© Malatya Time

Malatya’da Deprem Oldu, Sosyal Medya Karıştı, Uzmanlar Konuştu!

Yer bilimci Dr. Ramazan Demirtaş, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin korkulacak bir durum olmadığını belirterek, bu tür küçük ve tetiklenmiş depremlerin bölgede beklenen doğal süreçler olduğunu vurguladı. Demirtaş, vatandaşların sosyal medyada dolaşan bilim dışı söylemlere kulak asmaması gerektiğini söyledi.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde 6 Ekim 2025 tarihinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Yer Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş, sarsıntının bilimsel olarak endişe verici olmadığını ve normal kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

SIKIŞMALI BÖLGEDE, HARİTADA YER ALMAYAN BİR KIRIK ÜZERİNDE OLDU

Demirtaş, depremin Doğu Anadolu Fay Zonu’nda Erkenek ve Pütürge segmentleri arasında yer alan sıkışmalı büklüm bölgesinde, Türkiye Diri Fay Haritası’nda bulunmayan kısa bir kırık üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Depremin Gülümuşağı–Uluköy hattında oluştuğunu kaydeden Demirtaş, “Korkulacak bir durum söz konusu değil” dedi.

110 DEPREM, İKİSİ ORTA BÜYÜKLÜKTE

Demirtaş, bölgede son 30 ayda 4.0 ile 5.4 büyüklüğü arasında 110 depremin meydana geldiğini hatırlatarak, "Bugünkü depremin yakınında 2023'te 5.3 ve 5.2 büyüklüğünde iki deprem oldu. Bu bölge, tetiklenmiş ve sıkışmalı fay segmentleri açısından hareketli bir alan” ifadelerini kullandı.

“KİRLİ BİLGİLERE İTİBAR ETMEYİN”

Kamuoyunda panik oluşturmak isteyen kişilerin bilim dışı açıklamalarla halkı yanlış yönlendirdiğine dikkat çeken Demirtaş, şu uyarıda bulundu: “Farklı rantsal amaçlarla kirli bilgi akıtanların açıklamalarına lütfen itibar etmeyin. 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 depremleri sonrası bu tür tetiklenmiş küçük bağımsız depremlerin olması gayet normaldir.”

KAYNAK: MHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER