© Malatya Time

Malatya'da İntihar Eden Müteahhidin Ardından Alacağını Tahsil Edemeyen Esnaflar Eylem Yaptı

Malatya’da altyapı işleri yapan bir müteahhidin yaşamına son vermesinin ardından alacaklarını tahsil edemediklerini belirten esnaf, taşeron ve tedarikçiler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Piyasada yaklaşık 200 ila 250 milyon liralık çek bulunduğunu iddia eden esnaflar, yüzlerce kişinin mağdur olduğunu belirterek yetkililerden destek istedi.

Malatya’da içme suyu, kanalizasyon ve altyapı projelerinde faaliyet gösteren bir müteahhidin yaklaşık 20 gün önce yaşamına son vermesinin ardından, firmadan alacaklı olduklarını belirtilen esnaf, taşeron ve tedarikçiler ödeme sıkıntısı yaşadıklarını açıkladı. Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen esnaflar, alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle basın açıklaması yaptı. Nakliye, yemek ve altyapı sektörlerinde faaliyet gösteren işletme sahipleri, yaşanan durumun çok sayıda işçiyi de etkilediğini belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

"İCRA TAKİPLERİNİ BAŞLATTIK, ALACAKLARIMIZI TAHSİL EDEMİYORUZ"

Basın açıklamasında konuşan bir taşeron firma yetkilisi, köylerde yürütülen içme suyu ve kanalizasyon altyapı çalışmalarında görev aldıklarını belirterek, firma sahibinin ölümünün ardından ödemelerin yapılamadığını söyledi. Çok sayıda esnaf ve işçinin mağdur olduğunu ifade eden taşeron yetkilisi şu ifadeleri kullandı: “Biz köylerde altyapı, içme suyu ve kanalizasyon işleri yapıyoruz. Firma sahibinin yaklaşık 20 gün önce hayatını kaybetmesinin ardından paramızı alamadık. Burada bulunmayan çok sayıda işçi arkadaşımız da mağdur. İcra takiplerimizi başlattık ancak elimizde ileri tarihli çekler var. Hak edişe bağlanmamış alacaklarımız bulunuyor. Devletimizin ve ilgili kurumların bize destek olmasını bekliyoruz.”

"ÜÇ YILDIR YEMEK HİZMETİ VERİYORUZ, BEŞ AYLIK ALACAĞIMIZ VAR"

Firmaya yaklaşık üç yıldır yemek hizmeti sağladığını belirten bir işletmeci ise geriye dönük beş aylık alacaklarının bulunduğunu ileri sürdü. İşletmeci konuşmasında, “Üç yıldır bu firmanın yemek tedarikçisiyiz. Çalışma yapılan köylere yemek hizmeti verdik. Geriye dönük beş aylık alacaklarımız ve ileri tarihli çeklerimiz var. Bizim de piyasaya borçlarımız bulunuyor. Bu çekleri ödemekte zorlanacağız. Malatya esnafı ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya. Devletimizden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

"PİYASADA 200-250 MİLYON LİRALIK ÇEK VAR"

Firmadan alacaklı olduğunu belirten bir başka esnaf da Malatya piyasasında yaklaşık 200 ila 250 milyon lira tutarında çek bulunduğunu iddia etti. Mağduriyetin yalnızca birkaç işletmeyle sınırlı olmadığını savunarak şu değerlendirmede bulundu: “Şu anda Malatya piyasasında yaklaşık 200-250 milyon liralık çek olduğu konuşuluyor. Çok sayıda esnaf ve işçi mağdur. Doğrudan ve dolaylı etkilenenlerin sayısı bine kadar ulaşabilir. Biz yetkililere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan destek bekliyoruz.”

"KIŞ GELMEDEN YARIM KALAN İŞLER İÇİN TEDBİR ALINMALI"

Açıklamada, bazı projelerde çalışmaların tamamlanmadığı da öne sürüldü. Özellikle çatı ve çeşitli yapı imalatlarının eksik kaldığını belirten esnaflar, kış şartlarının başlamasıyla birlikte tamamlanmayan yapıların zarar görebileceğini ifade etti. Bir esnaf, “Bazı yerlerde çatılar ve imalatlar eksik. Kış gelirse bu yapılar zarar görecek. Yapılan sıvalar ve alçılar dökülebilir. Bu durum devletimize de ek maliyet oluşturabilir. Bir an önce tedbir alınmasını istiyoruz” dedi.

ESNAFLARDAN BAKANLIĞA DESTEK ÇAĞRISI

Alacaklarının tahsil edilememesi nedeniyle işletmelerini ayakta tutmakta zorlandıklarını belirten esnaflar, yaşanan sorunun Malatya’daki ticari hayatı da olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarına çağrıda bulunan esnaflar, hak edişlerin ve alacakların durumunun incelenmesini, mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli girişimlerin başlatılmasını talep etti. Basın açıklaması, esnafların yetkililerden çözüm beklediklerini yinelemesinin ardından sona erdi.

KAYNAK: MHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER