© Malatya Time

Palmiye Sitesi Davasında Karar Açıklandı: On Sanığa Hapis Cezası Verildi

Malatya’da 6 Şubat depremlerinde 5 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi A Blok’un yıkılmasına ilişkin davada karar çıktı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında müteahhit, belediye görevlisi ve firma yetkililerinin bulunduğu 10 sanığa hapis cezası verirken, tutuklama kararı çıkmadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikincisinde yıkılan Palmiye Sitesi A Blok davasında yargılama süreci sona erdi. Çilesiz Mahallesi Fahri Kayahan Bulvarı üzerinde bulunan ve 5 kişiye mezar olan sitenin yıkılmasıyla ilgili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada hüküm açıklandı. 14 sanığın yargılandığı dosyada, mahkeme heyeti 10 sanık hakkında hapis cezası verirken, 4 sanığın beraatine hükmetti.

BEŞ KİŞİ ENKAZ ALTINDA CAN VERMİŞTİ 

Depremin şiddetiyle yıkılan Palmiye Sitesi’nin A Blok’unda Ayşe Özkurt (59), Bedrettin Çetinkaya (27), Ceren Çokgüngör (12), Eftal Özkurt (27) ve Saime Yakut (77) enkaz altında kalarak hayatını kaybetmişti. Bir vatandaşın ise yaralı olarak kurtarıldığı olayla ilgili hazırlanan iddianamede; müteahhit, statik ve mimari proje müellifleri, fenni mesuller, tadilat yapan firma yetkilileri ve belediye görevlileri hakkında “bilinçli taksirle bir ve birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan ceza istenmişti.

BİNAYI KULLANMAYA DEVAM ETMEK İLLİYET BAĞINI KESMEDİ

Mahkeme heyeti kararının gerekçesinde dikkat çekici bir noktaya değindi. Birinci depremin ardından yapılan "binalara girilmemesi" yönündeki uyarılara rağmen yapının kullanılmaya devam edilmesi ile sorumluların kusurları arasındaki bağın tamamen kopmadığı belirtildi. Mahkeme, "binalara girilmemesi" yönündeki uyarılara rağmen yapının kullanılmaya devam edilmesi ile yapıdan sorumlu kişi ve kurumların kusur durumları arasında bazı yönlerden illiyet bağının kesilmediğinin kabul edilerek hüküm kurulduğunu kaydetti.

SANIKLARA HAPİS CEZASI VERİLDİ 

Açıklanan karara göre; yapı müteahhidi, statik proje müellifi ve fenni mesul konumundaki sanıklar 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tadilat sürecinden sorumlu firma yetkilileri, işletme sorumluları ve belediye görevlisi sanıklar hakkında ise 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, hapis cezası alan tutuksuz sanıklar hakkında herhangi bir tutuklama ya da adli kontrol tedbiri uygulamazken, 4 sanık hakkında beraat kararı verdi.

KAYNAK: MHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER