Orta gelir için konut projesinin detayları tamam
EKONOMİÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz orta ve orta üstüne hitap eden bir projemiz var. Bu projemizin tüm detaylarını artık tamamladık. İnşallah yıl sonu, 2023’ün başı itibarıyla bu projemizi de aziz milletimizle paylaşacağız ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına hız kesmeden destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ-ANKARA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından ATO Conresium’da düzenlenen ‘İmkon Yapı Bazaar Gayrimenkul, Yapı ve İnovasyon Zirvesi' ve fuarının açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada Türk müteahhitlerin önemine dikkati çeken Kurum, inşaat ve gayrimenkul sektörünün ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirterek, “Yıkım müteahhitliği ile alakalı gelen talepler doğrultusunda teminat mektuplarında zorunlulukları da yüzde 40-45 oranında azaltmaya gidiyoruz. Buradan gelen talep ve sorun çerçevesinde diğer taraftan yine yıkım müteahhitlerinin temin etmesi gereken makine farkında da kolaylıklar sağlıyoruz. Ekskavatör ve yine toz bastırma sistemleri gibi bazı makinelerin asgari adet ve güçlerini azaltmaya gidiyoruz. Bu da sektörümüz adına önemli bir düzenleme olacak" açıklamasında bulundu.
"ŞUBAT AYINDA PAYLAŞACAĞIZ"
İnşaat sektörünün ihracatına katkı sağlayacak çalışmaların da olduğunu hatırlatan Kurum, şunları aktardı:
“Bu çalışmalar neticesinde tabii inşaat ve yapı malzemesi sektörlerimiz dünyada da etkin bir rol oynayacak. İş alma kapasitesi ile ihracat rakamları da bundan olumlu bir şekilde faydalanacak. Aslında bir anlamda inşaat ve yapı malzemeleri arasında Türk birliğini de sağlamış olacağız. Bu önemli bir adım. Tabii bu adımları atarken de ülkemizde bir Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı çalışması başlattık. 4 yıl sürdü ve burada da sona geldik. Önümüzdeki şubat ayında kamuoyu ile paylaşacağız.”
Kurum, Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı’nın Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesini sağlayacak adımlar arasında olacağını söyledi.
"İLK 250 BİN KONUTUMUZU MİLLETİMİZE ARMAĞAN EDECEĞİZ"
20 yılda 1 milyon 170 bin konut inşa ettiklerini anlatan Bakan Kurum, “Şu an 81 ilimizde 750 şantiyemizde çalışıyoruz. Halihazırda devam eden 138 bin konutumuz var. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesiyle de ülkemize ve vatandaşlarımıza barınma ihtiyaçlarını giderecek yeni bir dönemi başlattık. Vatandaşlarımız bu projeye rekor bir sayıyla 8 milyonu aşkın başvuru yaptı. 5 milyon 135 bin başvuru kuraya katılmaya hak kazandı. 45 ilimizde 2,5-3 ayda kuralarımızı tamamladık. Mart 2023’e kadar tüm illerimizde kuralarımızı tamamlayacağız ve hızımızı kesmeden 25 bin konutun ihalesini yaptık. En geç iki yıl içerisinde ilk 250 bin konutumuzu milletimize armağan edeceğiz” dedi.
İlginizi Çekebilir