Malatya'da sorunlar zincirine her gün yeni bir halka ekleniyor!
MALATYA HABERLERİKahramanmaraş merkezli depremler sonrası ağır hasar alan Malatya'da, aradan geçen zamana rağmen sorunlar zincirine her gün yeni bir halka ekleniyor. Malatyalılar sorunlar zinciriyle boğuşurken kentteki yağmacılığa, fırsatçılığa, kira sorununa ve dolandırıcılara çare aranıyor.
Yıkıcı depremlerden büyük payı alan Malatya'da hayat her geçen gün daha da zorlaşıyor. Yağmacılar, fırsatçılar ve dolandırıcılara karşı büyük savaş veremeye çalışan Malatyalılar, çaresiz durumda.
KENTİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ ASBEST!
Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanan Malatya’da, hala yıkımlar devam ediyor. Vatandaşın “asbest tozu”na maruz bırakılması meselesi, halen orta yerde duruyor. Yine yıkım yapılan binaların malzemeleri, bulunduğu yerde ayrıştırılıyor. Ortaya çıkan toz bulutunu ise, vatandaş soluyor.
YAĞMACILAR DURDURULAMIYOR
Normalde yıkım işini alan firma, yıkılacak binanın gövdesini yıkar, o yıktığı binayı alıp, ayrıştırma yerine götürüp, orada ayrıştırma yapar. Binanın ana gövdesi dışındaki mobilya, pencere ve o binada depremden önce oturanların eşyaları alınamaz. O binaya ek olarak, kamelyaları, bahçedeki ağaçları ve taşları alamazlar. Malatya’da ise bu iş öyle yürümüyor. Yıkımı alan firma, işi genelde kendisinden başka bir firmaya hatta şahsa taşere edebiliyor. Bunlar da genel de hurdacılar ya da ikinci el malzeme satan insanlar. Malları yağmalananlar adaletin kapısını çalmaya hazırlanıyor.
FAHİŞ KİRALAR MALATYALILARI BEZDİRDİ
Yıkıcı depremlerden sonra Malatya'da büyük bir göç başladı ve devam ediyor. Başka kente gidenler geri dönmeyi düşünmezken kalanlar ise fahiş fiyatlarla imtihan veriyor. Malatya'da kira fiyatları asgari ücreti geçmiş durumda. 125 metrekare bir dairenin fiyatı 15-16 bini buluyor. Bazı konut sahipleri mülklerini fahiş fiyatla kiralamk istemeleri depremzedelerin belini bükmük durumda. Bu soruna aylardır çare bulunamıyor. Asgari ücretle geçinen bir vatandaşın Malatya'da kiralık ev bulması hayal oldu.
SÜRELER UZATILSIN
Malatyalı vatandaşlar, hasar tespitleri yeni afet riskleri dikkate alınarak bilimsel yöntemlerle yeniden yapılsın, diyor. Hak sahipliğinde müracaata ilişkin öngörülen süreler bölgenin koşulları ve insanların deprem sonrası psikoloijk durumları dikkate alınarak uzatılmalıdır, diyen depremzedeler sorunlarını dile getiriyor.
PSİKOLOJİK DESTEK ŞART!
Deprem sonrası çok sayıda insan ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle ciddi psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Bunun önlenmesi yaşam koşullarının iyileştirilmesinden geçmektedir. Depremzedelerin yeterince psikolojik destek alamadıklarını söyleyen vatandaşlar bu durumun dikkate alınmasından yana...
MALATYA'DA USTA BULMAK ZOR
Usta bulmanın zor olduğunu belirten depremzede vatandaş, uygun fiyata usta bulmanın zorlaştığını belirtiyor. Malatya'da usta bulmak zorlaşırken istenilen ücretler ise depremzedenin cebini yakıyor. Öte yandan kentteki fırsatçılar, tadilat yapmak için fahiş fiyatlar istiyor.
HABER MERKEZİ-MALATYA
İlginizi Çekebilir