Malatya’da Kültür Şöleni Başladı: 300 Yazar ve Yayınevi Fuarda Buluşuyor
KÜLTÜR - SANATMalatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 12. Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı, “Kitapla Güçlenen Şehir” temasıyla kapılarını açtı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla gerçekleşen açılışta yaklaşık 300 yayınevi ve 300 yazar kitapseverlerle buluşurken, fuar kapsamında 350 imza etkinliği ile 75 konferans, söyleşi ve panel düzenlenecek.
Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 12. Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı, Mişmiş Park Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen törenle açıldı. “Kitapla Güçlenen Şehir” temasıyla düzenlenen fuarın açılışına Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Malatya Vali Seddar Yavuz, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, fuarın onur konuğu şair ve yazar Beşir Ayvazoğlu ile çok sayıda davetli ve kitapsever katıldı.Yaklaşık 9 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirilen fuar, 1 Kasım’a kadar her gün 09.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.
BAKAN BAK: "KİTAPLARI KÜÇÜK YAŞTA KENDİME DOST EDİNDİM"
Fuarın açılışında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, çocukluk yıllarından itibaren kitaplarla güçlü bir bağ kurduğunu belirterek okuma alışkanlığının bireylerin gelişimindeki önemine dikkat çekti. İstanbul'daki Sahaflar Çarşısı'ndan kitap aldığı günleri anlatan Bak, şu ifadeleri kullandı: "Benim kitaplarla aram çok iyidir. Çok küçük yaşta kitapları kendime dost edindim. İstanbul'da Sahaflar Çarşısı vardır. Oraya gidip çok kitap almışımdır. O kitapların kokusu farklıdır. Şimdi çağ değişti, dijital ortamlar var. Dijital ortamda kitap okuyanlar da var ancak kitabı elinize aldığınızda, sayfalarını çevirdiğinizde hissettiğiniz duygu çok farklıdır."
Kitapların insanları farklı dünyalara taşıdığını ifade eden Bakan Bak, kitapların içerisinde yazarların düşüncelerinin, birikimlerinin ve yaşanmışlıklarının yer aldığını söyledi.
"EDEBİYAT ÖĞRETMENİMİN HAYATIMDA ÇOK BÜYÜK ETKİSİ OLDU"
Öğrencilik yıllarında kitap okuyup özet çıkarma alışkanlığı kazandığını anlatan Bakan Bak, edebiyat öğretmeni Ayşen Ersun'un hayatındaki önemli rolüne değindi. Bak, sözlerini şöyle sürdürdü: "O zamanlar bize ödev verirlerdi. Bir kitap verilir, okur, bir ya da iki sayfalık özetini çıkarırdık. Bu, edebiyat dersimizin bir parçasıydı. Tavşanlı Erkek Lisesi'nde okurken Ayşen Ersun isimli bir edebiyat öğretmenimiz vardı. Kendisi benim kitap okumamda ve bu konulara ilgi duymamda çok büyük etkiye sahipti. O kadar güzel kitaplar tavsiye ederdi ki onları hep takip eder, okur ve özetlerini çıkarırdım."
"ÇOCUKLARINIZI KİTAPLARLA BULUŞTURUN, SİZ DE ÖRNEK OLUN"
Fuar alanındaki öğrenci yoğunluğundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Bak, ailelere çağrıda bulunarak şöyle konuştu: "Kitap fuarına girerken çocukları gördük, cıvıl cıvıllardı. Öğretmenleri de onları buraya getirmişler. Bu çok önemli. Bütün ailelere söylüyoruz, çocuklarınızı kitaplarla buluşturun, onlara bu alışkanlığı kazandırın, siz de örnek olun."
"MALATYA’DA 13 YENİ KÜTÜPHANE YAPILIYOR"
Türkiye genelinde kütüphane yatırımlarının devam ettiğini belirten Bakan Bak, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ve İstanbul'daki Rami Kütüphanesi'nin önemli projeler arasında bulunduğunu söyledi. Malatya'daki yatırımlara da değinen Bak, şu bilgileri verdi: "Malatya'da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile beraber bir kütüphane inşa ettik. Yine Malatya Büyükşehir Belediyemiz 24 saat açık olan bir kütüphaneyi gençlerimize kazandırdı. 13 tane daha kütüphane yapılıyor. Her yerde bu yatırımlar var."
Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Türkiye genelinde 650 gençlik merkezinin bulunduğunu belirten Bakan Bak, konuşmasını, "Kitap iyi bir dost, kitap hayatımızın bir ortağı ve desteği. Hep beraber okuyacağız ve okutacağız" diyerek tamamladı.
VALİ YAVUZ: "TEKRAR AYAĞA KALKTIK, GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ"
Malatya Valisi Seddar Yavuz ise konuşmasında 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından kentin yeniden yapılanma sürecine dikkat çekti. Depremlerin Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en büyük sınamalardan biri olduğunu belirten Yavuz, şu ifadeleri kullandı: "6 Şubat depremleri bir meydan okuma ve sınama olarak Cumhuriyet tarihimizin en büyük meydan okuma ve sınamalarından bir tanesidir. Büyük millet ve büyük devlet olduğumuzu bir kez daha ispat ettik. Tekrar ayağa kalktık ve geleceğe umutla bakıyoruz."
Kentin yeniden inşa sürecinde kültür, sanat, bilim ve eğitim faaliyetlerinin de önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
BEŞİR AYVAZOĞLU: "KİTAPLARIN VE KÜLTÜRÜN ZENGİN DÜNYASINA AÇILDIM"
Fuarın onur konuğu şair ve yazar Beşir Ayvazoğlu da törende yaptığı konuşmada çocukluk yıllarında başlayan kitap sevgisini anlattı. Sivas'ın Zara ilçesinde ilkokul üçüncü sınıfa giderken bayram harçlığıyla Ali Baba ve Kırk Haramiler kitabını satın aldığını belirten Ayvazoğlu, süreci şöyle aktardı: "O kitapta, o masalda biliyorsunuz bir sihirli söz vardır: ‘Açıl susam açıl!’ Demek ki o zaman benim için o kitap, kitapların ve kültürün zengin dünyasına açılmamı sağlayan sihirli bir söz konusuydu."
Yıllar sonra aynı kitabı yeniden bulup satın aldığını ifade eden Ayvazoğlu, okuma alışkanlığının zamanla yazma tutkusuna dönüştüğünü dile getirdi. 73 yaşında olduğunu ve yaşına yakın sayıda basılı eserinin bulunduğunu belirten Ayvazoğlu, duygularını şöyle paylaştı: "Malatya gibi kendi şehrim saydığım, aynı bölgenin çocuklarıyız, kendi şehrim saydığım güzel, harika bir şehrin kitap fuarına onur konuğu yazarı olarak davet edilmiş olmaktan büyük bir gurur ve onur duyduğumu ifade ediyor, çok teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum."
BAŞKAN ER: "350 İMZA ETKİNLİĞİ, 75 SÖYLEŞİ VE PANEL DÜZENLENECEK"
Açılışta konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, fuarın kapsamına ilişkin bilgiler verdi. Bu yıl yaklaşık 300 yayınevi ve 300 yazarın Malatyalı kitapseverlerle buluşacağını belirten Başkan Er, organizasyon kapsamında 350 imza etkinliğinin yanı sıra 75 konferans, söyleşi ve panel düzenlenmesinin planlandığını açıkladı. Fuarın özellikle çocukların ve gençlerin kitaplarla buluşmasına önemli katkı sağlaması hedeflenirken, on gün boyunca devam edecek etkinliklerle Malatya’nın kültür ve sanat hayatına hareketlilik kazandırılması amaçlanıyor.
MERHUM ÖĞRETMEN MUSTAFA AKBAŞ’IN AİLESİNE BAŞARI BELGESİ
Açılış töreninde duygusal anlar da yaşandı. Kitap fuarının hazırlanmasında emeği bulunan ve haziran ayında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden öğretmen Mustafa Akbaş unutulmadı. Merhum öğretmen adına hazırlanan başarı belgesi, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından eşi Mehlika Akbaş ve oğlu Mücteba Akbaş'a takdim edildi. Törende Mustafa Akbaş'ın fuarın gelişimine sağladığı katkılar anılırken, ailesine ve eğitim camiasına başsağlığı dilekleri iletildi. Belge takdiminin ardından protokol üyeleriyle hatıra fotoğrafı çekildi.
AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ
Konuşmaların ve belge takdiminin ardından protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesilerek 12. Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı resmen ziyaretçilere açıldı. 1 Kasım'a kadar sürecek fuarda kitapseverler, farklı yayınevlerinin eserlerini inceleme, sevdikleri yazarlarla bir araya gelme ve imza etkinliklerine katılma fırsatı bulacak.
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir