© Malatya Time

Miras Kalan Taşınmazların Satışında Yeni Dönem Başladı

TBMM'de kabul edilerek 17 Temmuz'da yasalaşan 12. Yargı Paketi ile miras kalan ev, arsa ve tarlaların ortaklığın giderilmesi yoluyla satışında yeni bir dönem başladı. Düzenlemeye göre, belirli şartları taşıyan taşınmazlarda ilk açık artırma yalnızca malik mirasçılar arasında gerçekleştirilecek, satış sağlanamazsa ihale üçüncü kişilere açılacak.

Miras yoluyla edinilen taşınmazların satış sürecinde önemli değişiklikler içeren 12. Yargı Paketi yasalaşarak yürürlüğe girdi. Yeni sistem, özellikle mirasçılar arasında anlaşmazlık nedeniyle açılan ortaklığın giderilmesi davalarında uygulanacak satış yöntemini değiştirdi. Düzenlemeyle, aileden kalan taşınmazın doğrudan üçüncü kişilerin katıldığı bir ihale sürecine çıkmasından önce mirasçılara öncelik tanındı.

Mirasçılar dışında üçüncü bir kişinin mülkiyet hakkının bulunmadığı taşınmazlarda, mahkemenin ortaklığın satış yoluyla giderilmesine karar vermesi halinde ilk açık artırmaya sadece malik mirasçılar katılabilecek. Bu yöntem yalnızca bir kez uygulanacak. Böylece mirasçılar, aileden kalan ev, arsa ya da tarlanın dışarıdan bir alıcıya geçmesinden önce taşınmazı kendi aralarında satın alma imkanına kavuşacak.

İLK SATIŞTA BEDELİN TAMAMI GEREKİYOR

Mirasçılar arasında gerçekleştirilecek ilk artırmada farklı bir satış kriteri uygulanacak. Elektronik satış portalında yapılacak ilanda verilen teklifin, taşınmaz için belirlenen muhammen bedelin yüzde 100’ünü karşılaması gerekecek. Bu seviyeye ulaşılmaması halinde ilk artırmada satış gerçekleşmeyecek.

SATILMAZSA İKİNCİ İHALE HERKESE AÇILACAK

Mirasçılar arasındaki ilk artırmadan sonuç alınamaması durumunda taşınmaz için ikinci artırma gerçekleştirilecek. Bu aşamada mirasçı olma şartı aranmayacak ve üçüncü kişiler de ihaleye teklif verebilecek.

İkinci artırmada satışın gerçekleşebilmesi için teklifin, taşınmazın muhammen bedelinin yüzde 50’si ile ilgili alacak ve satış giderleri için mevzuat kapsamında aranan tutarı karşılaması gerekecek. Yeni düzenlemeyle ortaklığın giderilmesi sürecinde mirasçıların konumunun güçlendirilmesi ve aileden kalan taşınmazların üçüncü kişilere geçmesinden önce hak sahiplerine satın alma önceliği sağlanması hedefleniyor.

KAYNAK: MHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER