Ölüme Meydan Okuyan Sadakat: Doktorlar Deprem Anında Hastanın Üzerine Kapandı
SAĞLIKMalatya’da ilk depremde enkaz altında kalan ve 10 saat sonra kurtarılan Kenan Karadağ, hastanede tedavi gördüğü sırada ikinci büyük depreme yakalandı. Herkesin kaçıştığı o dehşet anlarında doktorların sedyeye sarılarak Karadağ’ın düşmesini engellediği görüntüler, asrın felaketindeki fedakarlığın sembolü oldu.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler, geride unutulmaz insanlık hikayeleri bıraktı. Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Kenan Karadağ, ilk depremde çöken evinin enkazında ailesiyle birlikte mahsur kaldı. Yaklaşık 10 saat süren yaşam mücadelesinin ardından kurtarılan Karadağ, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edildi.
ENKAZ ALTINDAKİ ZİFİRİ KARANLIK
Yaşadığı dehşet anlarını anlatan Kenan Karadağ, enkaz altındaki o çaresiz bekleyişi şu sözlerle ifade etti: “Zifiri karanlık bir yerdesin. İlk şoku atlattıktan sonra eşim ‘nefes alamıyorum, ölüyorum’ dedi. Oğlum yanımdaydı. Ayağımın enkazda kaldığını hissettim. Oğluma ‘Annen nefes alamıyor, anneni düzelt’ dedim. Sonra eşim ‘şükür nefes almaya başladım’ dedi.”
Ölümle burun buruna geldiği anlarda tek dileğinin acısının dinmesi olduğunu belirten Karadağ, “Allah’ım ölümü bana kolaylaştır diye dua ettim. Bir anda kafam öne düştü, gözlerim kapandı, gözümün önünden beyaz bir perde geçti” dedi.
İKİNCİ DEPREMDE DOKTORLAR SİPER OLDU
Enkazdan çıkarıldıktan sonra hastaneye kaldırılan Karadağ, acil serviste müdahale edildiği sırada Elbistan merkezli ikinci büyük depreme yakalandı. Hastane koridorlarının ve sedyelerin şiddetle sarsıldığı o anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Karadağ, o anları şöyle anlattı: “Sedye bir o tarafa gidiyor bir bu tarafa savruluyor. Herkes panik halinde. Beyaz önlüklü bir doktor sedyenin üzerine atlıyor, beni tutuyor. 4 ay sonra bunu izledim.”
Yoğun bakımda 45 gün kalan, böbrekleri iflas eden ve defalarca kalbi duran Karadağ’ın enkazda sıkışan bacağı ise kalçasına kadar ampute edildi.
“HASTAYI BIRAKIP ÇIKAMADIK”
Karadağ’a ilk müdahaleyi yapan Doç. Dr. Okan Aslantürk, sarsıntı anında yaşadıkları önceliği şu cümlelerle dile getirdi: “Dışarı kaçmaya çalışırken sedyede hastayı gördük, onu bırakıp çıkamadık, hastayı tuttuk. Deprem durduktan sonra hastayı ameliyathaneye alıp işimize devam ettik. O halde bırakmamız hastanın ölmesi demekti. İlk anda bıraksaydık sedyeden düşecekti.”
Aynı ekipte yer alan Doç. Dr. Emre Ergen ise o anlarda kendi canlarını düşünmediklerini vurgulayarak, “Hasta sedyede ciddi şekilde sallanıyordu, neredeyse düşecekti, düşmesin diye üstüne kapandık. Herkes kaçıştı, canını kurtarmaya çalışıyordu. Kendimizi düşünmek o sırada çok aklımıza gelmedi” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN KRİTİK ROLÜ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, deprem sürecinde üniversitelerin gösterdiği üstün gayrete dikkat çekti. Özvar, “Üniversitelerimiz ve üniversite hastanelerimiz, afetin en ağır koşullarında dahi hizmete bir an bile ara vermedi” diyerek, sağlık çalışanlarının fedakarlığının takdire şayan olduğunu belirtti.
KAYNAK: MHA
İlginizi Çekebilir