileceğini gösteriyor. Ancak bu veriler bilimsel anlamda doğrulanmadan kamuoyuna yorum yapmak, hem etik değildir hem de yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Temmuz ayında ekip yeniden sahaya inecek ve nihai değerlendirme o zaman yapılacak” dedi.
30 BİN KAÇAK YAPI KENTİ TEHDİT EDİYOR
Gülmez, Malatya’da mühendislik hizmeti almadan inşa edilmiş yaklaşık 30 bin kaçak yapının bulunduğunu belirtti. “Bu yapılar, faya yakınlık, zemin riski, heyelan gibi unsurlar dikkate alınmadan inşa edildi. Bu da doğal olayların felakete dönüşmesine zemin hazırlıyor” diye konuştu.
AZ HASARLI YAPILARA DA ANALİZ GEREKİYOR
Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerine resmi başvuruda bulunduklarını açıklayan Gülmez, az hasarlı yapıların da deprem performans analizlerinin yapılması gerektiğini söyledi. “Bu yapıların olası bir depremde nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz. Belediyelerin bu konuda acilen saha taramalarına başlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: İHA
İlginizi Çekebilir